bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Gáspár Sára --

felhasználói adatlapja

Gáspár Sára által feltöltött cikkek:

Hogyha a Hold rá fátylat ereszt
Hogyha a Hold rá fátylat ereszt
Lánnyá válik, sírni kezd
A Pótkulcson nem nehéz túlmenni az utcán, nem igyekszik felhívni magára a figyelmet. Először tovább is megyek, aztán megfordulok, és teszek néhány lépést visszafelé. Ezt a koreográfiát aztán a kiállításon is gyakran megismétlem.
Be szabad jönni?
Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Azt már megszoktam, hogy teliholdkor néha furcsa dolgok történnek velem, de erre, azt hiszem, még ilyenkor sem számítottam. Nem mindennap fordul elő velem, hogy C-vitaminnal kínálnak egy galériában, vagy egyáltalán az, hogy, az alkotó jelen legyen, pláne bejelentse, ő jelenleg ott lakik. Mécs Miklós kiállításán jártam.
Tormay Cécile ilyen, a Nyugat olyan, a Kaffka Margit meg nem tudott felöltözni?
Tormay Cécile ilyen, a Nyugat olyan, a Kaffka Margit meg nem tudott felöltözni?
Késelés Villával a Nyitott Műhelyben, 2019. szeptember 16.
Békés beszélgetéssel indul a Késelés Villával harmadik évada a Nyitott Műhelyben. Radnóti Sándor és Károlyi Csaba évadzárójához szépen kapaszkodik a mostani esemény: terítéken ismét a kánon és kritika, ezúttal az oktatás felelősségének irányából közelítve.
Ne legyen diszkrét
Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Szinte lehetetlen tisztán képzőművészként tekinteni olyasvalakire, aki fél évszázada a popkultúra formálója. Ha mégis meg tudom tenni, igazságtalan vagyok, mert úgy teremtek önálló kontextust, hogy az ebben a formában soha nem tud azzá válni. Ha pedig – a feltételezett alkotói célnak behódolva – elraktározom a gondosan felépített magánmitológiába a látottakat, egy brand fogyasztói csapdájába kerülök. A két befogadói stratégia sakkban tart, és az eligazodásban a Reök-palota sem mindig segít.
Ami általános, ami emberi
Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ember Sári a műhelyében vár minket, borospohárból kortyolgatjuk a vizet, közben arról beszélgetünk, hogyan formálják őt a külföldi kiállításokkal járó utazásai, hogyan hordozzák magukon a műalkotásai különböző terek kontextusait.
Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
Hatalmas hőség, úgy látszik a lelkes olvasókat ez nem tántorítja el, szép számmal jelennek meg így is a rendezvényeken. A székeken ,,Hűsítse magát kortárs irodalommal!” legyezők – jóleső gesztus a Margó Fesztivál szervezőitől. A Prae Kiadó három új könyve mutatkozik be a 90. Ünnepi könyvhét június 14-i, pénteki napján a Petőfi Irodalmi Múzeumban, és a FERi feminista galeriben. A három kötet nagyon különböző, de mindben erős a történelmi megalapozottság.
Se férfi, se nő, se kutya, se macska
Se férfi, se nő, se kutya, se macska
Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban - 2019. április 27.
Az Európa Pontban kortárs európai írónők. Vigdis Hjorth Norvégiából, Caroline O’Donoghue Írországból, Silvia Ferreri Olaszországból, Nasia Dionysiou Ciprusról, Alice Horáčková Csehországból érkezik a Könyvfesztiválra. Arról beszélgetnek, hogy milyen Európában nőként írni. A beszélgetést Bán Zsófia moderálja.
Világirodalomról lefordított művek kapcsán van értelme beszélni
Világirodalomról lefordított művek kapcsán van értelme beszélni
Megjelent Benito Pérez Galdós Tristana című regényének magyar fordítása
Több, mint száz évvel annak eredeti megjelenését követően fordították magyarra Benito Pérez Galdós Tristana című regényét. A magyar fordítás bemutatójára a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül, 2019. április 25-én, a Cervantes Intézetben került sor. A művet magyarra ültető Pávai Patak Mártával Izsó Zita és Ayhan Gökhan beszélgetett. Az est során kiderül: bőven van, amitől ennyi idő után sem mondhatjuk, hogy megkésett lenne a fordítás.
Emlékekből konstruált identitás
Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
A Budapest ArtWeek Vajon mi jár a fejükben? címmel megrendezett galériatúrája négy állomáson keresztül vezette végig a résztvevőket olyan alkotóművészek kiállításain, akiknél az önmeghatározás és a művészi szubjektum szerepe erőteljes jelenléttel bír. Hogyan definiálja magát egy alkotó a történelem, a családi múlt, vagy az emlékezet révén? Válaszok természetesen itt sincsenek, de a kérdések jók.
A sérülés variációi
A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
Április 13-án a Budapest ArtWeek programsorozat keretein belül indult el a Kontrolltól az elengedésig címet viselő galériatúra a kulturális központként funkcionáló utca, a Bartók Béla út négy kis galériájában. A túra sorrendje az utca irányának megfelelően lineárisan haladt, de ez az ív korántsem volt ennyire egyértelmű a kontroll és az elengedés zaklatott és összetett folyamatait érzékelve.
A kultúrának hősök kellenek
A kultúrának hősök kellenek
Az Iparterv-jelenség nyomában - Konferencia, Ludwig Múzeum, 2019. március 23.
Az idő kevés, a mondanivaló rengeteg – lejárt időn túli lehadart percek, feszült tisztelgés az Iparterv-jelenség előtt: a téma mindenkinek fontos. Az az érzésem támad, hogy az előadók egyesével is ki tudnák tölteni a konferenciára szánt napsütéses szombati napot. Ez az alaposság és alázat pedig jólesően zavarba ejt.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés