bezár
 

art&design

2020. 03. 11.
Hogyha a Hold rá fátylat ereszt
Lánnyá válik, sírni kezd
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Pótkulcson nem nehéz túlmenni az utcán, nem igyekszik felhívni magára a figyelmet. Először tovább is megyek, aztán megfordulok, és teszek néhány lépést visszafelé. Ezt a koreográfiát aztán a kiállításon is gyakran megismétlem.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem három festő szakos hallgatójának munkáiból Lánnyá válik, sírni kezd címmel nyílt kiállítás január végén a Pótkulcsban. Az alkotók Bredár Bora, Csapó Dóra Gabriella és Szalka Sára Villő, a kiállítás kurátora pedig Martincsák Kata képzőművészet-elmélet szakos hallgató.

A három festő hasonló elemekből és színekből épít vizuális világot, témáik mentén pedig szintén jól illeszthetők egymáshoz. Mindhárman kapcsolódásokat tematizálnak, kapcsolódásokat önmagukkal, testükkel, emlékeikkel, nőiségükkel. A kiállítás középpontjában az egyén szubjektív megélésé áll, az árnyékában, amivel a kapcsolatot keresi.

A három alkotó festményein egymás után végignézni olyan, mint meglátni valamit és elkezdeni hunyorogni – vagy épp fordítva. Csapó Dóra Gabriella képei dolgoznak a legélesebb vonalakkal, és a legtisztábban figuratív elemekkel, Szalka Sára Villő néhány képeleme már az absztrakt felé mutat, majd Bredár Bora képei operálnak legkevésbé tranzitív komponensekkel. Továbblépni, majd vissza – az ominózus megérkezés koreográfiája. Az, hogy mindhárman konceptuális kereteken belül mozognak figuratív és absztrakt között, izgalmas folyamatábráját képezi a kiállításnak. A Hold rá fátylat ereszt – ez a sor jut eszembe a keserédes hangulatú képfolyamról a kiállításnak is címet adó gyerekkori, nosztalgikus Weöres-versből. A kiállítás egésze a címadó verset is tartalmazó Bóbita könyvre emlékeztet: versek, amiket mindig gyerekversként olvastunk, közben mégsem egészen azok; sorok, amiket nem értünk teljesen, de érezni bennük valami sejtelmes, titkos feszültséget. Honnan ez a feszültség? Az eredetre nem mutatnak rá, ám zsigeri érzetként fellépnek – a felnőtt-gyerekversekben éppúgy, mint a képekben is. Nézem Bredár Bora Hold című képét, és keresem a Holdat: egy kis sarokban bújik meg. Mint ezek a feszültségek. Egészen addig nem vesszük észre, hogy ott van, amíg valami másra rá nem veti fényét.

Bredár Bora: Hold

 „Ellátogat hozzánk ma éjjel a Hold / négy óra felé jön a dagály / a nagy tenger elmossa a napot / reggel fagyott föld vagyok / álmomban meghalt a babám.

A kiállítás egyedi eleme, hogy a képek alatt az alkotóktól származó rövid, szöveges tartalmak szerepelnek. Kép és szöveg hierarchikus viszonyának vizsgálatakor a legtöbb esetben elmondható, hogy a szöveg befogadás szempontjából természetéből adódóan (lévén a szavaknak van szótári jelentése) fölérendeltje lesz a képnek, lehatárolja az értelmezést. Érdekes, és egyben erőteljes eleme a kiállításnak, hogy ez itt nem történik meg – festmények és szövegek mellérendelő viszonyban működnek együtt, az absztrahált írások nem mutatnak egyértelmű olvasási irányt: ellenkezőleg, árnyalják, bővítik azt. Szalka Sára Villő egy távolba meredő, szoborrá dermedő nőalakja például a következő szöveggel lép együttműködésbe: Egyre jobban várom a tavalyi nyarat, / szürkületbe világító szembelámpákat, / hosszú autóutakat haza. Kép és szöveg is az emlékezésről szól, de a szöveg sem konkretizálja az emléket, inkább szinesztetikus elemeket sorakoztat.

Az említett működésmódban ehhez hasonló csupasz dialógok dolgoznak együtt Csapó Dóra Gabriella képeivel:

- Ha majd ideérsz, megtudod milyen is az. / - Már túlmentem rajta. - Akkor hazudsz. /-  Nem.
/ - Jó, akkor semmi.

 

Az alternatív kiállítóterek címadási gyakorlata az utóbbi időben enigmatikusságot mutat, ezzel szemben a Lánnyá válik, sírni kezd egy meglepően kifejező és tematizáló cím, amely szépen összefoglalja a kiállításon megjelenő zsigeri feszültségeket, mint a gyerekkor elengedését, az emlékezést, a nővé válást. A Pótkulcs, mint helyszínválasztás azonban megkérdőjelezhető. A kölcsönhatás valahogy úgy néz ki, hogy egy romkocsma-enteriőrként egyértelműen jól funkcionáló egység jött létre, hiszen az alkotók vizuális gyakorlata szépen összeér, a kocsma atmoszférája ezáltal homogenitást mutat – a kiállítótérként való működés azonban akadályokba ütközik. A képek a hely primer funkciója miatt háttérfunkciót képesek betölteni, ami méltatlan szereplése az alkotásoknak. A tér nem engedi, hogy közelebb mehessek hozzájuk, vacsorázó, sört kortyolgató emberek ülnek a képek előtt, és a befogadás zavarba ejtő pillanata, amikor elnézést kell kérni tőlük, hogy odaférkőzhessek a festményekhez. Márpedig ha a szöveget is el akarnám olvasni, közel kellene mennem.

Mindezekkel együtt erőteljes és alapos bemutatkozó kiállításnak tartom a Lánnyá válik, sírni kezd című kiállítást. A kurátori munka precíz, a képek összeillesztése és a szövegekkel való egymáshoz rendelése kifogástalan, a lányok festményei pedig reflektáltan zseniálisak. A képeket, amiket létrehoznak, egyszerre nem értjük és értjük egészen. Az értésnek egy olyan nem verbalizálható szintjét hozzák létre, ami mozgásban tartja az emlékezetünket, és olyan érzeteket kelt, amiknek az eredetét hiába keressük. Mint az a hirtelen, átmenet nélküli képváltás a címben, hogy egy pillanat alatt valaki Lánnyá válik, majd azonnal sírni kezd. Látszólag nincs összekötő elem a két tagmondat között, de valami miatt mégis megtörténik.

A kiállítás 2020. március 15-ig tekinthető meg a Pótkulcsban nyitvatartási időben, minden nap 17.00-tól.

Fotók: Hámori Péter és Bredár Bora

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Gáspár Sára --

1999-ben született Szegeden. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designkultúra szakos hallgatója.


További írások a rovatból

art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon
art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

Andy Warhol utolsó szerelme Andy Warhol utolsó szerelme
A magyar performansz története 1966–2018 (4): Nyugati magyar performansz: Magyar Műhely (1972–95), SQUAT Színház (1976–91)

Más művészeti ágakról

gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor
A szolgálólány meséje az HBO-n
Nyitott Műhely, 2020. november 7.
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés