bezár
 

gyerek

2018. 11. 03.
Szomorúan aktuális
Kovács Eszter mesélt karácsonyi könyvekről, gyönyörű illusztrációkról és hajléktalan főhősről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szomorúan aktuális A prae.hu gyerekrovata idén sem marad körkérdések nélkül, ezúttal a kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre elsőként Kovács Eszter, a Pagony Kiadó tulajdonos-főszerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb, gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

„Mások azt mondják, nyúl vagyok. Ami érthető, mivel annak is nézek ki. Belülről nem vagyok az, de onnan sajnos csak én látom magamat.” – nem egy mondat, bocsánat, de egy gondolat – azt hiszem, az év legkülönlegesebb könyve volt Dániel András Nyúlformájú kutyája – filozofikus, okos, vagány képeskönyv, ráadásul kamaszoknak! Ilyen csak egy van.

 

A tündér csizmájaPRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Erre igazán nehéz válaszolnom, hadd legyen ez az egy legalább három, kifejezetten nagyon szépen illusztrált, nagyon szép szövegű könyvek. Szabó T. Anna – Rófusz Kinga: Adventi kalendárium (ezt egyébként érdemesebb a Mikulásnak hozni, mint karácsonyfa alá kerülnie, hiszen ezt december 1-24-ig kell elolvasni – persze, lehet utána is...). Gimesi Dóra – Szegedi Katalin: A tündér csizmája tökéletes karácsonyi mese. Aztán hadd ajánljam Molnár T. Eszter – Molnár Jacqueline színpompás és szomorúan aktuális (hajléktalan főszereplővel bíró) meseregényét, a Kóbor szállót.

PRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés és miért?

Az idei év egyik legfontosabb könyve a Pagonynál Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból című regénye, ami a holokausztról beszél kisiskolásoknak. Hogy miért meglepetés? Egyrészt én ezt a könyvet nagyon régóta várom és keresem – de végül nekem is meglepetés volt, hogy Igaz Dóra – aki eddig főleg kicsiknek írt könyveket – vállalkozott erre a csöppet sem könnyű feladatra. Ami szintén meglepetés volt nekem ezzel a könyvvel kapcsolatban, az az, hogy arra is választ kaptam, miért nincs (nem volt eddig) a magyar gyerekirodalomban ezzel a témával foglalkozó könyv – tűpontosan írja le ugyanis a regény a magyar felnőtt társadalmat, a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat – akik nem akarnak, nem mernek beszélni arról, ami tabu, igyekeznek (igyekszünk) a gyerekeket burokban tartani – pedig, tudjuk jól, attól, hogy valamiről nem beszélünk, az még létezik, és nem azzal óvjuk meg gyerekeinket a rossztól, ha nem tudnak róla.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen? 

Nagyon régóta szeretnénk, ha Julia Donaldsont, a Graffaló, a Majom mamája stb. szerzőjét sikerülne meghívnunk Magyarországra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Beszélgetés Az önbizalom kódja lányoknak című könyvről az őszi Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés