bezár
 

gyerek

2022. 04. 04.
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai Március 28-án kezdődött, és április 3-án ért véget a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé. A járványhelyzet miatt 2020 tavaszáról az idei évre halasztott seregszemlén 39 előadás mutatkozott be, továbbá szakmai fórumokra is sor került. A Székely Andrea bábművész, rendező által kiválasztott 21 gyermek-és ifjúsági előadás, illetve színházi nevelési program közül, A legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a Kolibri Színház produkciója, az Emma csöndje kapta, A legjobb ifjúsági színházi előadás pedig a Szólít a szörny című traumajáték lett.

A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében tizedik alkalommal megvalósuló rendezvényen, műfajilag és korosztályok szempontjából egyaránt sokszínű, jubileumi fesztiválhoz méltó versenyprogramot kínáltak. A száz produkcióból kiválasztott versenydarabok mellett családi tematikájú, versszínházi és klasszikus műveket feldolgozó előadások kerültek a fókuszprogramba, továbbá határon túli magyar nyelvű alkotások és művészeti egyetemek produkciói is bemutatkoztak. Szintén a Biennálé keretén belül rendezték meg a MAPPING Fesztivált, melyre a legkisebb nézőknek készült előadásokat támogató MAPPING európai együttműködés partnerszínházai is meghívást kaptak: a La Baracca – Testoni Ragazzi olasz gyermekszínház, a görög Artika Theatre Company és a román Theater Ion Creanga.

A legjobb ifjúsági színházi előadásnak a Weöres Sándor Színház, a Mesebolt Bábszínház és a Kabóca Bábszínház együttműködésében 2021 októberében megvalósuló, Vidovszky György által rendezett Szólít a szörny című traumajáték bizonyult. „Szürreális belső utazás bűntudatról, elmúlásról és elengedésről; kiútkeresés egy életen át tartó trauma útvesztőjéből” – áll a Patrick Ness - Siobhan Dowd regénye alapján készült előadás ismertetőjében. A legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat Gimesi Dóra darabja, a 2021. szeptemberében bemutatott Emma csöndje nyerte. „Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén” – állítja Emma, a 7 éves főszereplő, aki ezt többször is hangoztatja a Kuthy Ágnes által rendezett Kolibri Színházas produkció folyamán.

A fesztivál további díjazottjai között van Bartal Kiss Rita (Ariel Ifjúsági-és Gyermekszínház, Marosvásárhely), aki A legjobb gyermekszínházi rendezőnek járó Kovács Ildikó-díjat kapta, Máté Angi meséi alapján színpadra alkalmazott Volt egyszer egy… című alkotásáért. Grisnik Petra, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid színművészek érdemelték ki a Színészi díj ifjúsági színházi előadásban nyújtott teljesítményért járó Keleti István-díjat, A méhek istene című, Kolibri Színházas produkcióban nyújtott teljesítményükért, Pájer Alma Virág, a Budapest Bábszínház színésznője pedig Kemény Henrik-díjban részesült, Mire gondol Alma? című, legkisebbeknek szóló színházi produkcióban való kiemelkedő alakításáért. Koós Iván-díjat kapott Hoffer Károly, A legjobb látványtervezésért (Apa lánya, Budapest Bábszínház), Pass Andrea pedig a legjobb szerzőnek járó Békés Pál-díjat, Újvilág című művéért.

A zsűri különdíjai: A legeredetibb érzékenyítő előadás különdíját érdemelte ki a Nézőművészeti Kft. és a Manna közös előadása, a Kalap (variációk agyműködésre), a legjobb színházi nevelési előadás a Duna Táncműhely, a Káva Kulturális Műhely és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, a Talpuk alatt című, komplex táncszínházi nevelési előadás. A legjobban mozgó bábszínházi társulat díját a győri Vaskakas Bábszínház nyerte Vuk című, Markó Róbert által rendezett, Ladányi Andrea által koreografált előadásával, A legjobb mesejáték különdíja a Kolozsi Angéla által írt Vojtina Bábszínház darab, A libapásztorlány lett. A legjobb kísérőzenéért járó különdíjat Gyüdi Eszter vehette át, a Szegedi Nemzeti Színház Időfutár című bemutatójához komponált zeneművéért. A hallgatói zsűri különdíjasa szintén az Emma csöndje lett gyermekszínházi kategóriában, az ifjúsági előadások közül pedig a Kalap című koprodukció.

A négyzetes kép forrása: www.kolibriszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- Márkus Judit --


Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés