bezár
 

irodalom

2021. 06. 12.
Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sosem voltam még a Városmajorban, holott nem rossz hely. A zárt lombkoronák alól kellemes hűvös árad, ellenére a fülledt, nyálkás, gomolyfelhős kora délutánnak. Embereket nemigen látni. Aztán önkéntesekre találok, akik eligazítanak, merre tartsak a Kisszínpad felé. Karszalagot is kapok, helyet foglalok.

Az első napirendi pont a Mastercard Alkotótárs-díjátadó. Megérkezik Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Ott Anna, Szegő János, Valuska László. Köröskörül, a hozzám hasonló kívülállónak kissé feszélyező, boldog kuncogás.

A Mastercard egyik delegáltja (Kálnoky Borisz) a „kultúrával való együttműködésről” beszél. Rövid bevezetőjébe minden óvatoskodás ellenére beszivárog a körülményeskedő üzleti zsargon. A mellettem ülő lány kérdésemre elmagyarázza, hogy valójában nem díjról, inkább ösztöndíjról van szó, negyven alattiak, tehát (viszonylag) fiatal szerzők megörvendeztetésére.

A kiválasztott top 10, akiket több tucat egyéb jelentkező kárára választott ki a (pl. Grecsó Krisztiánnal fémjelzett) zsűri, egy-egy rövid videóban mutatkozna be, ha a technika engedné. Valuska László reméli, nem készülnek beszámolók az eseményről. Végül sikerül megismerkednünk a szerzőkkel, legalábbis munkaterveik főbb paramétereivel. A női díjat Czakó Zsófia nyeri, spontán vetélésről szóló regényvázlatával, a férfi díjazott pedig André Ferenc, újabb verseskötetének tervével. Előbbiből egy novellaszerűen kerek részletet, utóbbitól egy rendkívül erdélyi verset hallunk Máté Gábor remek előadásában. A méltatások után André Ferenc megjegyzi, hallotta, egyesek megálmodni vélték, hogy ezt a díjat is Grecsó fogja elvinni, és lássuk be, joggal nevet az összes jelenlévő.

André Ferenc és Czakó Zsófia

A szűkebb helyszín enyhe belterjessége után a Nagyszínpadon már valódi, álmosító délutáni programok következnek. Hatalmas, zöld drapériák előtt, éles reflektorfényben. Az év gyerekkönyvének járó díjat számos kategóriában adják át (15:00), íróknak, költőknek, illusztrátoroknak és a fölsorolt típusok öszvéreinek. A meseantológiák legjobbját laudáló szöveg menténezésekkel terhelt. A két legfontosabb elismerést Dániel András (a legjobb könyv 1-6 éveseknek) és Kiss Ottó (6-12 éveseknek) nyeri el. Meglepetésekről, ha jól ítélem meg, szó sincs.

Dániel Andrást díjazzák

Ezt követően (16:00) a fiatalos Barna Imre beszél átváltozásáról, miként lett első szám első személyű elbeszélővé, és hogyan jött rá, két apja van. Regénye valószínűleg nagyon olvasmányos, mert a Klubrádió műsorvezetője, akivel beszélget, több tetszetős anekdotát is föl tud belőle idézni. Az inkább műfordítóként ismert szerző a beszélgetés végén megígéri a Dekameron újrafordítását, igaz, csak a távoli jövőre vonatkozóan.

Barna Imre

Odakint – megyek egy kört – gyarapszik az érdeklődők csoportja, estére tömeggé lehet. A Bookline könyveskocsija kitárja kirakatkapuit, a pulttá fabrikált szekéren kinyílnak a borosüvegek. Boldog, aki szereti a fröccsöt.

Perintfalvi Rita könyvbemutatója (17:00), némi meglepetésre, követi az előző blokk végén érintett rövidpróza-vonulatot. A beszélgetést meg-megszakító felolvasásokban tényirodalmi horror-novellákat hallunk egyházi személyek szexuális erőszakcselekedeteiről. A moderáció kellemetlen, a szövegrészletek hangja keresett, de a szerző szándékai szimpatikusak, könyve pedig nyilván mint közérdekű tett sem jelentéktelen. Talán a téma okán – az egyházjobbító, reformátori szándékú gesztus, azt hiszem, képes antiklerikális szörnyülködést gerjeszteni – megszaporodik a nézőtéri közönség. Mint később kiderül, ez részben már a kora esti programnak szól.

Perintfalvi Rita az egyre zsúfoltabb sorokkal szemben

Fél hétkor ugyanis a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj nyertesének beszélgetése következik. Bereményi Géza és Grecsó Krisztián erős félház előtt ül az pazarlóan megvilágított dobogón, hol Valuska László kérdéseire válaszolva, hol elragadva tőle a kezdeményező szerepet. A nap főszereplői és közönségük remekül együtt élnek, ritka, hogy alkalmatlan pillanatban nevetne föl a lelátó egyik-másik sarka. Bereményi irodalmi zsargonok előtti, körülményeskedésektől mentes beszédstílusa és Grecsó jól kitalált egyszerűsége szintén harmonizál. A bő egyórás beszélgetés vége egyszersmind a pénteki irodalmi programok lezárultát is jelentette, hiszen a Szeméremékszerek második részének bemutatóját betegség miatt törölték.

Bereményi Géza és Grecsó Krisztián

Mielőtt távoznék – nem szeretnék tolakodni az irodalmi nevezetességekkel hömpölygő sokaságban –, még lejegyzem a Bereményi-mondatot amit a beszélgetés hallgatása közben, szinte véletlenül, memorizáltam. Amire emlékszünk és jól meg tudjuk írni, az igaz is. Ha jól írtam meg, ez a Margó Irodalmi Fesztivál második napjának igaz története.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Antal Áron --

Az ELTE tanárszakos bölcsészhallgatója, 1998-ban született Ózdon.


További írások a rovatból

irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
irodalom

Sosem hal már meg Sosem hal már meg
Brandon Hackett novellája a Prae spekulatív fikció témájú lapszámából
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli

Más művészeti ágakról

színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
Rómeó-misszió avagy Rómeó és Júlia a Kaposvári Egyetem harmadéves színész osztálya előadásában Gyulán
színház

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
Badits Ákos: Űrpiknik


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés