bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Eszter T. Molnár --

felhasználói adatlapja

Eszter T. Molnár által feltöltött cikkek:

Płaszów
Płaszów
Vaktérkép
H. úgy érezte, a szemtanú tévedett. Katarzyna okos nő volt, tudnia kellett, hová érkezett. Nem hiúságból, hanem a kétségbeesését leplezendő porolgatta a kabátját, és ezzel a mozdulattal egyben meg is teremtette az egyetlen lehetőséget a menekülésre. A teherautóból kiszállva a kabátporolgatás maga a normalitás, a płaszówi táborban abban a pillanatban egyedül ez a gesztus emlékeztetett a háború előtti világra. - Vaktérkép rovatunkban Molnár T. Eszter tárcasorozatának utolsó darabját olvashatják.
Bubó
Bubó
Vaktérkép
A negyedik és az ötödik süntetem között egy fehér kőkerítésre nagy, fekete Dávid-csillagot festett valaki. Mellette a párszavas lengyel feliratot kék festékkel tette olvashatatlanná valaki más. A kerítés mögötti ház homlokzatába süllyesztett falifülkében egy csecsemőt ringató zsidó asszony szobra állt, csakúgy, mint a mellette levő házon, aztán a következőn, és minden második kereszteződésben, amit H. az útja során elhagyott. - Vaktérkép rovatunkban Molnár T. Eszter tárcáját olvashatják.
Külső és belső
Külső és belső
Vaktérkép
H. most visszaemlékezett, amire korábban soha, hogy a felső tagozatos énektanárnő télen-nyáron kinyitotta az ablakokat, amikor a szomszédos templomban megszólalt a déli harangszó. Áhítattal hallgatott, és ezt várta el a gyerekektől is, ráadásul nemcsak addig kellett mozdulatlanul és csendben ülni, amíg zúgott a harang, de egy ideig még utána is. Amíg el nem halnak bennünk a hangok, mondta, és ezen persze az egész osztály vihogott. - Vaktérkép rovatunkban Molnár T. Eszter tárcáját olvashatják.
A videó leírása
A videó leírása
Vaktérkép
Két napja érkezett a városba, egyelőre a térképet követve is eltévedt, irányt vesztve kanyargott az utcákon, hogy aztán pont oda érjen, ahová eredetileg tartott. Gyalog járt, hogy minél többet szívjon magába. Először az utcákat akarta kiismerni: hogyan mozognak, hogyan beszélnek egymással az itt élők. - Vaktérkép rovatunkban Molnár T. Eszter tárcáját olvashatják, aki Krakkóban töltött hat hetet a Visegrádi Alap ösztöndíjasaként.
Szarvasbőgés a városban – gondolatok karantén idején
Szarvasbőgés a városban – gondolatok karantén idején
Az immunbiológus, író esszéje
"Kedvelem a disztópia műfaját, és néha úgy érzem, a jelenlegi járványt írhattam volna én is. Viszont ha én írom, akkor sem hittem volna benne, hogy tényleg bekövetkezhet."  Molnár T. Eszter immunbiológus, író a francia Le Grand Continent felkérésére foglalta össze gondolatait a koronavírus-járványról. Nálunk a francia publikációt megelőzve olvashatják a szöveget.
Pintér Tibor: Zuppa Inglese alla romana
Pintér Tibor: Zuppa Inglese alla romana
(il dolce két férfihangra)
A Prae Kiadó karácsonyi dedikálással összekötött szerzői találkozóján hangoztak el a Krimi Ma négy regényének stílusparódiái a Kis Présházban, melyek írott változatát a prae.hu portálon adjuk közre. Molnár T. Eszter e szövege Pintér Tibor A harmónia tébolya című krimije kapcsán jött létre.
Cserháti Éva: Nincs titok
Cserháti Éva: Nincs titok
(regény)
A Prae Kiadó karácsonyi dedikálással összekötött szerzői találkozóján hangoztak el a Krimi Ma négy regényének stílusparódiái a Kis Présházban, melyek írott változatát a prae.hu portálon adjuk közre. Molnár T. Eszter e szövege Cserháti Éva A Sellő titka. A K.É.Z. első esete című krimije kapcsán jött létre.
Mészöly Ágnes és a Heaven Street Seven: Osztálykirándulás
Mészöly Ágnes és a Heaven Street Seven: Osztálykirándulás
(musical)
A Prae Kiadó karácsonyi dedikálással összekötött szerzői találkozóján hangoztak el a Krimi Ma négy regényének stílusparódiái a Kis Présházban, melyek írott változatát a prae.hu portálon adjuk közre. Molnár T. Eszter e szövege Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című krimije kapcsán jött létre.
Könyvek és mesehősök sorsa
Könyvek és mesehősök sorsa
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
Marék Veronika könyvei sokunk első olvasmányélményei közé tartoztak, és a népszerűsége töretlen: precízen körberajzolt mesei világokban zajló történeteiért ma is rajonganak a gyerekek. De nem csak Magyarországon: a Távol-Keleten kicsik és felnőttek körében is hatalmas kultusz övezi.
A regényíró születése
A regényíró születése
Szabó Magda: Csigaház, Jaffa Kiadó, 2018.
A Jaffa Kiadó Szabó Magda-életműsorozatának 25. kötete irodalmi szenzáció, egy kisregény, melynek létezéséről korábban senki sem tudott. Jolsvai Júlia, az életműsorozat főszerkesztője fényképek után kutatott a hagyatékban, amikor egy fehér dossziéban két teleírt füzetet talált. A füzetek borítóján monogram, cím és az 1944-es évszám állt, bennük egy hátrahagyott kisregény évtizedeken át lappangó kézirata. Szabó Magda pályája versekkel, az 1947-ben megjelent Bárány és az 1949-es Vissza az emberig című kötetekkel indult. 1949-ben odaítélték, majd még ugyanazon a napon vissza is vették tőle a Baumgarten-díjat. Eddig úgy tudtuk, az ezután következő közel tízéves hallgatás alatt fordult a próza felé, és ekkor ért regényíróvá, ám a most kiadott kisregény másról tanúskodik.
A Budapest-töredékek díjai
A Budapest-töredékek díjai
Három holló, Budapest, 2018. december 7.
Az irodalom egy délután kilépett a könyvek lapjairól, végigsétált a Dunakorzón, majd beült a törzskávéházába, ott feketét rendelt, és elénekelt egy sanzont Kovácsné Gyapjas Betonkáról. Tette mindezt 2018 december 7-én, a Budapest-töredékek program zenés irodalmi esttel összekötött díjkiosztó eseményén a Három Hollóban.
Idebent villámlik
Idebent villámlik
30. JAK-tábor, 4. nap
Hajnalban apokaliptikus vihar robban ki Szigliget felett. Percekbe telik, mire rájövök, hogy nem egy climate fiction regényben, hanem a JAK-táborban ébredtem fel. Leülök tudósítást írni, így legalább megörökíthetem a táborozók utolsó napjait a poszthumán utókornak. Igaz, befejezni, elküldeni ezt sem tudom, mert nincs net, az áram meg hol elmegy, hol visszajön.
Önmagunk tükrében
Önmagunk tükrében
30. JAK-tábor 3. nap
Van-e boldog idegen?* Kora reggel van, Orbán Jolán nekem szegezi ezt a költői kérdést, aztán rögtön megkínál kávéval. Örülök, hogy kicsit a filozófia tükrében is megismerhetem az emigráció és az integráció témáját. Hiába költözöm haza, tudom, hogy az idegenség ezután is kísérni és foglalkoztatni fog.
Nyílt víz
Nyílt víz
30. JAK-tábor, 2. nap
A kastélyban izgalmasak a reggelik. Tologatjuk a tányérunkon a zöldséges párizsiféleséget, közben a húsipar és a szarvasmarhatenyésztés ökológiai lábnyomáról beszélgetünk.
Szigligetre, csak oda
Szigligetre, csak oda
30. JAK-tábor, 1. nap
Egyirányú jeggyel utazom Bécsből Szigligetre: ez a JAK-tábor lesz Magyarországra költözésem első momentuma. Nem kevesebbet várok, mint hogy legyen izgalmas és mégis otthonos. Mivel az idei tábor csak négy napig tart, gyorsabban kell élnem, ha minden programra szeretnék bepillantani.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés