bezár
 

220VOLT

2012. 02. 23.
Közmagyar '52 -- Rákosi Mátyás országszerte hatvan éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közmagyar '52 -- Rákosi Mátyás országszerte hatvan éves '52, Magyarország, mit csinál az egész ország?

Üt Rákosi órájaPéldául szülinapi ajándékokat küld a legkedvesebb pajtásának. Ártatlan gyermekek bájos rajzaitól melósok faragta cifra díszdobozokig, öregnéne reszkető kézzel írt könnyes levelétől a MOM precíz szakmunkásai által készített asztali óráig mindenféle kedvességet: Rákosi Mátyás országszerte hatvan éves.
Tanítsd meg a gyermekeidet...Bukfenc, az Ikarus 60-as típusú trolibusza is ezért fut le ebben az évben a gyártósorról, hogy a nagy napra már ott gurulhasson a régi Blahán, a Nemzetinél, ahol még mindig hétrema-vároma, hiszen az operettet a szocreál giccs-arzenál épp úgy preferálja, mint a korábbi úri bazár – aber nichts Neues: minálunk rendesen a Hajmási Péter a történelmi kontinuitás egyedüli letéteményese.
Bukfenc, a trolibuszTermészetesen ez évben is egy a jelszónk: a béke, a tartós, állj közénk, és harcolj – vagy tudod mit: motorozz érte! Nemcsak a vonat zakatol ezért a hegyek között, völgyek között, de még a gyorsasági motorversenyt is e célnak szentelve rendezik meg.
A békeharc ezer módja - például a motorversenyMás helyeken pedig alaposan megtáncoltathatnak szocializmusunk épülésére – hisz buli mindig van, még a pokolban is. Vagy mondjuk Várpalotán a kultúrban, ahol, mint falvédőről a rosszul hímzett háziáldás, Iljics és Joszif közt Mátyás mosolyog le támogatón a bányászok tánczenekarára.
Buli mindig vanTi pedig, művészek, hogy is erősíthetnétek jobban az eszmét: alkossatok remekműveket! Ne sokat lacafacázzatok a nyugati művészetelméletek dögletesen párálló mocsarának nyakatekert rémszülötteivel – csak cselekedjetek! Mutassátok meg a munkás igazi arcát! Mint azt Félegyházi László maradéktalanul meg is teszi a Bútorgyári sztahanovistával, akinek életnél is hűbb képe az 1952-es évben a "Kiállításokat Szervező Intézmény" rangot elnyerő Műcsarnokban látható. Vigyázat, nem fotó!
Félegyházi László: Bútorgyári sztahanovistaÉs persze sportoljatok, fiatalok! Sportban mindig is jók voltak a diktatúrák – nos, ez velünk sincs másképp: a Helsinki Olimpián hull, csak hull a magyar aranyeső, példa nélkül álló mennyiségben: a balkezes Takács Károly sportlövészével együtt pontosan 16-ot hoztunk haza belőle, ami több mint egy tizede az az évi összes aranyéremnek.Takács Károly olimpiai bajnok sportlövész, éppen szembeSportolóinknál tán már csak a földmíveseink lehetnek boldogabbak – a parasztság a fordulat éve óta kedvenc reklámtárgya a diktatúra propagandájának. Túláradó örömüket műalkotások sora demonstrálja: plakátokon és festményeken, filmeken és irodalmi művekben ragyognak, a sötét múlttal való harcból győztesen kikerülve, földjeiken túli boldogságban, amit a téeszesítés hozott meg nekik.
Ahogy azt a filmgyárban elképzelikÖrvendenek a közösnek, a terménybeszolgáltatásnak, a padláslesöpréseknek. Az ideológiai tudatosság tulipirosan virul a filmbéli pórmenyecskék orcáin és keszkenőiken.
Örül a disznaja a téeszcsénekMég a disznók is örömmámorban úsznak a téeszcsék megalapítása alkalmából.

Köszönjük néked, Rákosi elvtárs!

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Falcsik Mari --


További írások a rovatból

220VOLT

Danubia, kettő Danubia, kettő
(életrajzi töredékek)
220VOLT

Danubia, egy Danubia, egy
(életrajzi töredékek)

Más művészeti ágakról

irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés