bezár
 

gyerek

2023. 03. 05.
Egy tarisznyára való segítő mese
Hamupogácsa - Mesekönyv az érzelmekről, Cerkabella Könyvkiadó, 2022
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ahogy a mesékben a vándorútra készülő szegénylegényt édesanyja hamuba sült pogácsával indítja útnak, úgy szánják a szerkesztők a Hamupogácsa című könyvet amolyan érzelmi iránytűnek, eligazodási pontnak a fiatal olvasók számára, ha elakadnának az élet útvesztőiben.

Csörgei Andrea drámapedagógus, Bajzáth Mária Népmesekincstárának foglalkozásvezetője és Kreil Melinda meseterapeuta szerkesztésében huszonnégy mesén keresztül hatféle nehéz élethelyzetben nyújt fogódzót a kötet. Ezek a füllentés és nagyotmondás, az önbizalomhiányból fakadó teljesítményszorongás, a társas kapcsolatoktól való félelem, a klímaszorongás, a többségtől való különbözés miatti kirekesztettség érzése és a veszteségektől való félelem.

Minden egységben két népmese és két kortárs magyar szerző története olvasható. Míg a világ minden tájáról összeválogatott népmesék évezredek tudását, nemzedékek kollektív bölcsességét őrzik, a kortárs mesék mai világunk kihívásaira keresik a választ. Az idő érlelte népmesék mindegyike egy-egy gyöngyszem, sokszor komolyabb, többrétegű, szimbolikus jelentés hordozói. Azt közvetítik, hogy ha mégoly nagy veszteség is éri a főhőst (mint például Az útelágazásban álló fa, a Kékáfonya vagy A dzsugara című mesékben) akkor is folytatódik az élet, a rossz dolgok egyben a megújulásnak, az újjászületésnek a kezdetét is jelentik. A természet örök körforgása tehát folytatódik, és ebből fakadóan a fent említett népmesék a bennük lévő szomorú történések ellenére is képesek pozitív üzenetet hordozni.

Hamupogácsa

A mai valósághoz sokkal inkább kapcsolódó kortárs mesék némelyikéből mintha ez a jelképes beszédmód hiányozna, amely révén a népmesék a világ tökéletlenségéről, az élet kegyetlenségéről úgy képesek őszintén beszélni, hogy egyúttal fel is tudják oldani az ember kiszolgáltatottságából fakadó szorongást. Ennek ellenére legtöbbjük izgalmas és fordulatos. Van köztük két abszurdan mulatságos (Kollár Árpád A gödör és Dániel András Made in Mexico című meséje), de jórészt inkább szívet melengetően megható történetek. Kiemelkedik közülük Gimesi Dóra egymás elfogadására tanító meséje, az Emma csöndje. Kiss Judit Ágnes A könyv című meséje is igazi remekmű, amely sikeresen kerüli ki a közhelyes panelek csábító csapdáit, mindvégig nyitott és többértelmű szöveg. Lackfi János Bándi Bandi belecsobban, avagy hogyan ússzunk szárazon? című meséjében a szokásos, áradó mesélőkedv és a szemkápráztató szótűzijáték olyannyira elbűvöli az olvasót, hogy a nyelvi gazdagság miatt eszébe sem jut a tartalom esetleges kiszámítottságán bosszankodni. Somfai Anna Az örökké nyíló jégvirág című meséje is fordulatosan indul, de túl hirtelen lesz vége. 

Nagy előnye a könyvnek, hogy minden meséhez tartozik ráhangoló feladat, a történet feldolgozását segítő kérdéssor, játékötlet, sőt a kortárs mesékhez még kreatív feladatok is tartoznak, közös főzésre, rajzolásra, kézműveskedésre biztatva. Az egyes mesék után következő mesekulcs pedig összefoglalja, hogy milyen problémára fókuszál az adott történet. Nagy segítséget jelenthet ez a mesék kiválasztásához szülőknek és pedagógusoknak egyaránt, de fontos tudni, amit Csörgei Andrea ki is emel a kötet elején: "Ez persze nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag ilyen élethelyzetben olvashatjuk a mesét, ahogy azt sem, hogy azt a bizonyos élethelyzetet az odaillő mese egyetlen csapással megoldja." 

Kiemelt értéke még a kötetnek, ami egyben különlegessé is teszi, hogy a mesékhez kapcsolódóan huszonnégy hangulatkártya is található benne, és a függelékben nyolc játékötlet is bemutatásra kerül. A kártyákat a meséktől függetlenül a legkülönfélébb élethelyzethez alkalmazkodva szituációs játékok formájában is fel lehet használni a gyerekek aktuálisan felmerülő problémáinak feldolgozására. A Hamupogácsa így nem csupán a családok számára hasznos mesegyűjtemény, hanem a pedagógiai munkában is jól alkalmazható könyv, sőt meseterapeuták, gyermekpszichológusok is beépíthetik szakmai gyakorlatukba a használatát.

Hamupogácsa2

Keszeg Ágnes, a kötet illusztrátora nagyszerű képeket készített a mesékhez és a kártyákhoz: egyszerre kapcsolódnak a valósághoz meg a képzelet világához, és segítenek abban, hogy jobban elmélyedhessen az olvasó az adott történetben, illetve hogy a kártyák segítségével a saját érzelmeit is jobban ki tudja fejezni. 

Fontos és hiánypótló könyv a Hamupogácsa, amelyet Boldizsár Ildikó, a meseterápia egyik legfőbb szakértőjének ajánlása is fémjelez.  Reméljük, hogy lesz folytatása: egy kiskamaszok számára összeállított kötetre hasonlóképpen szükség lenne, akár olyan témákat érintve, mint iskolai és családon belüli erőszak, a közösségi média esetleges hátrányai, teljesítménykényszer, egy közeli hozzátartozó elvesztése és gyászfeldolgozás.      

nyomtat

Szerzők

-- pusztai ilona --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés