bezár
 

irodalom

2019. 06. 30.
OGM fotónapló – 2019. június
A kis szobalány
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Anyu azt mondta, első munkahelynek tökéletes, gondoljak csak bele, egy úszó szálloda, és bár emlékeztettem, hogy még a vonaton is hányingerem lesz, ha háttal ülök, most be kell látnom, igaza volt, ez a hajó kicsit sem billeg, csak a motor zaja emlékeztet néha arra, hol is vagyok, ha hajnalban nem tudok elaludni. Kicsit félve írom alá a szerződésem, a papíron heti 48 óra van, szóban 72 hangzik el – de gondolom, amúgy is unatkoznék, mit csinálnék egy hajón a folyó közepén, és a pénz is több lesz.

Megfogadom, hogy ameddig tudom, repülő üzemmódban tartom a telefonom, kell a hírzárlat. A dunai levegő remekül kitisztítja a fejem, mikor a taton sikerül egy cigarettányi időt lopnom a vacsora után. Három hónap után is a Dunakanyar a kedvencem és Pestet is sikerül már úgy néznem a mosoda kisablakából, mintha csak osztálykiránduláson lennék. A Rajna ugyan hidegen hagy, de egy szakaszon Borisszal mindig kilógunk, hogy meglessük a néma kalkari vidámparkot, ott mindig éjjel húzunk el, az egész olyan, mint egy kísértetváros. Ő amúgy is csak nappal tud aludni, azzal áltat, hogy fél a Holdtól, de szerintem csak azért mondja, hogy beadja, ő is fél valamitől. Boris a legrégebben szolgáló srác a hajón, és bár menne messzebbre is, az óceántól már tart, ott mindig látná a Holdat.

Most végre nyugi van, egy vendég sincs a hajón, mindenkit kiköltöztettek egy nem úszó szállodába, kapkodás nélkül tudok rendbe tenni minden szobát. Minket amúgy sem engedtek ki, engem már kikérdeztek, gyorsan ment, én vagyok az egyetlen, aki tud magyarul, elmondtam, hogy semmit nem éreztem az egészből, és akkor eljöhettem. 

(A fotó 2019. április 1-én készült.) 

A kis szobalány

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés