bezár
 

film

2009. 05. 08.
Ismét zörög az Űrszekerek
J.J. Abrams: Star Trek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy univerzum története – legyen mégoly kitalált is az az univerzum –, sosem ér véget. Bizonyíték erre a Star Trek, melynek világáról hat, összesen 726 epizódot tartalmazó sorozat, tíz mozifim, több száz regény, képregény és videojáték után még 2009-ben is van mit mesélni.
Először James T. Kirk kapitány és legendás első tisztje Mr. Spock borzolta a holdraszállási-lázban égő amerikai kedélyeket, majd Jean-Luc Picard csapata védelmezte a Bolygók Egyesült Föderációjának érdekeit hét évadon át. Ezen sorozatok neveztettek a Star Trek és a Star Trek: The Next Generation neveken, és a tíz film is ezek történetéhez kapcsolódott. Később a Star Trek: Deep Space Nine és a Star Trek: Voyager vitték tovább a Föderáció dicsőségét a jövő felé, míg a Star Trek: Enterprise a múltba nyúlt vissza, a szövetséget megelőző időkbe.



Az új film természetesen szervesen illeszkedik az előbb felvázolt időfolyamba. Az alkotók elképzelése az volt, hogy a Star Trek: The Next Generation című sorozat szereplőinek kalandjait valamilyen módon összekapcsolják a történetek idejében száz évvel korábban működő Star Trek című sorozat szereplőinek sorsával, így hozva létre egy érdekes ok-okozati hurkot a nagyobb léptékű történetvezetésben. Ehhez szükség volt egy filmre, egy képregényre és persze némi régimódi időutazásra is. A képregény Star Trek: Countdown címen jelent meg külföldön az elmúlt hónapokban, és az elvetemült fanatikusokon kívül Magyarországon sajnos elég kevesen fognak könnyen hozzájutni. Nagy kár, mert a film közvetlen előzményének számít, és történetének ismerete nélkül a film kissé suta, több helyen indokolatlan, vagy, hogy mentse, ami menthető, túlontúl magyarázkodó lesz. Éppen azok a nagyobb távlatok, melyek egy ilyen méretű világ igazi szépségét adják, vesznek el a „felkészületlen” néző számára.



A nagyobb távlatokat mellőzve, történetünkben közelről figyelhetjük James T. Kirk lázadó természetének kialakulását, szerencsében és véletlenekben bővelkedő gyors útját a kapitányi posztig, Mr. Spock fél vulkáni-fél emberi, logikus-kontra-érzelgős reakcióit – és mindenekelőtt kettejük már-már zavarbaejtően hirtelen kialakuló barátságát, mialatt a U.S.S. Enterprise eredeti legénységének minden tagja elfoglalja a Star Trek című sorozatban megszokott helyét.



Egy utó-előzmény ez a film, mely az eredeti, 1966-1969-ig tartó sorozatot vezeti fel, meghintve a rajongóknak szánt, helyükre illeszthető információ-csemegékkel. A klingon nyelven kevésbé értők pedig gyönyörködhetnek zöld, vöröshajú nőkben, hatalmas űrhajókban, gyönyörű űrcsatákban és borzonghatnak, amíg összerakják a jövőből érkező öreg Spock (bizony, Leonard Nimoy tért vissza a régi szerepéhez), magyarázatát arról, hogy hogyan is került ő a múltba, és hogy kik ezek a nagyon gonosz lények, akik épp a Földet készülnek elpusztítani. 

Star Trek
Színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 120 perc, 2009, DTS.
Rendezte: J. J. Abrams
Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Simon Pegg, Leonard Nimoy
Bemutató: 2009. május 7.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
nyomtat

Szerzők

-- Farkas Zsolt --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés