bezár
 

gyerek

2022. 10. 15.
Nagyon inspiráljuk egymást
Megjelent Farkasházi Réka Társasjáték című új mesekönyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A béke körbeér címmel karácsonyi nagykoncertre készül Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar december 18-án. A műsor anyaga a Társasjáték című CD lemez dalaiból áll majd össze, melyeket egy mesékkel teli könyv tesz teljessé. Vagy fordítva? Többek között erre is fény derült a Magvető Caféban október 8-án délután háromkor, a társasjátékozással és minikoncerttel egybekötött könyvbemutatón.

Ha Farkasházi Réka, akkor Tintanyúl, és ha Tintanyúl, akkor minőségi zenélés gyerekeknek, semmivel össze nem hasonlítható stílus és hangulat. Nagyon szerencsések azok a mesék, amiket a színésznő ír, hiszen nem csupán az ő kristálytiszta, mindent kifejező hangján röpítik az olvasót egy képzeletbeli birodalomba, hanem olyan profi zenészek is közrejátszanak, mint Csiszár Ferenc (gitár, ukulele, furulya), Kálmán Tamás (gitár, bendzsó, mandolin, furulya, cselló), Studniczky László (basszusgitár), és Delov Jávor (dob, ütőhangszerek). A Csemetéink csemegéi című szakácskönyv és a 2017-es, Boldizsár Ildikó mesékkel megtöltött Igazi karácsony után a Társasjáték Farkasházi Réka második mesekönyve, amit íróként is jegyez, és amit a három évvel ezelőtti Életmesékhez hasonlóan, Tintanyúl dalok tesznek teljessé. Az Égigérő csoport közösségi oldalán október 6-án este került bemutatásra a Manó Könyveknél megjelenő új album, amit csakúgy mint elődeit, Szimonidesz Hajnalka illusztrált. „Egy olyan illusztrátorhoz ragaszkodom, aki minden kiadónál öröm, ha ott van. Örültünk, hogy belefértünk az idejébe” – meséli a színésznő az egyik legkeresettebb magyar illusztrátorról, aki mindig izgalmas, jó kedvre derítő rajzokkal díszíti a kiadványokat.

A Társasjátékban tizenegy hétköznapi történet olvasható, pontosabban nekünk, felnőtteknek talán nem tűnik annyira súlyos problémának egy testvérféltékenység vagy egy kudarcélmény, gyermekeinkben azonban annál nagyobb traumát okozhatnak, ha nem kezeljük helyesen, és időben. „Számomra egyelőre ez a legtermészetesebb történetmesélési forma. Annyi minden történik a gyerekekkel, és annyira színes a világ, amiben élünk, hogy ebben szerettem volna elmesélni azokat a dolgokat, amik tényleg mindennap megtörténnek velünk” – fűzi hozzá a háromgyermekes művész, aki drámapedagógusként is foglalkozik gyerekekkel, illetve ő a Bookline Kids szakmai zsűrijének egyik tajga. Az Életmesékhez hasonlóan, a Társasjáték esetében is minden egyes történethez tartozik egy dal, most azonban a zeneszámok születtek meg elsőként, melyek ihletforrásként szolgáltak a mesékhez. A 2019-es Életmesék figurái az új könyvben is felbukkannak, de a két kötet között nincs szoros összefüggés. „Amikor a színpadon állok, olyan, mintha lenne egy radar, ami érzékenyen veszi azt, ami a nézőtéren történik. Látom a boldogságot, a nehézséget, a tragédiát, látok mindent. Ezek az elcsípett érzelmek belém épülnek, és egyszer csak felbukkannak” – vallja Farkasházi Réka. „Amit már nem lehet elénekelni, azt el lehet mesélni, amit nem lehet elmesélni, azt el lehet énekelni” – teszi hozzá.

Társasjáték5

Két nappal később, október 8-án délután már a Dohány utcai Magvető Café pici színpadán debütált a Társasjáték: egyrészt mint mesegyűjtemény, másrészt mint zenei élmény, valamint közös társasozás formájában. Csapody Kinga, a könyv szerkesztője köszöntötte az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, akik (utóbbiak kávékülönlegességeket kortyolgatva) a színpadra vonuló Tintanyúl zenekart hallgathatták. „Nem véletlen, hogy éppen ma mutatjuk be a könyvet, ugyanis ma ünnepeljük Magyarországon a dalszerzők napját. Ez méltó ünnep arra, hogy megismerjétek, kik írják a dalokat és hogyan születnek” – jelentette be Farkasházi Réka. Dalszerzőből és szövegíróból több is van az együttesben. A Társasjáték albumon például szőröstül-bőröstül Csiszár Ferenc szerzeménye A Tintanyúl visszatér, a Libikóka, a Bal-jobb dal, dalszerzőként pedig a Karácsonyok szent hetén, az Egy csíz a csupasz körtefán és az Anyák napjára című számokban is közreműködött. Ez utóbbi szövegét Réka írta, és könnyeivel küszködve el is énekelte az esemény búcsúszámaként, bár a nézőtéren sem maradt szem szárazon. Az Irány a Mars, a Névnapra, a Veszíteni tudni kell, Farsangi dal, a Nukulele, a nagykoncert címét adó A béke körbeér, illetve a Bartos Erika versére épülő Anyák című dal Kálmán Tamás muzikalitását dicséri. A zenekar tagjai rendszeres vokalistái is a műveknek: „A Társasjáték tematika abból született, hogy be voltunk zárva a négy fal közé, a zenekar tagjaival is el voltunk szeparálva egymástól és az online térben próbáltunk meg együtt zenélni” – meséli az előadóművész. A lemezen Tóth Krisztina versei, a Nagymama neve napja és Az elfelejtett vers, Csoóri Sándor költeménye, az Esti párbeszéd, valamint a Szállingó című, Tarbay Ede által fordított alkotás ugyancsak elhangzik a színművész előadásában.

A Tintanyúlnak a Társasjáték a nyolcadik albuma, és az egyetlen, aki Rékán kívül mindegyiken közreműködött, az Delov Jávor. Mint kiderült, a szereplők számára ez a rendhagyó könyvbemutató, illetve cseppet sem szokványos koncert a formáció régebben rendszeresen megtartott, közös játékkal fűszerezett klubdélutánjait idézte. Farkasházi Réka először a Bal, jobb című mesét olvasta fel a közönségnek, de nyomában rögtön a hozzá tartozó dal is elhangzott, könnyen elsajátítható koreográfiát biztosítva apró kezek és lábak számára. A következő szám, amit meghallgattunk, Csiszár Ferenc kedvence, a rendkívül jó hangulatú, gyereknapra íródott Irány a Mars! volt, amihez két fiatal alkotónak köszönhetően, animált klip is készül a közeljövőben. A dalok között a zenekar tagjai arról vallottak, milyen élményekből táplálkoztak az új album szerzeményei. „Szerintem ez most nagyon más volt, mert egy hosszú, több éves időszakot fogott át, és ez az album sokszínűségén is érződik” – állapította meg Csiszár Ferenc. A gitáros azt is elárulta, hogy a soron következő dal, A Tintanyúl visszatér mosogatás közben született, Kálmán Tamás múzsája pedig a határidő, liblingje a Libikóka: „Egyszer fent, egyszer lent”… Studniczky László a Jó éjt! – (Icipici dal) kapcsán feltoluló emlékeit mesélte el, noha az egy másik albumon szerepelt. Azonban az a fantasztikus összhang, ami a zenekari tagok között van, azonnal megnyilvánult, ahogy a többiek halk zenei szőnyeget biztosítottak kollégájuk számára.

Társasjáték6

„Ti is szoktátok szeretni, amikor a fiúkkal több szólamban énekelünk. Nekem ez nagyon régi emlékeket hoz fel, világéletemben kórusban énekeltem. Szerintem minden gyereknek ki kellene próbálni azt, amikor sok-sok gyerek együtt énekel. Hihetetlen rezgés meg energia, nagyon nagy élmény” – vezeti fel Réka a Névnapomra című számot, amiben a zenekar minden tagja a capella, pontosabban Kálmán Tamásnak köszönhetően egy mini bendzsó kíséretével énekli az idén 100. évfordulós Nemes-Nagy Ágnes megzenésített költeményét. Egy másik zenés vers is elhangzik, Bartos Erika Anyák című műve. A minikoncert közben Mazsi, „a láthatatlan hatodik tag”, a csapat állandó hangosítója is reflektorfénybe került, és még valaki, akinek a dalain gyerekek milliói nőttek fel, egy igazi klasszikus ikon, aki aznap volt nyolcvan éves, és akinek a tiszteletére felcsendült A napsugár című dal: az együttes Halász Juditot köszöntötte. A fülbemászó címadó dal és Réka saját szerzeménye, a gyönyörű Anyák napjára után közös játék következett a zenekari tagokkal: lehetett jengázni Delov Jávorral, marokkózni Csiszár Ferenccel, Kálmán Tamással és Studniczky Lászlóval pedig kártyázni. A társasjátékozást követően még néhány perc erejéig újra előkerültek a hangszerek. „Hogy mi köt össze bennünket tizenhét éve? Szeretjük és nagyon inspiráljuk egymást” – összegezte a sokoldalú művész a hűség titkát.

Fotók: Márkus Judit és a kiadó facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- Márkus Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés