bezár
 

gyerek

2018. 11. 03.
Szomorúan aktuális
Kovács Eszter mesélt karácsonyi könyvekről, gyönyörű illusztrációkról és hajléktalan főhősről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szomorúan aktuális A prae.hu gyerekrovata idén sem marad körkérdések nélkül, ezúttal a kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre elsőként Kovács Eszter, a Pagony Kiadó tulajdonos-főszerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb, gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

„Mások azt mondják, nyúl vagyok. Ami érthető, mivel annak is nézek ki. Belülről nem vagyok az, de onnan sajnos csak én látom magamat.” – nem egy mondat, bocsánat, de egy gondolat – azt hiszem, az év legkülönlegesebb könyve volt Dániel András Nyúlformájú kutyája – filozofikus, okos, vagány képeskönyv, ráadásul kamaszoknak! Ilyen csak egy van.

 

A tündér csizmájaPRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Erre igazán nehéz válaszolnom, hadd legyen ez az egy legalább három, kifejezetten nagyon szépen illusztrált, nagyon szép szövegű könyvek. Szabó T. Anna – Rófusz Kinga: Adventi kalendárium (ezt egyébként érdemesebb a Mikulásnak hozni, mint karácsonyfa alá kerülnie, hiszen ezt december 1-24-ig kell elolvasni – persze, lehet utána is...). Gimesi Dóra – Szegedi Katalin: A tündér csizmája tökéletes karácsonyi mese. Aztán hadd ajánljam Molnár T. Eszter – Molnár Jacqueline színpompás és szomorúan aktuális (hajléktalan főszereplővel bíró) meseregényét, a Kóbor szállót.

PRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés és miért?

Az idei év egyik legfontosabb könyve a Pagonynál Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból című regénye, ami a holokausztról beszél kisiskolásoknak. Hogy miért meglepetés? Egyrészt én ezt a könyvet nagyon régóta várom és keresem – de végül nekem is meglepetés volt, hogy Igaz Dóra – aki eddig főleg kicsiknek írt könyveket – vállalkozott erre a csöppet sem könnyű feladatra. Ami szintén meglepetés volt nekem ezzel a könyvvel kapcsolatban, az az, hogy arra is választ kaptam, miért nincs (nem volt eddig) a magyar gyerekirodalomban ezzel a témával foglalkozó könyv – tűpontosan írja le ugyanis a regény a magyar felnőtt társadalmat, a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat – akik nem akarnak, nem mernek beszélni arról, ami tabu, igyekeznek (igyekszünk) a gyerekeket burokban tartani – pedig, tudjuk jól, attól, hogy valamiről nem beszélünk, az még létezik, és nem azzal óvjuk meg gyerekeinket a rossztól, ha nem tudnak róla.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen? 

Nagyon régóta szeretnénk, ha Julia Donaldsont, a Graffaló, a Majom mamája stb. szerzőjét sikerülne meghívnunk Magyarországra.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
A 14. Frankofón Filmnapokról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés