bezár
 

art&design

2013. 04. 02.
Mindenkinek szólt
Inventio Open Studio (műtermi nyíltnap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött nyitott műterem nappal várták az érdeklődőket az Inventio Arts műteremprogramjában résztvevő művészek, valamint a szervezők, Baglyas Erika és Arató Balázs. Az első ízben megrendezett Inventio Open Studio jó hangulatú, kötetlen programja egyaránt nagy érdeklődésre tarthatott számot a szakma képviselői és a műélvező közönség részéről.
Az Inventio Arts műteremprogramja 2012 novemberében indult, ekkor foglalták el az első "lakók" a műtermeket – tudtam meg Arató Balázs művészeti menedzsertől, aki Jarmo Nieminen műgyűjtővel alapította meg az egyesületet. A jelenleg kilenc alkotónak műtermet biztosító Inventio Arts alapmissziója a pályakezdő művészek menedzselése: a munkakörülmények megteremtésétől egészen a nemzetközi piacra való eljutásig. Bár még kialakulóban van néhány mozzanat a vállalkozást illetően, idén szeptemberben már Bécsben tartanak kiállítást az osztrák Galerie Ulrike Hrobskyval, ahol több Inventio Arts-hoz kötődő művész is lehetőséget kap a bemutatkozásra.
Inventio Open StudioA Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház harmadik emeletén reggel tíztől este tízig volt alkalom bepillantani a műtermek világába. Köszönhetően a fiatal művészek vendégszeretetének és közvetlenségének, személyes beszélgetésekre, ismerkedésre, esetenként pálinkázásra is sor kerülhetett amellett, hogy megtekinthetőek voltak a már elkészült vagy még készülőben lévő műalkotások is. Szinyova Gergő, Nemes Márton, Herman Levente, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Horror Pista (Máriás István), Süveges Rita, Hollós Ádám és Gosztola Kitti "műhelytitkai" kerültek felszínre, a személyes eszmecserét követően pedig délután négy órakor kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés. A meghívott résztvevők a művészeti élet prominens tagjai közül kerültek ki. A moderátor Rieder Gábor művészettörténész volt, aki jelenleg a magyar Flash Art főszerkesztője. Beszélgetőpartnerei a Kisterem Galéria vezetője, Valkó Margit – akit hazánkból egyedüliként hívtak meg az Art Basel-re –, valamint az egyik legjobb – Nyugat-Európában is jegyzett – műgyűjteménnyel rendelkező Spengler Katalin voltak. A képzőművészeket az itthon és külföldön egyaránt elismert El-Hasssan Róza és Lakner Antal képviselték.
Inventio Open StudioKi menedzseli a művészeket? – állt a kulcsfontosságú, ám körülményesen megválaszolható kérdés a középpontban. A diskurzus a művészeti menedzsment működése mellett ugyanakkor olyan problémákra is kiterjedt, mint a magyar művészek nemzetközi alulértékeltsége, az árképzés nehézségei egy kortárs alkotás esetén, a közönség-, piaci, és üzleti siker triumvirátusa, vagy a galeristák, gyűjtők, kurátorok és a képzőművészek mindennapi kötelezettségei, feladatai. A tartalmas, közel két órás beszélgetés alatt tézisek és antitézisek, tények és tévhitek követték egymást, a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vendégek mellett ugyanakkor a közönség soraiban ülők is lehetőséget kaptak a bekapcsolódásra.

Az elkezdődött sorozatnak a platformteremtés a célja – mondta el a rendezvényt követő beszélgetésünk alkalmával Baglyas Erika. Az Inventio Arts a későbbiekben Freeport címmel szeretne tovább foglalkozni a művészeti élet égető dilemmáival, mely sorozat keretén belül nem csak kerekasztal beszélgetésekre, hanem előadásokra, prezentációkra is sor kerül majd. A tervezett programsorozattal továbbra is a szakmához – gyűjtőkhöz, kurátorokhoz, művészekhez, galeristákhoz és szakírókhoz –, valamint a civil műkedvelőkhöz szeretnének szólni, a szombati nap tanulsága alapján mindkét oldalról láthatóan van igény a színvonalas és közvetlen hangvételű találkozásokra, ugyanakkor lehetőséget akarnak nyújtani a különböző művészeti szakemberek többoldalú kommunikációjára is.
Inventio Open StudioAz Inventio Arts törekvése minden tekintetben üdvözölendő. A vezetőség elkötelezettsége a pályakezdő művészek segítése, a kortárs képzőművészet népszerűsítése, valamint a nyílt eszmecserére való alkalomteremtés iránt példaértékű. Izgatottan várjuk a folytatást.

Inventio Open Studio az Inventio Arts szervezésében, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Budapest, 2013. március 23.

Fotó: Baglyas Erika
nyomtat

Szerzők

-- Bihari R. Ágnes --


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés