bezár
 

film

2012. 10. 24.
Animáció mindenkinek - elsőképp
2012. október 25-28., Budaörs, PRIMANIMA Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012. október 25-28. között lesz az első Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, a PRIMANIMA Magyarországon, Budaörsön. Az Örökmozgóban tartották meg bemutatkozó sajtótájékoztatójukat a szervezők.
Patrovits Tamás, a fesztivál igazgatója kiemelte, hogy bár a PRIMANIMA versenymezőnyében vizsgafilmek, diplomafilmek és elsőfilmek, azaz bemutatkozó alkotások láthatóak, mégsem nevezhető diákfilmfesztiválnak, hiszen ez tévesen pozícionálná alacsonyabb rangsorba a rendezvényt, ráadásul a válogatás jogosan hívja fel a figyelmet arra a jelenségre, hogy a világ legjelentősebb animációs filmes fesztiváljain kétharmados arányban diákfilmek versenyeznek. A diákok ugyanis talán szabadabban alkotnak, jobban ráéreznek a kortárs trendekre és erősebben hajtja őket a versenyszellem.

A fesztiváligazgató azonban azt is kifejtette, hogy amikor a PRIMANIMA különleges, a rendezvényt a többi hazai animációs fesztivál profiljától megkülönböztető jellegén gondolkodtak, akkor azért választották az elsőfilmes címkét, mert ez nem jelent korosztályi megkötést, bárkiből, akárhány évesen elsőfilmes válhat. A PRIMANIMA előzményéül két fontos folyamtot emlet ki. Egyrészt az ASIFA - Nemzetközi Animációs Filmszövetség animációs alkotások cseréjét és nemzetközi, kölcsönös megismerését elősegítő munkáját, illetve a Szövetség magyarországi tagozatának szakmai tevékenységét, mint például az Animáció Világnapjára szervezett eseményeket. Másrészt azt a Budaörsön benidult folyamatot, ami kulturális köponttá és az animáció egyik kiemelt szakmai helyszínévé teheti a várost. Budaörsön ugyanis három éve folyik animációs szakképzés az Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI-ban, a város másodszor ad otthont a világnapi rendezvényeknek, és idén először helyszíntámogatással, szakmai és nem utolsó sorban jelentős anyagi támogatással a PRIMANIMA otthonadó városává vált.

Patrovits Tamás, arról beszélve, hogy mi az a két legfőbb kritérium, ami nélkül nem éri meg fesztivált szervezni, a vetítéstechnika minőségét (a megfelelő felbontású kópiák beszerzését és a megfelelő felbontású projektort), valamint a pezsgő fesztiváléletet emelte ki. Ennek megfelelően a hétvégén Budaörsön nagy felbontásban, nemzetközi fesztiválvendégek és impozáns nemzetközi szakmai zsűri jelenlétében tekinthetik meg a filmeket az érdeklődők, a szakmai eszmecserét a szakmai zsűri tagjainak előadásai és a szakmai worksopok is elősegítik. A nem titkolt cél, hogy a fesztivál közönséget és közösséget építsen.

Ahogyan azt Selmeczi Ágnes, a fesztivál budaörsi programszervezője kifejtette, Budaörs hoszútávon gondolodik, így szeretnék fejleszteni a város kulturális-művészeti életét, feléleszteni az egykori mozizós hagyományt (aminek az emlékét az egykor a Városi Ifjúsági Klubban működő vetítőterem őrzi), és Családi Nap keretében szerettetni meg kicsikkel és nagyokkal az animációt. Budaörs egyfelől helyszíntámogatóként vesz részt a szervezésben, a Jókai Mór Művelődési Központ ad helyet a fesztivál ünenpélyes nyitó és zárórendezvényének, a verseny, panoráma és archív szekciók vetítéseinek, valamint a szakmai beszélgetéseknek. A Városi Ifjúsági Klub további szakmai beszélgetések mellett a szemináriumok és workshopok helyszínéül szolgál. Szombaton a Budaörsi Városházán várják a Családi Nap programjaira az érdeklődőket. A város azonban jelentős anyagi támogatást is nyújt, így a 2000 eurós fődíj és a legtöbb közönségszavazatot begyűjtő magyar alkotásnak járó 500 eurós Macskássy Gyula-díj is Budaörsnek köszönhető.

Orosz Anna Ida, a  fesztivál kurátora először statisztikai adatokkal szolgált, beavatva az előzményekbe: a versenykiírásra 40 országból 262 nevezés érkezett, melyből a három tagú előzsűri (Bertóti Attila, animációs filmrendező; Sarosácz Iván, 3D-s animációs supervisor; Szabó Zsuzsanna bábanimátor) 82 alkotást juttatot be a díjakért folyó versenybe. A fiatal fesztiválkurátor bemutatta a rangos nemzetközi zsűri tagjait is.

A zsűri magyar tagja, Bánóczki Tibor is komoly nemzetközi karriert futott be. A MOME animációs rendező szakja után az angliai National Film and Television Schoolt is elvégezte, itt készített diplomafilmje, a Milk Teeth számos díjat söpört be a világ legrangosabb animációsfilm fesztiváljain, valamint British Animation Awardra is jelölték legjobb diákfilm kategóriában. Szabó Saroltával hozták létre a Domestic Infelicity művészeti alkotócsoportot, melynek animációs munkáit be is mutatják a PRIMANIMÁ-n, október 28-án, vasárnap 16:30-kor a Jókai Mór Művelődési Központ Színháztermében. A vetítésen látható lesz például a 2012-es Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott The Conquerors (A hódítók), és Bánóczki Tiborral is beszélgetnek.

A zsűri holland tagja, Mette Peters a Holland Animációsfilm Intézet kutató filmtörténésze és kurátora sem csupán zsűritagként lesz jelen a rendezvényen. Október 26-án, pénteken 14 órától vetítés és beszélgetés keretében az európai animációsfilm kezdeteit mutatja be, körüljárva a magyar származárú sztárrendező és special effects-nagymester, George Pal jelentőségét és munkásságát.

A román self made man, Matei Branea hazájában a Hardcomics könyvkiadó tagjaként alternatív képregényrajzoló és illusztrátor, egyszemélyes stúdióját, a Braneworldot képviselve pedig reklámfilmmel, animációval és grafikával foglalkozik. "Szeretek rajzolni, erről szól az életem, és kezd az az érzésem lenni, hogy lassan én magam is egy rajzfigurává válok. Az élet vicces/cinikus/ironikus/erotikus-metafizikus oldala érdekel" - üzente magáról. Akinek ez felkeltette a kíváncsiságát, annak jó hír, hogy Matei Braneával találkozhat október 27-én, szombaton a Magyar képregényszövetség szakmai napján, ugyanis a képregény-szeminárium és maratoni képregényrajzolás közeppette 15 órakor beszélgetés keretében avat be a román animáció, képregényrajzolás és illusztráció helyzetébe a budaörsi Városi Ifjúsági Klubban.

Esténként természetesen koncertek is várják a szórakozni vágyókat, ráadásul a PRIMANIMA verseny és panoráma szekciójának vetítéseit egy különleges vetítéssorozat színesíti: a MaNDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet támogatásával "Első az elsők közt" címen olyan ismert alkotók első filmakotásait láthatja a közönség, mint Macskássy Gyula, John Halas, Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József vagy Gémes József. Különleges ez az alkalom, hiszen ezek a filmek jobbára láthatatlanok.

A sajtótájékoztató fináléjaként bemutatták a PRIMANIMA spotfilmjét, melynek figurái Patrovits Tamás agyából pattantak ki, és ami az előzsűrit a tájékoztatón képviselő Bertóti Attila animációs filmrendező munkája. Íme, jó szórakozást!



Részletes program és további információk, jegyárak:

www.primanima.eu
www.asifa.hu
PRIMANIMA a Facebookon
Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés