bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Grósz Enikő --

felhasználói adatlapja

Grósz Enikő által feltöltött cikkek:

Volt egyszer egy amerikai
Anton Corbijn - Az amerikai
Anton Corbijn fotósként és videoklip-rendezőként vált világhírűvé. A Joy Division énekeséről, Ian Curtisről szóló portréfilmje óta már filmrendezőként is számolnunk kell vele. A kézenfekvő választásnak tűnő zenés portréfilm után látszólag ismeretlen terepre merészkedik: második filmje, Az amerikai egy thriller George Clooney-val a főszerepben. De Corbijn tulajdonképpen ebben a filmjében is azt csinálja, amiben a legjobb: különleges portrét ad egy titokzatos hősről.
Ütközések magyar módra
Török Ferenc Koccanása
Ahogy Paul Haggis többszörös Oscar- és BAFTA-díjas filmjében, úgy Spiró Koccanásában is sorsok ütköznek. Csak míg Haggisnél a (melo)dráma kerül előtérbe, Spirónál a komédia, a sorokból kiolvasható drámával. A Koccanással Török Ferenc jóvoltából hamarosan tévéjátékként is „ütközhetünk”, hogy összevessük a Spiró-szöveget a színházi előadással vagy a filmmel.
Új hely a kultúra szerelmeseinek: KINO
Interjú Ságodi Ildikóval
Ságodi Ildikó a Krétakör nemzetközi referense volt. Most Mundruczó Kornéllal, Petrányi Viktóriával és Balassa Péterrel közösen egy hazánkban hiánypótló intézményt, egy összművészeti mozit üzemeltet. Vele beszélgettünk erről az érdekes HELYről, ami egyszerre mozi és kávézó, színház és kiállítótér. Egy HELY, ahova sok minden miatt érdemes betérni.
(Magán)nyomozó
Gigor Attila - A nyomozó
Egy magyar film, amit elismer a közönség és a szakma is? Egy krimi, ami úgy felel meg a műfaj szabályainak, hogy ugyanakkor újra is értelmezi azokat? Amiben a gyilkos azonos a nyomozóval, és annak ellenére, hogy ölt, ő a pozitív hős? Gigor Attila első nagyjátékfilmje.
Megnyílt a KINO
A Moziünnep kezdetével egy időpontban (szeptember 25-én) a volt Szindbád mozi helyén megnyitotta kapuit a KINO. A négy alapító, Balassa Péter, Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória és Ságodi Ildikó egy olyan helyet álmodtak meg, ahova jó betérni. Nemcsak a különleges és máshol nehezen hozzáférhető filmek, hanem akár színházi előadások, kiállítások, vagy csak egy jó kávé miatt is.
A határátlépő – Mundruczó Kornél
Portré
Színész, színház- és filmrendező, forgatókönyvíró. Filmjeit színházszerűnek, színházi produkcióit filmszerűnek (is) tartják. Sok szempontból határokat feszeget, a „felfeslési pontok” izgatják, hiszen a határ nemcsak választóvonal, a határ egyben átmenet is, és mindez a legegyszerűbb ősi mítoszokat és klasszikus formákat használva is működtethető.
Delta: közös történet
Interjú Mundruczó Kornéllal
Az elmúlt évben rengetegszer hallhattuk a nevét filmes és színházi sikerei kapcsán, mégis azt mondja: „lassan megszokom, hogy külföldön jobban ismernek, mint itthon. Mert én azt szeretném, ha a munkáimat ismernék jobban, és nem engem személy szerint”. Mundruczó Kornéllal a Delta premierje kapcsán beszélgettünk a filmről, a hamarosan nyitó KINOról, egy kicsit a színházról és a jövőbeli terveiről, és persze arról is, hogy mit gondol a hírnévről.
Kell egy ház
Delta-ház az Erzsébet téren
Házavató volt pénteken este a Gödör felett, az Erzsébet téren. Abban, hogy ez a ház - a filmbélivel szemben - fel tudott épülni, olyan emberek segítettek az utolsó szögek beverésével, mint a filmben szereplő Gáspár Sándor, valamint Schilling Árpád, Török Ferenc és Jancsó Miklós.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés