bezár
 

irodalom

2013. 12. 10.
Könnyed csajkönyvbe csomagolt útirajz
Durica Katarina: Szökés Egyiptomba. Jaffa Kiadó, Budapest, 2013.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyed csajkönyvbe csomagolt útirajz A borító szélére egy napbarnított, szuperkarcsú és dúskeblű hölgy furakodik, aki felhőtlenül élvezi a tenger és a nyaralás nyújtotta örömöket, a háttérben piramisok magasodnak, az ég kék, homogenitását csak néhány repkedő sirály töri meg – teljes az idill. A címlap alapján egy szimpla csajregényre számítunk, azonban Durica Katarina első könyve, a Szökés Egyiptomba némiképp árnyaltabb mint Vass Virág és Fejős Éva történetei.

Az alaptörténet meglehetősen egyszerű: a lány kidobja a házasságtörő férfit, majd szerelmi bánata elől egészen Egyiptomig menekül, hogy ott idegenvezetőként felejtsen és felfedezzen. Eddig a szokásos nyári “strandolós" olvasmánnyal van dolgunk, ami a piacképes, jól eladható sablonokból egzotikus utazás, szerelmi csalódás, nyári flörtök és szex építkezik. Azonban mielőtt teljesen leírnánk a könyvet, érdemes mélyebbre ásni, és a gyenge alaptörténet mögött felfedezni az erősebb részeket.

A regényben ugyanis a narratívánál feltűnően jobbak és hitelesebbek a leíró részek, azok, ahol a szerző az európai és az arab világ kulturális különbségeit boncolgatja. Az elbeszélő megpróbál átérezni és pontosan interpretálni egy, az övétől teljesen máshogyan működő világot. E deskriptív részekből az egyiptomi kultúra és az arab vallás igen pontos rajza tárul elénk egzotikumaival és árnyoldalaival együtt. A regény első része inkább az idilli vonatkozásokról számol be, a luxusszállodai kényelemről, az egyiptomiak másfajta időérzékéről, a napi ötszöri ima kihagyhatatlanságáról, a bazárok színes forgatagáról. A főhős folyamatosan megütközik ezeken a kulturális különbségeken, mégis igyekszik azokat empatikusan kezelni: persze nem érti, miért lehet jó egy nőnek, ha nem mehet az utcára sötétedés után, vagy ha házasság előtt nem ismeri a jövendőbelijét, de mindig igyekszik a másik oldal álláspontját is elfogadni és mérlegelni. A szövegben előrehaladva azonban fokozatosan eltűnik ez a gyermeki kiváncsiság és rácsodálkozás, és feltárul Egyiptom másik arca is, ahol a huszonéves “Schengen-harcosok" jól szituált, magányos nőkre vadásznak az EU-ba való jutás reményében, ahol fegyverek rejtőznek az autók csomagtartójában, és ahol a férfiak kedvük szerint bántalmazhatják a nőket.

Ahogy a szörnyűségek szaporodnak, és ahogy a főhős kezdi ezeket egyre nehezebben tolerálni, a leírások is úgy erősödnek: a szerző kilép a sablonosságból, elhagyja a tipizálásokat, a közhelyeket, és őszintévé, hitelessé válik. Azonban az élénkülő deskripció mellett egyre zavaróbb lesz, hogy a fikciós szálak egyáltalán nem működnek: a szerelmi csalódás, a lengyel régésszel való kaland vagy a legjobb barátnő semmiből jött látogatása súlytalan epizódok, a leírások közti szünetek kitöltésén túl nem jut nekik semmilyen dramaturgiai funkció.

Ezek a fiktív szálak forgatókönyvszerű jelenetekbe sűrűsödnek, és éppen e szcenizálás miatt a mellékszereplők árnyalására sincs idő: a legtöbb esetben csak néhány oldal erejéig bukkannak fel, majd amilyen hirtelen jöttek, olyan gyorsan el is tűnnek. Sajnos még a főszereplőhöz közeli személyek is meglehetősen tipizáltak: a német Nina, aki családja elől menekült Egyiptomba, vagy a beach-boy Ahmed, aki a német lányt óriási verések és ígéretek csapdájába rántja, a Muzulmán Testvériséggel szimpatizáló Rafik, vagy a lengyel régész, Konrad, aki hosszas kínlódás után végül csak megdönti főhősünket. De magának a főszereplőnek sincs egy erős karaktere: “Karolina egy reményt vesztett, ostoba európai tucatnő. Nem tudja rendezni az otthoni életét, a munkája unalmas, a pasijáról kiderül, hogy házas, ezért fogja magát és elszökik Egyiptomba. Azt hiszi, hogy ott majd jobb és más lesz" – így jellemzi őt a szerző.


De semmi sem lesz más: Karolina nem tud az új helyen sem akklimatizálódni, nem tudja megérteni, hogy nőket bántalmaznak és bezárva tartanak, vagy embereket valami nagyobb cél érdekében felrobbantanak. Megpróbálja, de nem sikerül neki. Éppen ezért hazatér, ahol rá kell döbbennie arra, hogy ugyan Egyiptom sokszor volt idegen és félelmetes hely, de nálunk sem mondhatjuk, hogy “minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021

Más művészeti ágakról

A Mirrén titkának könyvbemutatója
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés