bezár
 

film

2008. 09. 06.
Kell egy ház
Delta-ház az Erzsébet téren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kell egy ház Házavató volt pénteken este a Gödör felett, az Erzsébet téren. Abban, hogy ez a ház - a filmbélivel szemben - fel tudott épülni, olyan emberek segítettek az utolsó szögek beverésével, mint a filmben szereplő Gáspár Sándor, valamint Schilling Árpád, Török Ferenc és Jancsó Miklós.

"Az ősember barlangjai még menedékhelyként, rejtekhelyként szolgáltak, a veszélytől óvtak, a későbbi korok embere által kialakított, felépített házak már elsősorban élettérként, lakóhelyként használatosak. A ház szimbolizálja az életet és a halált, a termékenységet, a fogantatást, születést, szomorúságot, kínlódást, színhelye az indulatoknak, szenvedélyeknek, vágyakozásnak, szeretkezéseknek. A házat, mivel oltalmazza, védi a bennlakókat nőies karakterűnek gondolják, olyannak, mint egy gondoskodó anyát."

Forgách András nyitóbeszéde a ház szimbolikájának elég részletes nyelvészeti és pszichológiai elemzését adta, amit vetítés kísért a "ház alatt", a filmből kimaradt jelenetekből, Lajkó Félix zenéjével és pezsgőzéssel.

A Delta-ház háziasszonya Winkler Nóra volt, aki a hányatott sorsú film fantasztikus sikereinek példaértékűségét hangsúlyozta, és ő hívta segítségül a munkához szalmakalapot is húzó "építőket".

Aki tegnap este kihagyta az ünnepélyes házavatót, még a házat és a mintegy 40 percnyi kimaradt jelenetet tartalmazó vetítést is megnézheti egészen szerdáig. Csütörtökön pedig érkezik a mozikba a Delta, és a digitális premiernek köszönhetően Budapest mellett, egyszerre 17 vidéki városban is hozzáférhető lesz.

nyomtat

Szerzők

-- Grósz Enikő --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés