bezár
 

220VOLT

2012. 10. 08.
Rock 'n' Más '55 – Tabányi Mihály vs The Platters
Hosszú az az út
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A malíciózus pletykák szerint nyilvánvalóan azért járhatott nyugatra, mert besúgó volt. Ha erről kérdezik, ő csak annyit mond: azért mehetett, mert tudták róla, hogy mindig haza is jön.
Az örökifjú Tabányi Mihály, a "harmonikakirály" az idén 91 éves és máig aktívan zenél. Az '50-es években talán ő volt az egyetlen olyan szórakoztatózenész csillag, aki itthon maradt. Pedig épp úgy elmehetett volna, mint a többiek. Sőt úgyabbul: neki disszidálnia se kellett volna, csak kitelepednie. Suhanckora óta népszerű virtuóz, hét nemzetközi harmonikaverseny győztese, már ’44-ben 18 kétszámos gramofonlemeze jelent meg a Siemensnél, játéka több mint 400 felvételen hallható. Repertoárjában komoly- és könnyűzene, jazz, swing, tangó és mindenféle tánczene mellett a saját – más harmonikások által állítólag lejátszhatatlanul – virtuóz szerzeményei. Rengeteg korabeli énekes sztárt kísért, többek között Hollós Ilonát, Vámosit, Kapitány Annit, Lantos Olivért és a disszidálási kísérletéért később meghurcolt Kovács Erzsit. 
 
Egykori zongoristája, Zorándy Zoltán, aki megannyi zenésztársával együtt szintén ’56-os disszidens, egy riportban elmondja, hogy akkoriban rengeteg helyen lehetett jó élőzenét hallgatni Pesten. A Tabányi zenekar az Emkében játszott, ez volt a törzshelyük. De ’55-ben Tabányit Mihályt valamiért letiltják. Ekkor Prágába megy játszani, együttese az évben a Karlovy Vary Filmfesztivál zenekara. Azután nyugatra is kiengedik. Az ’50-es években az elsők közt van, aki zenészeivel nemcsak keleti irányba indulhat turnézni – bár oda is szívesen megy: ’58-ban a Szovjetunióban magának a szerzőnek, Hacsaturjánnak játszhatja el a Kardtáncot, a szokottnál kétszer gyorsabb tempóban, a komponista kitörő örömére. 
 
A malíciózus pletykák szerint nyilvánvalóan azért járhatott nyugatra, mert besúgó volt. Ha erről kérdezik, ő csak annyit mond: azért mehetett, mert tudták róla, hogy mindig haza is jön. Pedig nem akármekkora megbecsülésnek örvendett "odaát": az USA-ban olyan nagyságokkal lépett fel, mint Doris Day, vagy az elektromos gitár atyja, Les Paul – és mindig akadt egy impresszárió, aki megpróbálta rábeszélni, hogy maradjon, megélhetést, letelepedési lehetőséget, előre fizetendő több évi gázsit ígérve. De Tabányi mindig mindenütt csak a szerződése lejártáig maradt, aztán szépen hazajött. Mint maga indokolja: "ide kötött a családom, a barátok, az ismerősök, itthon is jól éltem" – igaz persze, hogy a világjárás páratlan lehetőségével. Milyen szerencse, hogy a zene nem ismer határokat. 
 

Tabányi, a világjáró harmonikakirály
 
HOSSZÚ AZ A NAP
Zene és szöveg: Szenes Iván
Előadó: Tabányi Mihály harmonika, Kovács Erzsi ének, Budapest
 
Hosszú az a nap,
Amely a csókod nélkül múlik el,
Hosszú az az út,
Amit a küszöbömig megteszel.
 
Hosszú a perc, míg átölelsz,
Míg mindent elmesélsz,
Míg gondjaidból hozzám visszatérsz.
 
Rohan az idő,
Aztán a búcsú újra oly nehéz,
Aki így szeret,
Annak a másikból minden kevés.
 
Ha tudnád, hogy mennyire várlak,
Tán még jobban sietnél hozzám,
Boldog az a perc,
Ha magadhoz ölelsz, drágám.
 

 
Az Only You a doo-wop himnusza. Felcsukló hangok, hektikusan bekapkodott levegő  a "duvap" stílus a rocknak alapokat adó összes többi mellett szintén fekete gyökerű énektechnikát alkalmaz. 

     
 A Platters négyszáz dala közül máig az Only You viszi a pálmát

ONLY YOU
Zene és szöveg: Buck Ram 
Előadó: The Platters, Chicago

Only you
can make this world seem right
Only you
can make the darkness bright
Only you and you alone
can thrill me like you do
and fill my heart with love
for only you

Only you
can make this change in me
For it's true
you are my destiny
When you hold my hand, I understand
the magic that you do
You're my dream come true
my one and only you
Only you, only you and you alone
can thrill me like you do
and fill my heart with love
for o-hoho-nly you

Oho-ho-only you
can make this change in me
For it's true
you are my destiny
When you hold my hand
I understand
the magic that you do
you are my dream come true
my one my one and oho-nly you 

nyomtat

Szerzők

-- Falcsik Mari --



bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés