bezár
 

gyerek

2019. 11. 15.
Ábécé-sorakozó – Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom fél évszázada
Irodalomtörténeti konferencia és minifeszt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ábécé-sorakozó – Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom fél évszázada Ábécé-sorakozó – Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom fél évszázada címmel szervez irodalomtörténeti konferenciát és minifesztet a Fiatal Írók Szövetsége 2019. november 18-19-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az esemény címben jelölt kettőssége abban áll, hogy egyrészt irodalomtörténeti és műelemző előadások formájában igyekszik felmérni Kányádi Sándor (akinek 2019-ben születése kilencvenedik évfordulóját ünnepeljük) gyermekirodalmi működését, másrészt szélesebb olvasóközönség számára is láthatóvá és érzékelhetővé tenni azt a (gyermek)irodalmi kontextust, amiben – mások mellett – Kányádi Sándor művei megjelentek.

A rendezvény első napjának előadásai Kányádi Sándor műveit vonják diszkurzív térbe. Az Ábécé-sorakozó második napjának előadásai és kerekasztal-beszélgetése pedig egy öt évtizedes időskála emblematikus erdélyi gyerekkönyveit (vagy ezek egyes verseit, meséit) veszik számba (például Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Kovács András Ferenc, László Noémi, Fekete Vince, Máté Angi, Szabó Róbert Csaba, Zágoni Balázs).

A konferencia célja: az egyéni teljesítmények regisztrálása mellett az utóbbi évtizedek gyermekirodalmi szemléletváltásainak, a gyermekirodalomhoz társított elvárás- és felülírás-horizontoknak a vizsgálata, valamint az erdélyi gyerekirodalom hazai tudományos és közoktatási diskurzusba való integrációjának elősegítése. A tanácskozás kiegészül olyan programelemekkel (Kányádi versdélután az Itt és Most Társulattal, Kányádi interaktív iskolai óra Gregus László mesemondóval, beszélgetés Szabó Róbert Csabával, kerekasztal-beszélgetés az erdélyi gyerekkönyvek vizuális arculatairól), amelyek által az Ábécé-sorakozó vonzóvá válhat mind a pedagógusok, könyvtárosok, mind a szülők és a gyermekek számára is. A két napos tanácskozás a „macht ninchts mondta / halottak napja van” – Közelítések Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben című tanulmánykötet bemutatójával zárul.

A két napos tanácskozás facebook eseménye naponta frissülő, kedvcsináló posztokkal: https://www.facebook.com/events/2479149005699649/

Az Ábécé-sorakozó előadói: Gorove Eszter, Jakab Villő Hanga, Mészáros Márton, Miklya Zsolt, Móré Tünde, Orosz Annabella, Pataki Viktor, Petres Csizmadia Gabriella, Rálik Alexandra, Révész Emese, Sárkány Tímea, Szekeres Nikoletta, Varga Betti, Várnai Zsuzsa, Végh Balázs Béla, Zólya Andrea Csilla.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest, Károlyi u. 16.)
Időpont: november 18. (hétfő) és 19. (kedd)
A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Művészeti Akadémia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Nem Tilos Olvasni!
Online könyvklub a Tilos az Á Könyvektől
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés