bezár
 

zene

2023. 02. 17.
A zene tartja bennem a lelket
Beszélgetés Elsa Vallé-val
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
A Kubában született énekesnő szülei is muzsikusok voltak, így nem volt kérdéses, az egyik legrangosabb havannai zeneművészeti iskolában végezte tanulmányait. Elsa több műfajban sokszínű tehetség, hangját és elbűvölő személyiségét az elmúlt évek során a világ számos pontján megismerhették. Sikert aratott koncerteken, fesztiválokon – elnyerte a Lyra Fesztivál különdíját – és olyan ismert előadókkal szerepelt egy színpadon, mint például Al Di Meola, Carlos Santana, vagy a Buena Vista Social Club zenészei.

PRAE.HU: Magyarországon több zenekart hoztál létre, köztük a Rumba Calientét, a Hermanost, a Jazz Nagyköveteit, az Afrocandót és a Jazz Latin Syndicate-t, amelynek tagjai a magyar jazz legnagyobb legendái voltak. Egyszer azt mondtad, gyerekkorod óta tudtad, hogy létezik Magyarország, és megkedvelted a magyar kultúrát. 

Igen, már kisiskolásként sokat halottam Magyarországról, mert Kubában a hivatalos tananyag része volt Petőfi, Vörösmarty és Bartók Béla.

PRAE.HU: Nagyon érdekes, hogy milyen kicsi a világ! Egy kevésbé pozitív tapasztalat a pandémia, közelmúltunk közös élménye, ami így vagy úgy, de sok ember életét megváltoztatta, mondhatnám mindannyiunkat sújtott. Te hogyan tudtad átvészelni  ezt a nehéz időszakot? 

Zenével! A zene csodálatos! Tökéletes gyógyszer! Legalábbis ez az én véleményem. Úgy is fogalmazhatok, hogy a zene tartja bennem a lelket. Rejtély a zene, és tulajdonképpen csoda; én úgy érzem, egy mélyen  bennünk élő, tiszta, teremtő energia, amitől megremegünk, sírunk vagy dalra fakadunk – végül is, boldoggá tesz.  

Legyünk bármilyen embert próbáló, lelkünket megrázó életszakaszban, óriási segítség a zene, mert akár egy tornádó, képes kisöpörni belőlünk a lehúzó energiákat.

Az elmúlt időszakban valamennyien nehéz próbákon mentünk keresztül. Úgy tűnt, minden szétesik, és semmit sem tehetünk, hogy elkerüljük, de valahogy elrendeződnek a dolgok.

PRAE.HU: Hogy látod, a zenészeknek, előadóművészeknek hogyan sikerült talpra állnia?

Újra fel kellett találnunk magunkat. Eleinte küzdelmek árán, de nem azért, mert lehetetlen, hanem, mert inkább ellenálltunk. Viszont amikor megértettük, hogy a régi minták nem a legjobb utat jelölik ki számunkra, megtörtént a csoda: elkezdtünk haladni előre. Mindazok után, ami történt, nekem ez igazi kihívást jelentett, de a sajnálkozás ellenére soha nem gondoltam, hogy elhagyom az utamat. A művészpálya különben kiképez mindenféle kihívásra, edzettek vagyunk, így nekem meg sem fordult a fejemben, hogy habozzak. Művészként mindig nagyon aktív voltam, és továbbra is az maradtam. Állandóan új projektek létrehozásával foglalkozom, a művészlét már csak ilyen. Újra és újra meg kell lepni a közönséget, a szervezőket, sőt önmagunkat is!  Én úgy érzem, ha elakadunk, vagy például mindig ugyanazt  csináljuk, csak ismételjük a bevált kliséket, a múzsa elhagy minket… Nos, ezt aztán tényleg nem engedhetjük meg magunknak!

PRAE.HU: Mesélj az új zenekarodról!

A régiek mellé létrehoztam egy triót, amit imádok. A neve Bakary, több koncertet is adtunk különböző helyeken, csodálatos fogadtatásban volt részünk. Nagy sikert arattunk a közönség körében, és én ettől nagyon boldog vagyok. Szintén elégedettséggel tölt el egy újabb eredmény: új zenészekkel, új energiával talpra állt a Latin Jazz Syndicate együttes, akikkel nemrégiben volt egy zseniális koncertünk a Budapest Jazz Klubban. Akkora volt a sikerünk, hogy még mindig kapok leveleket, üzeneteket, azt kérdezik, mikor lesz ráadás koncert, mert hamar elkapkodták a jegyeket, és sokan nem jutottak be.  Nagyon boldog és nagyon elégedett vagyok, mert  ez a formáció a maga idejében történelmet írt, és most a legendás zenészek iránti nagy tisztelettel folytatjuk. Indulhat az új sikerek betakarítása!

PRAE.HU: A zenélés mellett írással is foglalkozol. Két könyvet publikáltál, amelyekben szintén megcsillantod sziporkázó lényedet, lélekgyógyító gondolataidat. Hogy állsz az új könyveddel?

Az elzárás ideje alatt kezdtem el, és remélem, hamarosan a könyvesboltokba kerül. Minden készen áll már, csak a megfelelő pillanatra várunk. Nem szeretem, ha alkotásom észrevétlen marad; engem elbűvöl, ha nyomot hagy, azért nyugodtan kivárom a legjobb pillanatot a bemutatóval. Az elmúlt időszak arra is jó volt, hogy rendbe tegyem a kéziratot. Emellett a következő lemezem anyagát készítettem elő. Szintén gyógyírként hatott rám, hogy a pandémia miatti korlátozások ellenére lehetőségem nyílt különböző országokba utazni, worshopokat, koncerteket tartottam. Örömmel tapasztaltam, hogy a bezártságot más országokban másképpen kezelték. Őszintén szólva, kiváltságos helyzetbe kerültem: utazhattam, kiléphettem  a mindennapi rutinból. Mindig nagyszabású fesztiválokon, koncertkörutakon vettem részt, különböző országokban, soha nem voltam olyan sokáig otthon, hogy „felmelegítsem a foteleket” jeje! (nevet). Szeretek mindig úton lenni, ez tart életben. Végül is, ez az időszak gyümölcsözően alakult, volt alkalmam több ezer dolgot megcsinálni, ami hozzájárult a lelki fejlődésemhez, ennek köszönhetően minden negatívumot el tudtam viselni. Valóban megtapasztaltam, hogy ha egészséges és hasznos módon töltjük el a szabadidőt, és nem hagyjuk, hogy a negatív érzések kerekedjenek felül, zseniális dolgok születhetnek.

PRAE.HU: Hallhatnánk a legközelebbi fellépéseidről? Hol találkozhat veled a közönség?

Február 17-én Rákosligeten, a Művelődési Házban koncertezem. Márciusban Angliában több helyen fellépek, az egyik koncert a híres londoni 606 Jazz Klubban lesz, ahol a korábbi koncertem nagyon nagy sikert aratott. Áprilisban Szlovákiában, Németországban, Franciaországban lépek fel, és azután folytatom itthon, Magyarországon a fesztiválokat, koncerteket.

Még azt is elmondom, hogy: az idő tette a dolgát, de én úgy érzem, hű maradtam magamhoz, az álmaimhoz – és itt vagyok!   „ENTACONA” – azaz „két lábbal a földön” – hogy a dalom címét idézzem. Ezer történettel a fejemben,  eltökélten haladok a pályámon – és továbbra is szerelmes  vagyok az életbe!

Elsa Valle

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --

Szepesi Dóra vagyok, újságíró. Cikkeim, interjúim – főként – a művészetek és az irodalom tárgykörében jelennek meg. Van egy verseskötetem és alternatív életmóddal, táplálkozással kapcsolatos könyveim.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés