bezár
 

irodalom

2023. 10. 22.
Líra legyen a TikTok-on?
Október 25-ig lehet jelentkezni a PKÜ által megrendezett Kossuth-szónokversenyre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyperces TikTok-videók segítségével mutathatják meg szónoki tehetségüket és vitakészségüket azok a 16-30 éves fiatalok, akik az idei Kossuth-szónokversenyre jelentkeznek. A „Kossuth vs. Petőfi – Újratöltve” címet viselő verseny kiemelt témája a generációk közötti különbség lesz. A verseny döntőjére november 11-én a Nemzeti Színházban kerül sor, a zsűriben pedig olyan elismert szakemberek kaptak helyet, mint Rátóti Zoltán, Aczél Petra és Balázs Géza. Az esemény a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezésében valósul meg.

„Van-e ma létjogosultsága a készpénznek? Segítik vagy inkább gátolják az öltözködési szabályok az önkifejezést? Támogatja-e a kritikus gondolkodást az alapos lexikális tudás? Költséghatékonyabb-e, ha nem az interneten rendelünk ételt? Vajon elbeszélnek-e egymás mellett a generációk?"; – többek között ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban érvelhetnek, vitázhatnak és mutathatják meg rátermettségüket azok a 16-30 év közötti fiatalok, akik az idei Kossuth-szónokversenyre jelentkeznek.

A jelentkezés feltételeként a versenyzőknek október 25-ig a saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük a pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt Youtube-link formájában a szervezők által megadott e-mail címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek a TikTokon, jelöljék meg a @kultura.hu csatornát is, és a videó linkjét küldjék el a kossuth@petofi.hu címre is.

A verseny döntőjére 2023. november 11én szombaton kerül sor Budapesten, a Nemzeti Színházban. A zsűriben idén is elismert szakemberek kaptak helyet: a Kossuth- szónokverseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója lesz, a zsűri tagjai pedig Aczél Petra egyetemi tanár (MOME), Balázs Géza egyetemi tanár (SZFE), Merényi Hajnalka egyetemi adjunktus (ELTE TÓK), Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas újságíró, Katona Kinga színművész (Nemzeti Színház), Török Ádám influenszer, a Dumaszínház állandó fellépője lesznek.

A legeredményesebb szónok 300, míg a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, a szervezők azonban emellett több különdíj kiosztását is tervezik. A megadott hashtageket érdemes nyomon követni a TikTokon, a közönség által legígéretesebbnek tartott szónokok számára ugyanis a zsűri közönségdíjat ad majd át. Az idei verseny újítása, hogy a legeredményesebbnek tartott, magyar nyelvet és irodalmat tanító pedagógus számára a szervezők november 11-én a Magyar Tanár Díjat is átadják.

Fotó: a PKÜ hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről

Más művészeti ágakról

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés