bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Oláh Gergely Máté --

felhasználói adatlapja

Oláh Gergely Máté által feltöltött cikkek:

OGM Fotónapló - 2024, január
OGM Fotónapló - 2024, január
Nur diesen Tag
Aznap reggel Frici ért oda hamarabb, ami azért volt meglepő, mert Vili lakott közelebb és mindig figyelt arra, hogy Frici csak második lehessen. Régi verseny volt ez, bár mindketten tudták, hogy színjáték: Frigyes hagyta nyerni Vilmost, mert szerette nézni, ahogy az a kaput bámulja a félhomályban.
OGM Fotónapló - 2023 március
OGM Fotónapló - 2023 március
Háromból három
Akkor még nem voltam túl türelmes ember, de a Balatont mindig tudtam tisztelni. Egy hiba csúszott csak be, ugyanitt, pár évvel ezelőtt: apám sakkozni akart a házigazda Györgydeák Gyurival. Nyugiban. Ezért azt mondta, hogy ha összepecázok húsz békát, este megcsinálja a combokat. Sárga szirmot szúrtam a sneciző horogra és belengettem a békák elé. Fél óra múlva megvolt a húsz, vittem be a vödröt. – Oláh Gergely Máté tárcáját olvashatják.
OGM fotónapló – 2022. november
OGM fotónapló – 2022. november
Ráncok
Prága, 2025. augusztus 12.
OGM Fotónapló - 2022. október
OGM Fotónapló - 2022. október
krsztny.hu
A krsztny.hu szerkesztője hívott reggel. Hadarva beszélt, nagyjából négy elutasítás hallatszott a hangján. Hogy valami Gellén testvér kiköltözött egy falu szélére, most egy szikla tövében lakik. Kicsit húztam a számat, de amúgy is a bakancslistámon volt pont annak a falunak pont az a széle, igent mondtam.
OGM Fotónapló - 2022 június
OGM Fotónapló - 2022 június
Azok ott hangyák, de nem eladók
Az utolsó nagy családi utazáson történt, mikor még mindhárom gyerek otthon lakott. Egy citromsárga Fiat Regatával indultunk Olaszországba, azzal viccelődtünk, hogy hazavisszük nyaralni az autót, ami régi olasz taxi mivolta miatt volt szép sárga - ez még azelőtt volt, hogy itthon kötelezővé tették a sárga taxifestést. Egyértelműen Velence volt a fő célunk, innen viszont csak két dologra emlékszem: egy rettentően rossz pizzára és a zsidónegyed izgalmas szürkeségére. Annál inkább megmaradt Murano sokszínűsége.
OGM Fotónapló - 2022 május
OGM Fotónapló - 2022 május
Falra festve
Kicsi, magányos ház a falu szélén, az udvarról három fontos tájékozódási pont jelzi, hol vagyunk pontosan: az unalmas templomtorony, néha elfelejt kongatni; a Tikhegy árkai Sümeg felé, a Sobrit bújtatók; a kert végéből pedig a Somló kacsintgat: furmintot tessék! Ezt a háromszöget a közeli temető egészíti ki négyszöggé, ahova mindig is gyűlöltem kijárni, pláne, mióta kivágták a százéves vadgesztenye-erdőt.
OGM Fotónapló - 2022 április
OGM Fotónapló - 2022 április
VR the world
Rányomsz a random karakter gombra, és bár belenézhetnél a virtuális tükörbe hogy megtudd, kiként keltél ma fel, csak úgy kilépsz azon az ajtón, amin minden egyes nap, mióta VR the world.
OGM Fotónapló - 2022 március
OGM Fotónapló - 2022 március
Harc
Harc az első levegőért, harc anya melléért, harc apa figyelméért, harc a leghátsó padért, harc a legszebb arcért, harc hogy ne egyből haza, harc hogy ne egyből az iskolába, harc hogy jusson meleg víz. Harc az apádért, harc a sokadik vonatért, harc egy óra alvásért, harc a forró teáért, harc a sonkás szendvicsért, harc egy nyugodt sarokért, harc az utolsó sörpadért, harc a konnektorért, harc az egyetlen telefonért, harc pixelkabul utcáiért,
OGM Fotónapló - 2022 február
OGM Fotónapló - 2022 február
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
"A Hársfa utca a magyar őskőkorszaki művészet egyik legfontosabb lelőhelye. A budapesti "0" kilométerkőtől mintegy 2450 méterre keletre, a Blaha Lujza tértől 280 méterre található.  
OGM Fotónapló - 2021. december
OGM Fotónapló - 2021. december
Corpus Christi
Csúszós erdei utak, szép bakonyi falu, advent, második gyertyagyújtás, de kérték, hogy a misén még ne fotózzak, csak az azt követő koncerten. Szót fogadva foglalom el a jól kipróbált helyem a karzaton, az érkező hívek lépteit hallgatom, találgatom, hányan lehetnek. Ekkor egy, csukott szemmel is jól érzékelhető mosolyhullám fut végig a templomon, idegen, de mégis természetes erők a jobb oldalon, már a koncertre behangolt fényképezőgéppel lépek a karzat magas korlátjához.
OGM fotónapló - 2021. november
OGM fotónapló - 2021. november
Kába kő
Megesik, hogy a hangyák, akik tömegesen tévedtek le a hazafelé vezető ösvényről, egyszer csak, mivel jobb protokoll nem áll rendelkezésükre, egy koncentrikus körben kezdenek el bolyongani. Először egy hangya téved el, talán mert rosszkor és rossz irányból fújt a szél és eltűnik a követendő feromon. Saját szaga után indul, de egyből eltéved a mögötte érkező dolgozó is, akinek semmi más parancsa nincs, csak hogy kövesse az előtte menőt.
OGM Fotónapló - 2021 október
OGM Fotónapló - 2021 október
Lyukak
Az egyetlen pár zoknim. Az egyetlen, de nem lyukas. Kék, mint a Duna. Kék, mint a Duna éjjel.
OGM fotónapló – 2021. szeptember
OGM fotónapló – 2021. szeptember
Fekete bőr
Képes vagyok úgy intézni, hogy a testemet hirtelen kirázza a hideg. Valahol a torok fölülről kell indítani a tarkó irányába, onnan továbbtaszítani a két lapocka közé, ott át kell lökni egy bukkanón, a többi már megy magától.
OGM fotónapló – 2021. július
OGM fotónapló – 2021. július
Attól, hogy kiabálsz, még nem lesz igazad, aranyapám, kiabálta egy őszes férfi a keszthelyi móló töltésén, félúton a kikötő felé. Egy ott horgászó kamaszfiúval vitatkozott, aki megunta, hogy a férfi a feje mellett dobálja be az egészben megszáradt zsömléket a hattyúknak. 
OGM fotónapló – 2021. június
OGM fotónapló – 2021. június
Kopaszi hát
Csak akkor vettem észre a fiút, mikor a hátamra kezdett rajzolni. Az alkoholos filc szagára azonnal ráismertem, meg is ijedtem, mi történik, de a kíváncsiságom felülkerekedett, velem úgysem történik soha semmi, megdermedve ültem.
OGM fotónapló – 2021. május
OGM fotónapló – 2021. május
Bem a punk
1934-ben születtem a Pálffy téren, 3 tonnával és 465 centiméterrel. Kis híján sikerült úgy felállítani, mintha szülővárosom felé mutatnék. Egyre több látogatóm érkezett, a legmeghatóbb az volt, mikor minden lengyel turista hozott magával egy-egy tobozt abból a parkból, ahol amúgy a koporsóm hat kőoszlopon emelkedik ki egy tó közepéről.
OGM fotónapló – 2021. április
OGM fotónapló – 2021. április
Keleti nyitás
Már mióta tudod, hogy két Valóság van, két Világgal, két Európával, két Magyarországgal és két Budapesttel. Azzal is tisztában vagy, hogy jó oldalra születtél, mert mindig szemből süt a nap, és te szereted a napot. Súlyt veszel magadhoz, de csak azért, hogy a túloldalon letehesd – havonta egyszer fújsz egyet és átléped a saját tengelyed. Leteszed a súlyt, körülnézel és kiélvezed, hogy ebben a Budapestben hátulról süt a nap. És te szereted, ha hátulról süt a nap, ebből is lehet tudni, hogy a jó oldalra születtél. Aztán felrémlik, hogy két Európában két Magyarország van, a két Világban pedig két Valóság, mióta az eszedet tudod.
OGM fotónapló – 2021. március
OGM fotónapló – 2021. március
homo erectus
1926. március 1-én születtem Budapesten, s bár fogantatásom bajos volt és bűnnel teli, csak sikerült az Apolló mozi helyén egy sarki kilátást kapnom. Apám Reiss Zoltán tervezőmérnök, anyám Pongrácz Szigfrid szobrászművész, lakcímkártyámon a mai napig a Corvin áruház szerepel. Szavazati jogom nincs és nem is volt – ha lett volna, most nem egy vasgerenda állna ki az ágyékomból. 
OGM Fotónapló – 2021. február
OGM Fotónapló – 2021. február
go went gone
Vannak azok a napok, biztos ismered őket Te is, amikor már nagyon le kéne adnod a havi fotónaplódat a Szerkesztőnek, de A: alig mozdultál ki a lakásból, hogy minél hamarabb kinyithasson az ország, B: minden elkészült fotód olyan, hogy nincs mit hozzáfűzni, akkor egyszer csak megérkezel a Bem térre, leszállsz a villamosról, hogy megnézd, rádőlt-e már a Radetzky-laktanya bontás alatt álló homlokzata a kedvenc bisztród teraszára, és észreveszel egy búslakodó futárt a rakodópart bástyakövén; először azt hiszed, telefonál, de nem, ez az a klasszikus búslakodó mozdulat, amit már nemigen lát az ember, mert mindenki szégyell búslakodni, már magát a szót sem használjuk, mikor láttad leírva utoljára és pláne: mikor le utoljára, na ugye; aztán otthon észreveszed, hogy ehhez a képhez sem lehet mit hozzáfűzni, úgyhogy csak úgy elküldöd a Szerkesztőnek, hogy akkor most ez lesz.
OGM-fotónapló – 2021. január
OGM-fotónapló – 2021. január
Lejtő
Letámasztod a biciklit, felmész a lépcsőn, a nagy kocsmatér négy sarkában négy asztal, 2-2 székkel, mindegyiknél csak egy törzsvendég ül, kiabálva beszélgetnek, míg észre nem veszik, hogy téged nem ismernek.   
OGM fotónapló – 2020. december
OGM fotónapló – 2020. december
6523
Apám szociológus. Karácsony után arról beszélgetünk, hogy a francba’ lehet az, hogy a főváros által biztosított 7500 ingyen gyorstesztből csak 6523-at vettünk igénybe mi, tudatos budapesti polgárok. Hogy vajon hány gyütt-ment vidéki volt köztünk, akik nem akarták hazavinni a kórt.
OGM fotónapló – 2020. november
OGM fotónapló – 2020. november
Légzsák
A karantén iksz mínusz valahányadik napján a kanapén ülve arra eszmélek, elfelejtettem levegőt venni. Nehéz sóhajjal lök ki magából ez a transzszerű állapot, mintha akaratomon kívül meditáltam volna. A légszomjról eszembe jutnak a vidékre látogató barátom rám bízott halai, amiket négy napja nem etettem meg. Pont időben, sétálni indulok.
OGM fotónapló – 2020. október
OGM fotónapló – 2020. október
A MOME HÖK-elnöke az SZFÉ-s diákok utolsó 2020-as, Vas utcai sajtótájékoztatóját nézi élőben a mobilján a MOME TWO épületénél.
OGM Fotónapló – 2020. szeptember
OGM Fotónapló – 2020. szeptember
Öreg Roadok Napközije
Az öreg road farmerkabátot hord, szikár válláról passzentosan lóg, régi darab, talán ebben is alszik. Belső zsebeiben évtizedek óta száradnak a dohányszemcsék, az ottfelejtett gyufaszálak, rég elrendezett és a még be nem fizetett közmű-csekkek. Mosni még sosem kellett – az öreg road nem izzad, minden hőjét-dühét kipipázza, pórusait jótékonyan eltömte az édes nikotinsár.
OGM fotónapló – 2020. augusztus
OGM fotónapló – 2020. augusztus
Future SZOT
Rég volt, még 2034-et írtunk, mikor a frissen választott kormány egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal egyeztetve megnyitják a régi arisztokraták kastélyait a mélyszegénységben élő családok rendszeres üdültetése céljából. A régi Erzsébet-táborok mintájára fejlesztett program azt tűzte ki céljául, hogy végre valóban csukódjon az a bizonyos szociális olló és legalább két-két hétre luxuskörülményekben élhessen azok is, akiknek amúgy sosem lenne erre lehetőségük. Minden családot egy-egy nemesi leszármazott vezette be a kastélykomplexum rejtélyeibe, a keszthelyi Festetics-kastélyban a kis Józsikáéknak maga az ifjú Festetics Tasziló Bence állt szolgálatukra.
OGM fotónapló – 2020. július
OGM fotónapló – 2020. július
Séta
Optimális sétaidő van. És pont most kéne levigyelek. De ebbe a tömegbe? Nem baj, kivárjuk. Már egy órája csak jönnek. Nem baj, kivárjuk.
OGM-fotónapló – 2020. május
OGM-fotónapló – 2020. május
Ami a csövön
Két hónap seggelés után a Nagy Keddi Kerekasztal úgy dönt, hogy akkor most, mint amúgy minden évben, halálának évfordulóján meglátogatjuk Krúdy Gyulát, még ha egyelőre kevéssé ajánlott is kimozdulni. Maszk a metrón, maszk a villamoson, maszk a Fiumei úti temetőőrökön, és meglepő forgalom a parcellák közt: házaspárok sétálnak, akik láthatóan nem a szeretteikhez jöttek; rendőrautó áll egy rendezetlen sírcsoport mellett, az egyenruhás csomagtartójából kapát vesz elő, eltűnik a bokrok közt, majd tíz perc után előjön, felkapcsolja a fényhidat és fényképet készít a villogóról és a mögötte sötétlő dzsungelről.
OGM Fotónapló – 2020. április
OGM Fotónapló – 2020. április
A mázoló
Azt hiszem, figyelnek. Oké, két hete vettem három lakást egy háromszintes ház felső emeletén, és most végre van időm egybenyitni és felújítani őket. Ez sokszor hangos, és nyilván mindenkinek az agyára megyek, akinek a belső udvarra nyílik az ablaka, márpedig négy ilyen ház is van. Erkélyesek. És otthon van mindenki, és kizárt, hogy ne vették volna észre az ajtómra kirakott piros cédulát.
OGM fotónapló – 2020. március
OGM fotónapló – 2020. március
Apró
Három darab ötforintos feküdt a sarki kisbolt küszöbénél, mikor beléptem az üzletbe. Szinte tele voltak a polcok, vevő alig. Miután a nagy boltban nem találtam, itt vettem olajat, lisztet, sajtot, rizst. Eddig ezt a boltot mindig megmosolyogtam, mert a kasszánál „Hiányzol!”, „Vágyom rád!”, „Szex?” feliratú csokikat lehetett kapni. Most meg nem volt egy darab sem. Jöhet a bébi-bumm, Novák Katalin mennybe megy, 5 év múlva óvodákat neveznek el róla, pedig csak #stayhomeandfuck, pardon: #staythefuckhome. Kifelé menet egyel több ötforintost találtam. Nem tűnt furcsának.
OGM fotónapló – 2020. február
OGM fotónapló – 2020. február
Hip, háp
Állsz egy falnál a város peremén, iszod a 120 forintos kávédat és nem is gondolnád, hogy elégedett pannon szemek fürkészik, ahogy nemzeti glória szürkéll a még mindig álmos elméd körül. Azt pláne nem sejted, hogy egy srác mindezt az ötös buszról fotózza, aki a könyvelőtől jövet magában eddig épp azon bosszankodott, hogy az ő pénzén nemzeti konzultációt fogalmaznak odafönn, amire csak egyféleképp tud majd válaszolni, ha nem akar kimaradni a nagy nemzeti katarzisból.
OGM fotónapló – 2020. január
OGM fotónapló – 2020. január
Nem baj
És látod? Innen nem szavalta el Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, pedig a mai napig egy táblát találni róla ott a falon. Hanem ki szavalta el? Hát például Hegedűs D. Géza vagy Kaszás Attila. Nekik van táblájuk? Nincs, viszont őket te is visszanézheted. Szólj, ha mehetünk, kicsit már kezd fázni a hátam. A naplementét azért várjuk meg, jó? Miért? Mert éjjel csak nem költöztetik el a múzeumot. Ja, hogy ezért fagyoskodunk itt két órája? Igen, ha nem baj. Nem baj.
OGM-fotónapló - 2019. december
OGM-fotónapló - 2019. december
Greta
2000. december 24-én Oddsson izlandi miniszterelnök, cserébe a mérhetetlen országimázs-építő munkájáért, híres énekesnőjüknek, Björknek adományozza Elliðaey szigetét, a nép ujjong, Björk egy birkanyájat hóna alá kapva be is költözik a 45 hektáros sziklára épített egyetlen házba, távol a világ minden zajától.
OGM fotónapló – 2019. november
OGM fotónapló – 2019. november
slátáhogyez
Megneszelte az Isten, hogy Budapesten átnevezték a Moszkva teret, ráadásul még át is építették, észbe is kapott, hogy most már ideje lenne személyesen tiszteletét tennie, úgyis meglehetősen rég járt erre.
OGM fotónapló – 2019. október
OGM fotónapló – 2019. október
Kilátó
Már a forró nyári hajtásban megfogadom, hogy ősszel lelépek és valami alig ismert északi szigeten kifújatom a széllel a fejemből a felgyülemlett kénes gőzöket. Szerencsére végre tartom magam a fogadalmamhoz és repjegyet veszek, végül Hollandiába. A Google Mapsen ugyanis kiszúrom Vlieland szigetét; büszke homokdűnék, pampafű-szerű növényzet és rengeteg hullám. Pont olyanok, amilyeneket olyan szelek hajtanak, amire a fejemnek most szüksége van. Sajnos későn reagálok, az alig lakott szigeten már nincs szabad szállás, így marad a déli szomszédja, Texel szigete. 
OGM fotónapló – 2019. szeptember
OGM fotónapló – 2019. szeptember
Paint it black
Megyek egy tüntetésre, mi, utasok fogunk tiltakozni a MÁV ellen, mert szar. Amióta egyszer egy bliccelőt alakítottam a Máv-Start Zrt. egyik plakátján, komolyan veszem az ilyesmit és kíváncsi vagyok, mire képes a normális szolgáltatásra vágyó utazóközönség. A Keletinél a troli forgalmi okok miatt nem tud beállni a megállójába, ami kész mázli, mert leszállás után egyből megpillantom ezt a hálóban vergődő tengeri halat. 
OGM-fotónapló – 2019. augusztus
OGM-fotónapló – 2019. augusztus
Térkép e táj
Sziasztok, Estella vagyok, 38 éves nő Kolumbiából, éppen a vakációnkat töltjük a férjemmel és a fiammal. Befizettünk egy Bécs-Pozsony-Budapest-kirándulásra, Bécs volt a kedvencem, Pozsonyt nem értettem, Pestet meg már unom, de nem csak én, Chuy sem bír magával, itt a parlament előtt futott át a piroson, és bár pont nem jött egy autó sem, azért jól megcsapkodtam egy Budapest-térképpel. Az volt kéznél.  
OGM fotónapló – 2019. július
OGM fotónapló – 2019. július
Aszfaltszag
Nyaralni megyek, vagyis dolgozni a Balaton partjára, csak ott nem érezni az aszfaltszagot, ezért elnevezem nyaralásnak. Mostanában rengeteget fotózom a városban, viszont egy kép sem passzol ide, ezért keresgélni kezdek. Ez a kép nem is tudom, mikori, a számítógépem sem rendel hozzá dátumot, ezért csiribú, legyen tegnapi. Csiribá, tegnapi lett, még bőven aszfaltszagú.
OGM fotónapló – 2019. június
OGM fotónapló – 2019. június
A kis szobalány
Anyu azt mondta, első munkahelynek tökéletes, gondoljak csak bele, egy úszó szálloda, és bár emlékeztettem, hogy még a vonaton is hányingerem lesz, ha háttal ülök, most be kell látnom, igaza volt, ez a hajó kicsit sem billeg, csak a motor zaja emlékeztet néha arra, hol is vagyok, ha hajnalban nem tudok elaludni. Kicsit félve írom alá a szerződésem, a papíron heti 48 óra van, szóban 72 hangzik el – de gondolom, amúgy is unatkoznék, mit csinálnék egy hajón a folyó közepén, és a pénz is több lesz.
OGM fotónapló – 2019. május
OGM fotónapló – 2019. május
Ádám teremtése
Amikor csak arra járok, tehát legalább hetente egyszer, lenézek ide a Gellért térről, hogy ott vannak-e. Vagy ha nincsenek ott, akkor is meglesem, milyen állapotban van az a hullámtörő kövekből épített kis medence, ami felfogja a Gellért Fürdő használt termálvizét, hogy abban lubickoljanak itt, a város szívében, annak is a bal kamrájában.
OGM fotónapló - 2019. április
OGM fotónapló - 2019. április
Háttal nem kezdünk fotónaplót, szuggerálja felém ez a srác, aki a pláza árkádja alatt megáll, aztán tolat egy picit, előrelép, majd megint hátra. Segíteni akar, hogy biztosan jól sikerüljön a kép, mikor észreveszi, hogy belépett elém abba a csapdába, amit ezek szerint pont neki állítottam, mikor fél órája beálltam ide a tűző napról.
OGM fotónapló - 2019. március
OGM fotónapló - 2019. március
Az öreg falász
Úgy vagyok a Dunával, hogy haragszom is rá, meg nem is. Túl széles, így nagyon elvágja Budát Pesttől, ennek csak a hídjai örülnek, akik így sosem lesznek munka nélkül. Nézd meg a Szajnát vagy a Moldvát: még pont át lehet kacsintani a túloldalra úgy, hogy látsszon. A Duna tőlünk ellopja ezt, mégis könnyen megbocsátok neki. 
OGM fotónapló - 2019. február
OGM fotónapló - 2019. február
Bambi
Amikor útra kelek a városban, két lehetőség van: hogy egy jó nagy kerülővel a Bambi presszóba megyek, illetve hogy egyből oda indulok. Pedig csak egy presszó. De 1961-ből. Pedig csak kávézni járok ide. De 15 éve.
OGM fotónapló - 2019. január
OGM fotónapló - 2019. január
Nehéz egy olyan, 2019-re a popkultúra által már elcsépelt szimbólummal mit kezdeni, mint egy falra fújt, nagy piros szív. Lehet egyszerre fotós ziccer és hatalmas zsákutca is, amibe ráadásul magunkat becsapva sétálunk be, legyünk bármilyen tapasztaltak.
OGM fotónaplója – 2018. december
OGM fotónaplója – 2018. december
Ha az ember 35 éves koráig valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem jut el Prágába, de rájön, hogy ez az állapot tarthatatlan, akkor tegye meg magának azt a szívességet, hogy nem egy rapid szombat-vasárnapon próbál bepótolni mindent. 
OGM fotónaplója – 2018. november
OGM fotónaplója – 2018. november
Mindig is irigyeltem a festőket. Kiállnak a körút sarkára, kényelmesen előpakolnak a bőröndjükből. Állvány, paletta, olajfesték, oldószer. Lealapozzák a szűz vásznat, feltűrik az ingujjukat és nekifutásból felrúgják a valóságot.
OGM fotónaplója – 2018. október
OGM fotónaplója – 2018. október
Kiírják a pályázatot. Elgondolkodom, hol tartok. Mim van eddig, mit akarok. Csak fotózni, még ha csak a fióknak is. Egy oldalban meg kell fogalmaznom magamat és a projektet, hát köszönöm szépen. Tudom, hogy nem sikerült, akkor már legyen semmitmondó a címe is: Budapest feketén, fehéren. Beadom. Egy hónap múlva anyukám lelkes esemest küld, kérdőjel, válaszolom, mostanában nem lehet túl sok mindenhez gratulálni. Aztán leesik, megköszönöm. Lemegyek a Bambi eszpresszóba, nyugodtan végigolvasom, mire kaptam alkotói ösztöndíjat. Túl szépeket blöfföltem a bizottságnak, most aztán futhatok a geometria és a véletlen együttállások után, amiket beígértem nekik. Picit megijedek, de hagytam magamnak néhány kapaszkodót, nem kell egy évig a sötétben botorkálnom. 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés