bezár
 

film

2009. 01. 23.
A világ legjobb csirkéi?
José Luis López-Linares - A csirke, a hal és a királyrák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ legjobb csirkéi? Hogyan sül ropogósra és hártyavékonyra a csirkebőr? Szoktak-e randizni a mesterszakácsok? És mitől jó a norvég halnak? A gasztronómiai thrillerként beharangozott spanyol dokumentumfilm többek között ezekre a kérdésekre válaszol. Mese a királyfiról és a próbatételről a Michelin-csillagokon is túl.

A Bocuse d’Or a gasztronómia olimpiája egy verseny, melyet kétévenként rendeznek Lyonban. Kéttucatnyi ország szakácsai küzdenek a legjobb konyha címéért. Spanyolországot Jesús Almagro, az előző évben a spanyol legjobbnak választott szakács képviseli.

Lopez-Linares eddig Carlos Saura operatőreként lehet ismerős, de forgatott már dokumentumfilmet Trockij gyilkosáról is. Új rendezése, A csirke, a hal és a királyrák a jó mese minden kellékével rendelkezik. Hősünk a spanyol szakács, adott a próba, a szakácsverseny, és sorra megismerjük a segítőket és riválisokat is. A versenyre készülés itt abból áll, hogy Almagro hónapokon át készít az előírt alapanyagokból egyre kifinomultabb fogásokat, melyeket a spanyol mesterszakácsok – magukat szerényen csak titánoknak nevező – társasága közben megkritizál.
A csirke, a hal és a királyrák
Ahogy a verseny napja közelít, megismerjük a riválisokat is. Ezek a szakácsok mindent a győzelemre tesznek fel, magánéletük szinte nincs, és még ha van is barátnőjük, rá legfeljebb csak „a csirke, a hal és a királyrák után” juthat idő.

Külön színfolt a díj megalapítója, Paul Bocuse szerepeltetése, mint Almagro szöges ellentéte. A már nyolcvanadik évét is betöltött mesterszakács a nouvelle cuisine, a francia új konyha egyik első képviselője, de itt elsősorban médiaszemélyiségként, a gasztronómia „keresztapjaként” látjuk, amint kötelezően viselt fagyos mosolyával fényképezkedik hosszú perceken keresztül, vagy pedig a spanyol tévéseknek ad lekezelő sabloninterjút.
A csirke, a hal és a királyrák
Majd bemutatkozik a zsűri idei (francia) elnöke, aki egyben az előző verseny győztese is. Serge Vieira tört spanyolsággal magyarázza Almagrónak a bírák elvárásait. A nouvelle cuisine a maga aprólékosan elkészített falatnyi fogásaival távol áll az átlagember étkezési szokásaitól. Itt a bírákat, akik huszonnégy fogást kóstolnak végig egyhuzamban, már az étel látványával meg kell győzni. Minden falatka négy-öt hozzávalóból áll össze, többféle színt és textúrát tartalmaz, és a tálcán való elhelyezés sem mellékes szempont.
A csirke, a hal és a királyrák
Bár a film nagyon jól érzékelteti az idő fogytával párhuzamosan növekvő feszültséget, arra talán számíthatott a rendező, hogy a szürke konyhában apró falatokkal szöszölő alakok csak a legelszántabb szakmabeliek figyelmét kötnék le. Jó ötletnek bizonyult, hogy a történetbe három friss levegőre tett humoros kitérőt illesztett be: megkereste, honnan származik a versenyen előírt (és a filmcímben szereplő) három alapanyag. Az óriási laposhal a fjordok mélyén él, és egy halász magyarázza nekünk lelkesen, hogy hogyan lehet felismerni a jó közérzetű példányokat. A rákok lábait-ollóit szorgos norvég asszonykezek kötözik össze, és rakják dobozokba, hogy a versenyre (ha egyre romló közérzettel is, de) élve érkezzenek meg. A luxusélelmiszerek körüli sznobizmus mégis akkor tetőzik, amikor a zöld mezőn klasszikus muzsikára szaladgáló francia csirkékről, akik feltételezem, már a tojásból is trikolór-matricával a hasukon bújnak elő, nem kevesebbet tudunk meg, minthogy a világ legjobb csirkéi. Hálistennek minderre a rendezés finom iróniával reagál, amikor a falusi nénit a főtéren álló többméteres – és rettentő giccses – kakasszoborról kérdezik: „még a kamionsofőrök is megállnak, hogy lefényképezzék”.
A csirke, a hal és a királyrák
Tetszett, hogy a film a témát mindenféle prekoncepció nélkül közelíti meg, sem narrátor nem beszél, sem szereplői szájába nem ad általános megállapításokat. A rengeteg információt és a szereplők sokaságát játékfilmes történetmondással fogja össze. Például egészen a végkifejletig nem tudja a néző, hogy milyen helyezést ér el Jesús Almagro. Egy biztos: a szereplők személyisége és az átgondolt szerkesztés még az elitkonyha zárt világát is képes emberi közelségbe hozni.

Aki a kábelre csak a főzőcsatorna kedvéért fizetett elő, annak kötelező, egyébként „csak” ajánlott. Már csak azért is, hátha a L’ecsó Remy patkányához hasonlóan mi is ellesünk valamilyen mesterfogást. Sose lehet tudni.

A csirke, a hal és a királyrák (El Pollo, el pez y el cangrejo real / The Chicken, the Fish and the King Crab)
színes, feliratos spanyol dokumentumfilm, 86 perc, 2008.
Szereplők: Jesús Almagro, Juan María Arzak, Paul Bocuse, Alberto Chicote, Felix Guerrero, Pedro Larumbe, Serge Vieira
Rendező: José Luis López-Linares
Forgatókönyv: José Luis López-Linares és Antonio Saura
Operatőr: Teo Delgado
Bemutató: 2008. január 15.
Forgalmazza: Budapest Film

A filmet a Budapest Film KultúrSokk Doku sorozatában mutatták be.

nyomtat

Szerzők

-- Jánossy Gergely --


További írások a rovatból

Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés