bezár
 

irodalom

2012. 04. 24.
Narancshal és vérnyúl
Tudósítás a Magvető játékos mesedélelőttjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Narancshal és vérnyúl A Könyvfesztivál utolsó napján játékos mesedélelőtt és koncert várta a gyerekeket a Magvető Kiadó gyerekkönyves szerzőivel és illusztrátoraival, valamint a Göncölszekér együttessel.
Miután a gyerekek és felnőttek leheverednek a babzsákfotelekbe, Szabó T. Anna a program házigazdájaként bemutatja Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, és Máté Angi új könyveit, majd a közönség közé bújt szerzőket és illusztrátorokat. Saját, új Tatoktatok című verseskötetét ugyan külön nem emeli ki, de erre a célra ott van a Göncölszekér, akik első alkalommal készítettek gyerekműsort, Anna verseit zenésítették meg. Látszólag nagyon élvezték, de érezhető volt, hogy nem gyerekek előtt szoktak fellépni, sok jópofaságnak szánt modorosság maradt az előadásban.

A könyvek közül elsőként Ljudmila Ulickajáét ismerheti meg a közönség. Az orosz írónő elsősorban felnőtteknek szóló regényeivel vált itthon is ismertté, második magyarul megjelent, Történetek gyerekekről és felnőttekről című meséskönyvét – akárcsak az elsőt - Lakatos István illusztrálta. Ulickaját határozott, de nagyon kedves néniként jellemzi Szabó T. Anna, és elmondja, hogy a könyvben szereplő történetekben a felnőttek magukra ismerhetnek, de a gyerekek is érteni fogják őket.

Anna kérdésére kiderül, hogy a gyerekek közül szinte mindenki tud sótartót és papírrepülőt hajtogatni, nem úgy papírállatokat. Hajtogatni nem is kell, Anna hozott magával egy táskát, amiből sorra kerülnek elő az állatok, elsőként rögtön egy narancs(sárga)hal, majd később egy sárga rák. Máté Angi legújabb könyvének (Kapitány és Narancshal) bemutatása következik, a szerző és Rófusz Kinga illusztrátor rövid beszélgetésbe kezdenek. Megtudjuk, hogy Angi Kolozsvárról jött, és "titkos tündérkedése" nem más, mint a hivatása, ugyanis amikor épp nem ír, óvónőként foglalkozik a gyerekekkel.

Anna kérdésére válaszolva mindketten elárulják, hogy nincs otthon akváriumuk. Angi megemlíti a Millenáris tavában úszkáló hatalmas narancshalakat, akiket megnézett befelé jövet, de azért a könyvben lévő illusztrációkat jóval szebbnek tartja. Kiderül, hogy Rofusz Kinga kisfia nagyon szorgalmazza egy akvárium beszerzését otthonra, és hogy a mesebeli narancshalnak nem volt mintája, ő egy szöveg inspirálta álomhal.

Amikor felolvasásra került sor, Máté Angi beül a gyerekek közé, akik rögtön körégyűlnek, és a későbbiekben sem veszik le róla a szemüket. Igazi meghitt mesélés következik, Angi bevonja a mesébe a gyerekeket.

Darvasi László Pálcika című könyvéből Szabó T. Anna felolvassa a vattacukros részt, amikor egy hurkapálcikának megeszik a haját, majd végre megmutatja a Tatoktatokot is, amiről csak annyit mond, hogy vicces versek vannak benne. Elárulja, hogy kiskorában félt a nagyfogú nyulaktól, írt is egy verset róluk, pontosabban a vérnyulakról, amit aztán a zenekar elő is ad, lelkesen imitálva a vérnyulakat.

Hiányzott a program végéről még egy kis beszélgetés az írókkal, illusztrátorokkal a könyvekről, ezzel a felnőtteket is ellátva egy kis információval. Így leginkább egy pár mondattal megszakított koncertet láttunk. A gyerekek mégsem a zenét, hanem egyértelműen Máté Angi mesélését élvezték a legjobban.
nyomtat

Szerzők

-- Tóth Patrícia --


További írások a rovatból

A közelmúlt román prózájából
Légrádi Gergely: Alkalomadtán
irodalom

Telt házas rendezvény keretében mutatták be a Műút folyóirat öt legutóbbi lapszámát
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
Scruton zenei írásainak magyar fordításáról
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés