bezár
 

gyerek

2015. 02. 28.
Világleg!
Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséi, Móra Kiadó, 2014
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világleg! Ijjas Tamás és Lackfi János megírták A világ legrövidebb meséit. Könyvük olvasásakor, miközben jókat derültem, az jutott eszembe, hogy vajon a világ dolgainak sokféleségében létezhetnek-e olyan pillanatok, amikor bizton állíthatjuk, a világ legilyenebb meg legolyanabb dolgával állunk szemben?

Bizonyára igen – ha nem is a „vanság”, hanem a „lehetségesség” birodalmában. Például a fantázia, a furfang, a mesék révén máris ennek kellős közepében találjuk magunkat. Hogy van-e világ legrövidebb meséje? Hát persze! Itt van mindjárt egy kötetnyi, 50 darab. A könyvecske már címében ígéri, ezek a világ legrövidebb meséi.

Vagy „nem is”? A szerzők felváltva, szinte egymás nyakára hágva mondják el, miről is szólhat a világ legrövidebb meséje: egymással feleselnek, hogy „Nem is!”, mert a világ legrövidebb meséje ez és ez. Puffannak a poénok, hol szép sorjában, csavarosan, hol meg egyetlen kardcsapással csapnak le, mint amikor két barát marháskodik, vagy párnacsatázik, de komolyan... A mesék folyamát ez a „Nem is!” hajtja tovább, amely az „egyszer volt, hol nem volt” és az „itt a vége, fuss el véle” közé zárul a könyvecskében. Kiderül, a világon mindenről lehet mesét mondani, csak egy kis hajlandóság kell hozzá: lehet a köhögős orvosságról, a radírról, de persze királyfiról és királylányról, boszorkányról, meg hajóskapitányról is.

A szerzőpáros könyve természetesen nem lenne teljes az illusztrációk, Molnár Jacqueline képei nélkül: minden rövid, néha csak kétsoros mese fölött van egy-egy nagy színes kép, humorban, kedvességben kitűnően illeszkednek a szövegekhez. Molnár Jacqueline Lackfival többször dolgozott együtt, az Aranysityak című antológiában pedig mindhárman benne vannak.

Sok kedvencem van, köztük Lackfitól a válogatós királyfi, aki feleséget keresni indul, de csupa bányarémmel találkozik, így inkább hazamegy és megöregszik (10.) meg a kutyamelegről szóló Ijjas-opus, amikor az emberek leugatták egymás fejét (11.) Szegény boszorka! Még hogy a popsztár, a politikus is gonoszabb, mint ő?! (12.) Szóviccek, szófacsarások jellemzik például a pékről szóló mesét, a szavak forgatása, nonszenszesítése Lackfi eleme. (18.) A turmixgépről mondott Ijjas-féle vélekedés helytálló: a diszlexia kreatív haszna, hogy ilyen viccessé kutyulódnak a szavak, akár a turmixgépben az alapanyagok. (19.) Tetszik Lackfi János negatív meséje az ágrólszakadt emberről, akinek „nem volt három fia…” – ezek után képzelhető, mi minden nem történt. (22.) Üdítő élmény, szerelmes versnek is beillik Ijjas kis meséje a vállvonogatásról (41.) és szintén tőle, egy másik finom kis költői kép a falevélről. (51.)

Gyereknek és felnőttnek is élmény a könyv. Egyébként (felnőttként) azon morfondírozom, mi a különbség a két szerző között? Meg tudnám-e különböztetni őket, ha nem tudnám, hogy a kékbetűsök a Lackfi szövegek, a pirosbetűsök meg az Ijjasok? Mi a különbség köztük a rokonság ellenére? Karakterükhöz ad az illusztrátor némi támpontot azzal, hogy őket is lefesti, a tündéri két kópé képét megnézhetjük az 52. és az 53. oldalon.

avilaglegrovidebb

Lackfi cicás, Ijjas macis – ami ezek mögött van, lássuk be, igaz. (Lássa bele mindenki a magáét.) Abszurd? Ravaszkás? Szeretnivalóan humánus? Mindez egymás után és egyszerre. Úgy vélem, Lackfi inkább meglévő meseraktárakat bont fel és azokból az alkatrészekből kreál valami különlegeset, mint például a 26. oldalon lévő kenyérre kenhető sztoriban, zanzásítja a történéseket, de hogy kicsoda kicsodával tette ezt meg ezt, nos, az már nem fért bele a mesébe. Parodisztikus átiratai mellett van például láncmese szerűen szerkesztett szövege (30.) amelyikből megtudhatjuk, hogy a buta szamár miért síelni ment, mikor legszívesebben görkorizni ment volna. Véletlen és elkerülhetetlen események láncolata vezetett idáig, mint ahogyan az a valóságban is gyakran megesik. Ijjas Tamás többnyire egyetlen abszurd, bizarr vagy nagyon is hétköznapi képből alkot kompakt sztorit. Elég egy didergő rántotthús (25.), akiről leették a bundáját, s máris érezzük szegényke életének a drámáját. Malackája nem tudja, hogyan kell vizet forralni, ezért inkább elsüt egy disznóviccet, amin a farkas halálra röhögi magát. (27.) Ám említettem már, hogy vannak igazán felemelő, lírai hangulatai is.

Azért kellett megírni ezeket a meséket, mert a világ úgy fölpörgött, hogy… hogy is? Minden percre jól jön egy mese? Egyfektő helyünkben kiolvasható? Amíg anyu, – vagy szerintem inkább apu – olvas és jól szórakozik, addig a gyerekek, akik szintén szomjazzák a csalafintaságokat, a humort, elmerenghetnek a szép képeken – bebarangolhatják a színeket, formákat és már bánják is a lapozást. Még! Hangzik ekkor a kívánság, és jön még egy rövid, meg még egy – és akkor ez úgy hosszú, hogy elég. Vagy: nem is! No, akkor kezdhetjük az egészet elölről. 

A főoldalon látható kép forrása Molnár Jacqueline weboldala.

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés