bezár
 

film

2015. 03. 23.
A hírnév nem jelent semmit
Interjú Izïa Higelinnel, a Samba női mellékszereplőjével. (Forrás: Vertigo Média, fordította: Csiger Ádám.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izïa Higelin elsősorban énekesként ismert, de ő kapta a női mellékszerepet az Életrevalók alkotóinak (Omar Sy, Éric Toledano, Olivier Nakache) új sikerfilmjében, a Sambában. Egy illegális bevándorlókon és menekülteken segítő aktivistát alakít, aki viszont több puszta másodhegedűsnél, hisz ő mentorálja a hősnő, Alice (Charlotte Gainsbourg) karakterét, partnere pedig a szintén ígéretes tehetség Tahar Rahim.

A Samba a második filmed a Rossz lány (Mauvaise fille) után, amiért 2013-ban César-díjat nyertél legígéretesebb fiatal színésznő kategóriában.

Mindig is érdekelt a filmezés. Gyerekként színésznő szerettem volna lenni, órákat is vettem. A színészet iránti kedv jóval azután is megmaradt bennem, hogy elkezdtem énekelni.

Miért akart téged Éric Toledano and Olivier Nakache a Samba egyik szerepére?

Talán egy természetes, ösztönös alakítást akartak, és biztos a személyiségem is tetszett nekik. Felteszem, azért választottak engem, mert illik a szerephez a kép, ami kialakult rólam, mely szerint nő létemre tövig nyomom a gázpedált, olyan vagyok, mint elefánt a porcelánboltban.

Hogyan találkoztatok?

Épp túl voltam egy turnén, és ez még a César-díjam előtt volt. Ismertem a filmjeiket, de sokkal inkább a kedves, humoros modorukat értékeltem. Megkönnyítik az ember dolgát. Bármiről lehetett velük beszélni, nyitottak voltak. Otthon éreztem magam közöttük, egy hullámhosszon vagyunk.

Samba

Mi tetszett meg a projektben?

Mindig is nagyon közel állt hozzám az aktivizmus, és bár olyan nehézségekkel persze sosem szembesültem, mint a filmbeli önkéntesek, szíven ütött a téma. Annál is inkább, mert francia filmben ritkán látni ilyesmit. És tetszett az is, ahogy négy főszereplő életútja keresztezi egymást.

Hogyan készültél a szerepre?

Anyaggyűjtés gyanánt eltöltöttem némi időt a Cimade-nál, ami egy illegális bevándorlókat és menekülteket segítő szervezet. Láttam teljesen kiszolgáltatott embereket, akik egy szót nem érettek abból, amit mondtak nekik. Találkoztam olyanokkal is, akik legalább olyan jól beszéltek franciául, mint én, és volt munkájuk. Rengeteg akadály és probléma tornyosult előttük, teljesen elvesztek a bürokrácia mocsarában. És mégis jó érzés volt az önkéntesek közt lenni, akik önzetlenül rászánják az idejüket és a tehetségüket ezekre az emberekre.

Sok gyakornokoskodó diákkal találkoztál?

Igen, de nem csak hallgatókkal. Harmincasokkal és nyugdíjasokkal is találkoztam. A szervezetnek rengeteg önkéntese van, és élmény volt beszélgetni velük. Vérbeli aktivisták, de azt sem tudják nem észrevenni, hogy hiába adnak bele mindent, az eredmény gyakran alulmarad a várakozásaiknak. A Samba egyben tisztelgés előttük és a munkájuk előtt.

98652

Mesélj a karakteredről!

Velem egykorú lány, aki rááldozza az életét az önkéntes missziójára, kiismeri a bürokráciát és képessé válik kijátszani azt. Kifelé roppant szigorú és kemény, jól felvágták a nyelvét, belül viszont gyengéd. Amikor azt tanácsolja az újonc Alice-nek, hogy tartson távolságot a feketemunkásoktól, érezhető, hogy tapasztalatból mondja. Magabiztos, már-már túlságosan is, ugyanakkor kiábrándult – ez sok korombeli lányra igaz.

Előtörténetet gondoltál ki a karakternek?

Nem láttam szükségét. Őt könnyű kiismerni, nem egy bonyolult figura. Impulzív, őszinte, magát adja, stílusra rocker, egy kevés rasztával.

Hogy érezted magad a forgatáson?

Ösztönösen, természetesen viselkedtem. Nem vagyok színésznő. Nem érzem azt, hogy ebből kellene megélnem, hisz zenei karriert építek, nem pedig filmeset, így hát nincs rajtam nyomás.

Olyanokkal játszottál együtt, mint Charlotte Gainsbourg, Omar Sy és Tahar Rahim. Nem voltál ideges?

De, egy kicsit. Charlotte, Omar és Tahar ismert színészek, de ők is emberek. Kedvesen, türelmesen, megértően viselkedtek velem. A hírnév nekem sosem jelentett semmit, mivel művészcsaládban nőttem fel.

Az édesapád, a szintén zenész Jacques Higelin szintén játszott filmekben. Beszélsz vele a projektjeidről?

Nem. Büszke rám, elégedett azzal, amit csinálok és ahogyan. A karrierje során mindig tudta, hogy a jó ajánlatokat el kell vállalni. Én is ezt teszem. Nem fog a fejembe szállni a dicsőség.

963

Milyen volt két rendezővel dolgozni?

Éric és Olivier remekül kiegészítik egymást. Tetszik a munkamódszerük: ha elindítanak egy felvételt, sosem szakítják félbe. Forog a kamera, és ha van valami javaslatuk, szólnak és mi annak megfelelően játszunk tovább. Nincsenek szétdarabolva a jelenetek, így könnyebben beleéljük magunkat.

Kértek olyasmit, hogy a forgatás előtt olvass valamit, vagy nézz meg egy-két filmet?

Nem, csak hogy ne késsek a forgatási napokon. Olyan karaktert akartak, amilyen én vagyok, tehát azt szerették volna, ha magamat adom.

A Samba hangneme állandóan változik.

A forgatáson ebből semmit nem lehetett érezni. Csak amikor megnéztem a kész verziót, akkor láttam át, hogyan fonódik egybe komédia és dráma. Ettől lesz igazán erőteljes és különleges ez a film.

Milyen reakciót vársz a közönségtől?

Hogy meghatódjanak és kérdéseket tegyenek fel. Jó lenne, ha a nézők árnyaltabb képet kapnának néhány kliséről és sztereotípiáról.

Most épp La Belle Saison címen forgattál Catherine Corsini rendezésében és Cécile de France oldalán. Ahhoz képest, hogy nem akarsz színésznő lenni…

A színészet szenvedélyem, de számomra semmi nem hasonlítható a zenéléshez és a fellépésekhez. Ahhoz, amikor egy koncerten ezrek előtt éneklek, akik csak miattam jöttek. Ilyenkor ellazulok. Nem gondolkodom, nem aggódom a megjelenésem miatt. A pillanatnak élek és a magam ura vagyok.

Forrás: Vertigo Média.

Fordította: Csiger Ádám.

 

Samba
Színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 120 perc, 2014

Rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache
Forgatókönyvíró: Olivier Nakache, Eric Toledano
Operatőr: Stéphane Fontaine
Zene: Ludovico Einaudi
Producer: Nicolas Duval-Adassovsky, Laurent Zeitoun
Vágó: Dorian Rigal-Ansous

Szereplők: Omar Sy (Samba Cissé), Charlotte Gainsbourg (Alice), Tahar Rahim (Walid dit Wilson), Youngar Fall (Lamouna), Isaka Sawadogo (Jonas Karanoto), Izia Higelin (Manu)

Bemutató dátuma: 2015. március 19.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés