bezár
 

irodalom

2015. 03. 09.
Hogyan született az evolúció?
Pál Eszter: A viktoriánus Anglia – Tudomány és társadalom. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2015.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan született az evolúció? A viktoriánus Angliáról néhány dolog bizonyára mindenkinek eszébe jut. A szigorú erkölcsök, a füstölgő gyárkémények, a vidéki kúriák, a szegényházak, a klubjukban tereferélő úriemberek, és persze Darwin és az evolúció. Azt már talán kevesebben tudják, hogy mindezt heves tudományos viták övezték, melyek valójában nem pusztán tudományos kérdésekről folytak...

A korszak elején még arisztokrata támogatással működő előkelő társaságokban vitatták meg a legújabb felfedezéseket és teóriákat – az illendőség, a társas és hatalmi viszonyok és főként a vallás szempontjait szem előtt tartva.

Hogyan alakult át a tudomány művelése úri passzióból szigorú szabályok szerint működő professzionális területté? Milyen társaságok és csoportok voltak e folyamat aktív részesei? Milyen szerepet játszott mindebben a haladás és az evolúció különféle megfogalmazása? Miért találták sokan Darwin elméletét felháborítónak? Hogyan fonódik össze vallás, politika, tudomány, egyéni érdek, személyes kapcsolat, illetve a tudomány megújítása és népszerűsítése, művelése és befogadása, vagyis hogyan illeszkedik a tudomány az adott közegbe, és miért nem választható el attól? Miközben általánosabb tudománytörténeti kérdéseket is felvet, a könyv betekintést nyújt az elsősorban a vallás és evolúció kérdéseiről szóló tudományos diskurzusok részleteibe.
A viktoriánus Anglia: tudomány és társadalom
Pál Eszter 1972-ben született Budapesten. Jelenleg az ELTE Társadalomtudományi Karának Elmélettörténeti Tanszékén dolgozik egyetemi docensként. Eszme- és tudománytörténettel foglalkozik. A témában számos folyóiratcikke és könyvfejezete jelent már meg. Ez az első önálló kötete.


A könyv megvásárolható az Eötvös-pontokban vagy megrendelhető webshopon keresztül.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés