bezár
 

irodalom

2021. 06. 12.
Kihirdették a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj győzteseit
Czakó Zsófia és André Ferenc részesült elismerésben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj győzteseit Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot.   

Az idén először meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra a várakozáson felüli, 81 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. 

Mastercard

André Ferenc 1992-ben született Csíkszeredában, költő, slammer, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező. Eddig két önálló kötete jelent meg, a Jelenkor Kiadónál 2018-ban a szótagadó, valamint egy verses gyerekmese a koronavírusról Bújócskaverseny címmel a kolozsvári Koinóniánál. Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely játékba hozza Madách Imre Az ember tragédiája című művét.

André Ferenc költészete úgy szintetizálja a lírai hagyomány igen távoli irányait is, olyan erővel, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost. Olyan természetesen, azzal a könnyedséggel - az eredmény pedig egy párját ritkítóan nagy költészet, aminek valódi távlatait meglátni, meggyőződésem, az eljövő évtizedek egyik legizgalmasabb irodalmi tapasztalata lesz mindannyiunk számára” – hangsúlyozta laudációjában Simon Márton költő, a zsűri egyik tagja.

Czakó Zsófia 1987-ben született Győrben, első kötete, a Nagypénteken nem illik kertészkedni a Scolar Kiadónál jelent meg 2019-ben. Szívhang című regényterve részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. A főszereplő, Anna nehezen fogadja el első terhességének elvesztését.

"Czakó Zsófiát makacsul érdeklik az újrakezdett életek, a kisiklottnak látszó sorsok. Amíg a „Nagypéntekben” egy dóm jegypénztárosának (alul) becsültsége lett a másik sors, most egy magyar falu közössége (színháza) tükrözi majd vissza a gyermekét elvesztő nő drámáját. Az ifjú szerzőt már most a közeliség, az egyszerűség, a valóság érdekli, a hétköznapi helyzetek, ünnepek, bevásárlás, főzés és látogatások" - emelte ki laudációjában Grecsó Krisztián, a zsűri tagja, író.

Mastercard2

Az ösztöndíj első évére felkért zsűri, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Eölyüs elmondta: „Örülünk és büszkék vagyunk, hogy ekkora siker övezi ennek az ösztöndíj programnak az elindítását. Felelős vállalatként a kortárs magyar kultúra, az irodalom – ezen belül most a fiatal költők és írók – elkötelezett támogatói vagyunk, és ahogy üzleti tevékenységünk során is tesszük, most sem rövidtávon tervezünk. Hiszünk benne, hogy miként a Mastercard innovációi a fizetéstechnológia jövőjét, úgy az Alkotótárs díjazottjai a következő évek kortárs magyar irodalmát is meghatározzák majd.”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Vaktérkép
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés