bezár
 

gyerek

2013. 04. 15.
Nem, nem, hanem Misi
Könyvbemutató a Hátsó Kapuban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arra kell figyelmeztetnem mindenkit, hogy Varró Dani-ügyben egy valódi összeesküvés áldozatai vagyunk. Mint minden összeesküvés-elmélet hátterében, itt is meg kell találnunk a titokzatos kezet, amely észrevétlenül mozgatja a láthatatlan rugókat és a szálakat. Ez a kéz pedig nem másé, mint a hároméves Varró Misié, a költő elsőszülött, vörös fürtös gyermekéé.
Bevallom, kissé zavarban vagyok, mert életem első cikkét írom a prae.hu gyerekrovatába, gyerekirodalom témában. Lányos zavaromat az is fokozza, hogy az ország kedvenc Danijáról kell most egy cikket kanyarítanom abból az apropóból, hogy a napokban jelent meg legújabb gyerekkönyve, a Nem, nem, hanem című, Agócs Írisz illusztrációkkal díszített verses képeskönyv. Először arra gondoltam, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatóról szóló beszámolót megpróbálom megúszni egy egyszerű Varró Dani pályakép megírásával, és az új kötetről szóló tényszerű információk fölvonultatásával. A helyzet persze nem ennyire egyszerű, ugyanis arra kell figyelmeztetnem mindenkit, hogy Varró Dani-ügyben valójában egy valódi összeesküvés áldozatai vagyunk.



Mint minden összeesküvés-elmélet hátterében, itt is meg kell találnunk a titokzatos kezet, amely észrevétlenül mozgatja a láthatatlan rugókat és a szálakat. Ez a kéz pedig nem másé, mint a hároméves Varró Misié, a költő elsőszülött, vörös fürtös gyermekéé. Három éve, amióta Misi megszületett, egyértelműen ő áll az események gyújtópontjában. Hatalmát és egyeduralmát nagyon jól példázza, hogy 2010-ben ő volt Varró Dani első, gyerekeknek szóló, Akinek a lába hatos - Korszerű mondókák kisbabáknak című verses gyerekkönyvének ihletője. Egy évvel később Misi kibújó fogai késztették írásra a rímelő papát: Akinek a foga kijött - Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak című kötete szintén a Manó Könyvek gondozásában látott napvilágot. A szerző állítása szerint a Nem, nem, hanem című kötet legfőbb ihlető forrása is Misi volt: "A második gyerek már nem annyira érdekes." – mondta Varró Dani a rá jellemző szellemes-ironikus stílusban a könyvbemutatón.



Mindezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a nemrég megnyílt, kellemes hangulatú, Dohány utcai Hátsó Kapu nevű kávézóban megtartott sajtótájékoztató egyértelműen Misi körül forgott. A Sanzon duó hiába hozta el legszebb és legkedvesebb dalait, köztük az Over the Rainbow című slágert, és pár új megzenésített Varró Dani verset; Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője hiába készült izgalmas kérdésekkel, amelyekre az új könyv grafikusa, Agócs Írisz, és a könyv szerzője, Varró Dani okosan válaszolt, Misi egy adott ponton berohant a színpadra, kikapta apa kezéből a mikrofont, és nekiállt bájos one man show-ját megtartani. Például kezébe vette a könyvet, és megmutatta a közönségnek, hogy melyek belőle a kedvenc részei. Ezek után a Sanzon duó eljátszotta neki a kötetből a kedvenc verseit. Azon már végképp nem lepődtünk meg, hogy Agócs Írisz Misi legkedvesebb illusztrátora, ezért ő készítette el a mesekönyv képeit.

A sajtótájékoztatón a tündéri magánszámtól eltekintve kiderült, hogy a csodálatosan illusztrált Nem, nem hanem Varró Dani harmadik gyerekkönyve, amit a Manó Könyvek ad ki. A szövegek szerzőjét elmondása szerint Misin kívül a nagyon egyszerű dolgok ihletik meg, mint például az évszakok változása, most éppen a tavasz közeledése. Varró Dani azt is elmondta, hogy szeretne több "komoly" verset írni: ars poeticát, több hazafias tájlírát és hitvesi verset, a sok gyerekvers helyett pedig atyai intelmeket. Kiderült az is, hogy a költő nem tud rímekben beszélni: bármilyen játékosnak és gördülékenynek tűnnek jópofa versei, Varró Dani mindig komolyan nekiül a feladatnak, mert a rímeket bizony meg kell zabolázni. Ezúttal egyetlen hosszúverset találunk a kötetben: a strófák mind egy-egy hétköznapi kérdést tesznek föl, majd képtelenebbnél-képtelenebb válaszokat kínálnak, míg a "Nem, nem, hanem" visszatérő refrén segítségével adják meg a helyes választ. Például így:

"Hogy jön a nagymama mihozzánk által?
Elefántháton? Vagy rénszarvas-szánnal?
Vagy (mivel a gyaloglást nem bírja szusszal)
helikopterrel?
Nem, nem, hanem
busszal."



Most, hogy föloldottuk a nagy rejtélyt, és lelepleztük a "Nagy báb- és árnyjátékost", már csak egy kérdés maradt hátra, amit Varró Dani frappánsan meg is válaszol nekünk:

Mit kell itt ezzel a könyvvel csinálni?
Érdemes állatos keksszel kínálni?
Vagy bántalmazz vele egy eladót tettleg?
Tépd szét, és tedd vissza?
Nem, nem, hanem
vedd meg!

Varró Dániel-Agócs Írisz: Nem, nem, hanem
Manó Könyvek 2013
40 oldal, 2490 Ft
http://www.manokonyvek.hu/



nyomtat

Szerzők

-- Hercsel Adél --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés