bezár
 

irodalom

2008. 08. 25.
Sokkoló élmény
Szentkirályi Krisztina válasza a PRAE körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sokkoló élmény Szentkuthyt először olvasni sokkoló élmény. Nem feledem, magyar szakos főiskolai hallgatóként irodalomtörténeti szigorlatra készülve olvastuk a PRAE-t. Elképedve kérdezgettük egymástól: Mi ez? A meghatározható műfajt kerestük egy számunkra addig ismeretlen tartományban.
Körkérdésre való reflexióm az olvasásra helyezi a hangsúlyt. S itt mindjárt egy megállapítás jut eszembe, melyet E. Csorba Csilla mondott laudációjában a PIM Szentkuthy-kiállításán: Szentkuthyt sokan szeretik, kevesebben olvassák. Nem tudjuk pontosan, mennyien olvassák Szentkuthyt. De, még ha szeretnénk is, ne reménykedjünk a titkos rajongók földalatti mozgalmában.

Ami feltűnik számomra a Szentkuthy-szakirodalom ismeretében, még kevesen tekintik lehetséges kutatás tárgyának művei nem hagyományon alapuló, azaz a lineáris mozgástól eltérő olvasásának lehetőségét, mely a befogadás új és korszellemhez illeszkedő útját jelezheti. Határ Győző említi, hogy Szentkuthy a magyar irodalom legjobb miniatüristája. Karakterjegye a gondolati tömörítés, mely nyelvi-képi "orgiában" testesül. A mondatokba és szavakba ultramodern merészséggel zsúfolt barokkos pompa iniciálé karakterrel tördeli kisebb egységekre a hosszan kígyózó, spirálisan építkező szöveget. Igaz ez a Prae-re és a Breviáriumra is. Ezen egységekben való elmerítkezés ugyan megtöri a folyamatos szöveggel tartást, de nincs más választás; a kódexírók türelmével kell rendelkeznie az olvasónak, ha rögtön az egészet akarja. Ám Szentkuthy maga ajánlotta a PRAE kedvezőtlen fogadtatásakor a megszokottól eltérő olvasási módszert: "Semmi akadálya, hogy valaki esetleg felcserélje az egyes részeket, vagy fordított sorrendbe olvassa őket." Az ilyesfajta befogadáshoz - hozzáteszem - kitűnő vezetőül szolgál az író által műfajjá teremtett tartalommutató.

Szentkuthy tehát nem csendestársnak szegődteti az olvasót, állandó dialógusra készteti a művel (személyével is!), a bennük folyton visszatérő "végső kérdésekkel", és a szerkesztés már említett sajátosságával. Ha óriásnaplójára gondolok és könyvtárának széljegyzetekkel ellátott köteteire, melyek a művekhez kapcsolhatók, akkor pedig még tágasabb térben közlekedhet az olvasó, mint ahogyan azt eddig megszokhatta. Szentkuthy a halálát követően is "dolgozik", akár egy önmagát önállósító számítógépes keresőprogram.

Az irodalmi kánonban is ily módon fog friss hajszálgyökerek százaival szilárdulási, növekedési felületet keresni magának.

Szentkirályi Krisztina


Szentkuthy Miklós a kánonban - a PRAE.HU körkérdése.

Szentkirályi Krisztina a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán végzett, Szombathelyen, magyar-népművelés szakon, majd a Veszprémi Egyetem német nyelv és irodalom szakos középiskolai tanáraként. 2007 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK kiadói szerkesztő képzésének hallgatója, kulturális tanácsos a Tolna Megyei Önkormányzat Pedagógiai és Kulturális Intézetében, Szekszárdon. Irodalmi rendezvényeket, eseményeket szervez. 2008-2009 - "Örök közelség címmel" rendezvénysorozatot szervez a 100 éve született Szentkuthy Miklós tiszteletére (könyvbemutatók, konferencia, színházi előadás, kiállítás, honlap-bemutató).

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

A véletlenek valószerűsége A véletlenek valószerűsége
Pavla Horákovával Mécs Anna beszélgetett a PesText fesztiválon

Más művészeti ágakról

gyerek

Áspis, kerekes Áspis, kerekes
Ölbeli játékok, gyerekirodalom és mozgásfejlődés
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
építészet

Látkép-betekintő Látkép-betekintő
Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés