bezár
 

film

2011. 05. 14.
Magyarok Cannes-ben: producerek, filmtervek és egy rövidfilm a versenyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarok Cannes-ben: producerek, filmtervek és egy rövidfilm a versenyben Cannes városa újra életre kelt két hétre. A nemzetközi forgatagban a világ filmművészete körvonalazódik. Ebben nekünk magyaroknak is megvan a kis szigetünk. A „nagy játékban” idén nem veszünk részt, a magyar film más módokon reprezentálja magát a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.
Till Attila A különös, nyelvtörő és kiejthetetlen nevek tengerében egy pattanós hangzású magyar név üt szemet a Rendezők Kéthete rövidfilmes szelekciójában. Till Attila Csicska című alkotása a magyar filmszemle után a nemzetközi közönség előtt is debütál. Bár ez valószínűleg nem újdonság egy filmes hírek között olvasott prae-rajongónak, hiszen hetek óta ez a siker dagasztja mellünket, mert hát bejutni is nagy teljesítmény. A film esélylatolgatásairól pedig majd kicsit később bővebben írunk. Kenyeres Bálint
A kutakodás, ismerkedés közben hamar szembe találom magam egy újabb névvel. Fliegauf Benedek után Kenyeres Bálint is nemzetközi vizekre evez első nagyjátékfilm tervével, amellyel műhelymunkára érkezik Cannes-ba. A Tegnap (Hier) egy film noir típusú egzisztencialista létdrámának ígérkezik, amely a magyar művészfilmet európai vizekre terelgeti. Kenyeres Bálint formatudatos gondolkodását remélve a filmtől nemzetközi művészfilmre számíthatunk: a marokkóban tervezett forgatás, a svéd főhős, a francia-magyar-német koprodukció egy magyar rendező szerelmi történetét váltják valóra..

Aztán tovább kutatok, és egy Németországban élő magyar producerre akadok. Greiner Gábor a Film Butique berlini produkciós cég képviseletében vesz részt a Marché du Film szakmai börzéjén, a filmek versenyét kísérő eseményen. Ám még mielőtt feladnánk a reményt, újabb magyar név bukkan föl, bár nem szorosan a filmfesztiválhoz kapcsolódóan. Nemes László, A londoni férfi (Tarr Béla) asszisztense most első játékfilm-tervét fejleszti, ehhez a szakmai segítséget pedig a Residence nevű, februártól júliusig tartó program résztvevőitől kapja . Vezér Éva
Végezetül pedig: idén újra van magyar szem a zsűriben. Vezér Éva a Magyar Filmúnió vezérigazgatója az elsőfilmeseket szemlézi majd, és dönt az Arany Kamera-díj sorsáról, amely egy újabb induló tehetségnek nyithatja meg az utat a filmes hírnévhez, ahogy azt történt Erdőss Pál (1983), Enyedi Ildikó (1989) vagy Jim Jarmusch (1984.) esetében. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Veszprémi Patrícia --


További írások a rovatból

Fókuszban a női filmek és alkotók
film

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!

Más művészeti ágakról

irodalom

Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Kertész Erzsi Az átutazó című könyvének bemutatója
Turbuly Lilla Alaszkai-öböl című novelláskötetének bemutatója
Mire ez a nap véget ér – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés