bezár
 

irodalom

2019. 11. 26.
Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Újító hónap ez a Prae-nek: november 16-án, szombaton megnyitotta saját kávéházát és szórakozóhelyét, a Kis Présházat, majd november 23-án meg is tartották első nyitott irodalmi eseményüket az új helyszínen. Ez volt a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat új lapszámának bemutatója.

A hivatalos kezdés előtt öt perccel érkeztem, ami már tele volt sütiző (sok finomsággal találkozhatunk itt), kávézó, borozgató irodalomkedvelőkkel. Kértem hát én is egy kis irsait, és nagyon boldog voltam, amikor még egy szabad helyet is találtam (nem volt egyszerű feladat). Pár percre rá a felolvasók már a színpadon ülve várták a kezdést, az emberek pedig csak jöttek és jöttek, végül teljesen megtöltötték a Kis Présházat. Elkezdődhetett a bemutató, L. Varga Péter, a folyóirat főszerkesztője köszöntötte a közönséget.

1

Az esemény két blokkra bontva zajlott. Az első részében a folyóiratban megjelent néhány szerző verseit hallhattuk, később pedig L. Varga Pótó Júliával és Bartal Máriával beszélgetett a lapszámba írt, betegség tematikába illeszkedő dolgozatuk kapcsán.

2

A bemutató első részében Németh Gábor Dávid, Simon Bettina és Gerevich András olvastak fel. A folyóiratban megjelent szövegek mellett más verseket is hallhattunk a szerzőktől, így sikerült egy kicsit komplexebb képet kapnunk a költészetükről. A kört Németh nyitotta, utána pedig Simon Bettina humoros, ironikus, mégis fontos állításokat tartalmazó szövegeit hallgathattuk meg. Gerevich a folyóiratban megjelent Tájtest című verse után még két szöveget olvasott. Az ő versei mind erősen és talán a legszorosabban kapcsolódtak a betegség témájához, ami sikeresen ráhangolt minket a későbbi beszélgetésre.

3

A második blokkban Bartal Mária, az ELTE BTK oktatója és Pótó Júlia, az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója voltak L. Varga beszélgetőpartnerei. Itt került koncentráltan fókuszba a betegség tárgyköre. Pótó Babits és a röntgen című munkájában a röntgen első éveiről ír, amit az irodalomhoz és Babits Novella az emberi húsról és csontról című művéhez kapcsol. Az est során a röntgeneljárás első, különös használati módjairól, a technológia fejlődéséről, a médiában és a kulturális színtereken elfoglalt helyéről mesélt, valamint röviden elmagyarázta a röntgentechnológiához hasonlatos irodalmi eljárást, amit bemutat a dolgozatában Babits említett műve és Baudelaire A szép hajó című verse segítségével.

k

Bartal Mária egy általánosabb értelemben vett betegségélménnyel foglalkozik A betegség reprezentációi a kortárs magyar költészetben című tanulmányában. Kritikusan közelíti meg a betegség mint fogalom potenciális meghatározási módjait, valamint az egészség állapotának determinálását. Németh Zoltán, Schein Gábor és Takács Zsuzsa köteteire támaszkodva foglalkozik a komoly betegségek értelmezési és feldolgozási módjaival. A betegség és a trauma korrelációjának kérdése is kiéleződik a dolgozatában. Ennek kapcsán a beszélgetés vége felé Bartalnál, ha csak egy rövid említés erejéig is, de felmerült a traumaköltészet problematikája. Elmondása szerint az általa választott kötetek egyike sem esik ebbe a kategóriába, amivel a bólogatása alapján L. Varga is egyetért.

A beszélgetés végeztével a főszerkesztő megköszönte a részvételt, a tömeg pedig megindult, hogy megszerezze magának a legújabb lapszámot. Az est formális része után a Prae-t szorongató vendégek még jó darabig beszélgettek a Kis Présházban, ahova még tíz óra fele is betoppant egy-egy irodalomkedvelő a frissen kijött folyóiratért.

1

Fotók: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Eszenyi Fanni --


További írások a rovatból

irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap

Más művészeti ágakról

színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán
Badits Ákos: Űrpiknik
színház

Kérek egy 7-es buszt! Kérek egy 7-es buszt!
A Táp Színház Gárdonyi Béla A megálló, avagy újra büdös semmisem című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés