bezár
 

art&design

2011. 04. 20.
Fiatal alkotók művei a belvárosi kávézókban, kocsmákban
PortfolioPoints - 2011. április 19.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
_uacct = "UA-1248375-1"; urchinTracker(); A fiatal kortárs képzőművészet egyik legnagyobb szabású kiállítássorozatát rendezik meg a héten. A fővárosban hatvan, Pécsett pedig több mint tíz kávézóban, moziban, galériában mutatják be alkotásaikat pályakezdő és ismert alkotók. A rendezvényt április 19-én este, Winkler Nóra kulturális újságíró nyitotta meg a Paulay Ede utcában található Loffice irodaházban, ahol az alkotók és rengeteg érdeklődő volt jelen. A PRAE.HU Kulcsi Kovács Rita beszámolóival követi majd az eseményt.
Évente kétszer rendezik meg – tavasszal és ősszel – a PortfolioPointsot. Az esemény célja, hogy kedvelt belvárosi szórakozóhelyekre (kávézók, kocsmák, éttermek) vigyék el a kortárs képzőművészetet, ezáltal népszerűsítsék fiatal festők, fotósok, grafikusok műveit. A 2008-ban indult kiállításdömping idén tavasszal hatodjára kerül bemutatásra. Az érdeklődőknek nem kell tehát mást tenniük, mint beülni, vagy bekukkantani néhány kávézóba (nem kell kiállításjegyért sorba állni, és a múzeumokat vagy kiállítóhelyeket felkeresni), és máris a kortárs művészet részeseivé válhatnak.
Szabó Gábor
Április 19-én este 7 órakor a Loffice irodában zajlott a rövid, de annál látványosabb és szórakoztatóbb megnyitó, a Portfolio Review. Ránézésre több száz fiatal gyülekezett a földszinten, ahol a tavalyi nyertesek (többek között Szabó Gábor) képeit láthattuk, illetve borral, üdítővel és egy csodálatos gyümölcsöstállal várták a látogatókat. Ez utóbbi Szabó Gábor „virágos” képeit volt hivatott illusztrálni (Pipacsmező, Rózsamező, Virágos mező stb.). Szintén a földszinti asztalon tekinthettünk bele az eseményben résztvevő művészek portfólióiba, hogy kedvet kapjunk majd az őket bemutató kávézót, vagy galériát is felkeresni. Ránézésre is nagyon különbözőek voltak a „füzetecskék”: némelyik kiállításkatalógusra emlékeztetett, sok színes alkotással, mások viszont a leírásra, feketén-fehéren a betűkre helyezték a hangsúlyt. A hangulatos, színes kövekkel lerakott, „kipárnázott” teraszon pedig az egymást jól ismerő alkotók beszélgettek.
 terasz  
A rövid, frappáns megnyitóra a rendezvény egyik házigazdája, egyben zsűritag, Aknai Katalin művészettörténész az alagsorba invitálta a tömeget. A másik zsűritaggal, Winkler Nórával elmondták, hogy 53 művész közel 1500 munkáját tekintették meg külön-külön, otthonukban, majd a négytagú zsűri egyeztetett, bár közel azonos véleményen voltak. Az alagsori rendezvénytér falain a tizenkét elődöntős alkotásaival ismerkedhettünk meg (Korcsmár Eszter, Deli Eszter, Opánszki Tamás, Navratil Judit, Balázs Imre Barna, Koralevics Rita, Korcsmár Eszter, Szercsik Erika, Braun András, Bácsi Róbert László, Dömölky Dániel, Réthey-Prikkel Tamás). Kiemelték, hogy a Loffice irodaháznak nem vág ugyan a feladatkörébe, mégis felkarolta a rendezvényt, és vele együtt a művészetet, ezért külön köszönet jár nekik. A Portfolio Review illeszkedik a Bring the Art Home (BAH) programba, ugyanis a hat nyertes alkotó munkáiból irodai vándorkiállítást fognak rendezni. A Loffice-ban három szinten zajlódó esemény második emeleti programjára is felhívták a figyelmünket: itt Horváth Judit tárlatával ismerkedhettünk meg. 
megnyitó
Közben pedig sok üveg finom bor fogyott, az asztalokra körtecsutkák kerültek, a közönség „belakta” a képeket, ahogy ez az alábbi fotón is látszik, Deli Eszter Vénusz születése című képe alatt, és elkezdődött a buli. A következő napokban ellátogatunk a kocsmákba, hogy szemügyre vegyük egyenként is a műveket, és a söreiket kortyolgató, gyanútlan bámészkodókat. 
Deli Eszter Vénusz születése
nyomtat

Szerzők

-- Kovács Rita --


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés