bezár
 

irodalom

2023. 06. 04.
Dreher-szimfónia: 170 év
Bemutatták Iglódi Csaba regényét
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A napokban mutatták be Iglódi Csaba első regényét, a Dreher-szimfóniát. Az esemény a lehető legautentikusabb helyszínen, a Dreher sörgyárban zajlott, a szerző beszélgetőtársai pedig Dr. Török Róbert történész és Nyáry Krisztián író voltak.

„Ami rajtam múlik, az rajtam nem múlhat.”

Ez a regény nem csak egy inspiráló történet arról, hogy lehet nagyot álmodni, de példaértékű embereknek állít emléket. A regény négy főszereplője munkásságával bizonyította, hogyan lehet birodalmat építeni, közben pedig szem előtt tartani a közösség érdekeit, vigyázni a családra, egymásra, dolgozóikat pedig egy tágabb családként kezelni. És ne feledkezzünk meg magáról a könyvről mint könyvtárgyról sem: még a Könyvhét közelében sem járunk, de a Dreher-szimfónia már nagy eséllyel pályázik a legszebb könyv díjára.

A napokban került az olvasók elé Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia, mely az Athenaeum kiadó gondozásában jelent meg. Inspiráló látni, hogy egy könyv létrejötte kapcsán egymás mellé sodródott két olyan cég, amely átélte az elmúlt évszázad csapásait – jegyzi meg a kiadó vezetője. Ezért is hálás a Dreher Sörgyárak vezetője is, Békefi Gábor, aki kiemeli, hogy a könyv illeszkedik a vállalat jelenlegi céljához: megismertetni a nagyközönséggel a sörgyár múltját, történelmét, a mögötte rejlő személyes, családi történeteket, bemutatva a Dreher hagyományait. Hálájuk jeleként Iglódi Csabának ajándékoznak egy darab történelmet: az 1910-ben épült főzőház belső dekorációjának egy darabját, egy eozin csempét.

i

A bemutatót vezető Nyáry Krisztián rögtön azzal a kérdéssel indított, ami mindannyiunkat a leginkább érdekelt:  sikeres karrier mellett miért vág bele valaki egy szépirodalmi mű megalkotásába? Iglódi szerint sosem állt tőle távol a szépirodalom, valahol mélyen tudta, hogy fog ezzel foglalkozni, csak éppen kivárta ezt a pár évet – jegyzi meg nevetve. A téma megtalálása váratott magára, de addig is foglalkozott írással, újságírással, szerkesztéssel, majd amikor Tomán Szabina könyvén együtt dolgozott mostani szerkesztőjével, Csapody Kingával, megszületett az ötlet is, hogy merre kellene tovább haladni. A jó, inspiráló szerkesztőn kívül a téma is hajtotta: a Dreher család napjainkban is egy erőteljes példa arra, hogyan tud egy család és egy vállalat életben maradni, túlélni minden körülmények között.

Dr. Török Róbert kiemeli, hogy bár egy könyv már létezik a témában, Drehertől Dreherig címmel, mely tulajdonképpen a magyar sörtörténet 170 évét dolgozza fel, ugyanakkor regényes formában, amely igazán magával tudja ragadni a közönséget, még nem létezett a család története. Dr. Török Róbert feladata elsősorban Iglódi segítése volt. Iglódi elmondása szerint az alkotói folyamat elég gördülékeny volt, a fontosabb információk birtokában csak alkotnia kellett, Dr. Török Róbert pedig a történelmi hitelességet szem előtt tartva olvasta a szöveg részleteit, feladata inkább az ellenőrzés volt, ne kerüljön bele valamilyen történeti tévedés. Rajta kívül Iglódi még számos barátjának küldte el a szöveget első olvasásra, elmondása szerint ez sokat segített neki az alkotási folyamat során.

i2

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, nem egyszerű ilyen nagy időt, 170 évet felölelni, kezelni, és átlátni a rengeteg karaktert, valamint az őket összekötő szálakat, nem is beszélve a történet üzleti részéről. Iglódinak mégis sikerült megugrania ezt a lécet. A négy ikonikus Dreher karakter, az Alapító, a Sörkirály, az Innovátor és az Egyesítő küzdelmeit követhetjük nyomon ez alatt az időszak alatt, kiegészítve az őket támogató – és legalább akkora hatást gyakorló – asszonyokkal együtt. A könyv célja minden bizonnyal az, hogy ne engedje elfelejteni a család történetét, de olvashatjuk úgy is, mint útmutatót családi vállalkozásokhoz, melynek tanulsága, hogy nem elég a tehetség, a kitartás és a jó csillagállás, a sikerhez feltétlenül szükség van a biztos háttérre, a házastársi, családi összetartásra.

Vannak könyvek, amelyeket jó aura vesz körül: nemcsak jó kézbe venni őket, mert szépek kívül és belül egyaránt, hanem körüllengi őket az a lelkesedés és szeretet, amivel készítették őket. A Dreher-szimfónia ilyen. Nem csak a karakterek és a történetszálak működnek szimfóniaként, hanem a bemutatón elmondottak alapján maga a könyv létrehozása, Iglódi Csaba alkotási módja is szimfóniához hasonlatos.

nyomtat

Szerzők

-- Graf Dorka --

(1989, Budapest). Író, esztéta, műfordító. Az ELTE BTK-n végzett esztétika, majd később összehasonlító irodalom- és kultúratudomány szakon. Első regénye Puncs címmel jelent meg a 21. század kiadó gondozásában 2019-ben.


További írások a rovatból

irodalom

Vaktérkép
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról
Mohai V. Lajos Kanizsai Hidegház című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés