bezár
 

irodalom

2015. 09. 16.
Göteborgban vendégeskedünk
Göteborgi Könyvvásár, szeptember 24-27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Magyarország a Göteborgi Könyvvásár díszvendége, ez alkalomból pedig színes kulturális kínálattal készülnek a szervezők: a frissen megjelenő köteteken és irodalmi beszélgetéseken túl kiállítások, zenei programok és filmvetítések színesítik a magyar megjelenést.

Az Írók Boltjában tartott sajtótájékoztatót Hammerstein Judit (a Balassi Intézet főigazgatója) és Íjgyártó István (Külgazdasági és Külügyminisztérium, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár) tartotta. Elmondták, hogy a göteborgi díszvendégség nemcsak megtiszteltetés, hanem komoly kihívás is. Mivel a svédeknél ez a könyves fesztivál éppúgy társadalmi esemény, mint nálunk, nem elegendő, ha könyvújdonságokkal készülnek a szervezők, elvárás ugyanis, hogy szakmai és művészeti programok is szerepeljenek a kínálatban.

Ennek megfelelően a 162 négyetméteres magyar pavilonon nemcsak kortárs és klasszikus szerzőink frissen megjelenő vagy az elmúlt években kiadott svéd és angol nyelvű műveivel találkozhatnak a látogatók, hanem mintegy hetven különféle eseményen is részt vehetnek a Balassi Intézet Publishing Hungary projektjének köszönhetően. Lesznek különféle tematikus beszélgetések, szeptember 24-én például Gunnar D. Hansson és Svante Weyler fog Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat című művéről diskurálni, de még ugyanezen a napon Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Jókai Anna, Kiss Judit Ágnes és Mezey Katalin részvételével választ kaphatunk arra is, hogy milyen ma női írónak lenni Magyarországon.

A tematikus beszélgetéseken szó lesz még arról, hogy az ‘56-os események milyen hatással voltak a magyar irodalomra, hogy miért egyedülálló a kortárs magyar irodalom, illetve, hogy milyen kihívásokkal találkozik a műfordító, amikor két, egymástól igen eltérő nyelv (pl. svéd és a magyar) viszonylatában születik meg a fordítás. Ezt a problémát járja körül az Egy nemek nélküli nyelv című kerekasztal is, ahol Nádasdy Ádám és Szécsi Noémi Tomas Riad társaságában fog szólni a magyar és egyéb nyelvek sajátosságairól.

Hammerstein Judit

Az seményeket kulturális kísérőprogramok színesítik, amelyek különféle tematika köré épülnek. Az egyik kiemelt téma Budapest, a fővárosunk már a stand dizájnjában is megjelenik: a látogatók régi és új fotókon keresztül ismerhetik meg a vonzó turisztikai célpontnak számító metropoliszt. Ezenfelül lesz még egy kerekasztal-beszélgetés is, amelyen Tóth Krisztina, Kukorelly Endre, Varró Dániel és Török András fejti ki véleményét arról, hogy a különféle külső hatások hogyan formálták a várost, illetve, hogy Budapest mi módon inspirálta az írókat. E témához kapcsolódik még a csütörtöki Budapest Bár-koncert, illetve Kovács Gellért Alkonyat Budapest fölött című könyvének, valamint Török András és Hasse Nylén budapesti útikönyveinek bemutatói.

Kiemelten foglalkoznak még a holokauszttal és a roma kultúrával, így lesz egy-egy beszélgetés Kertész Imre életművéről, illetve a holokausztról és az integrációról, valamint a Szabadság, szerelem és a Sorstalanság című filmeket is levetítik a svéd közönségnek. Kinszki Imre fotókiállítása is idekapcsolódik, ami a vásár területén, a Speaker Lounge-ban rendeznek be a szervezők, illetve a Romani Design is készül különféle programokkal, workshopokkal. Az ember és természet témaköréhez illeszkedve létrehoznak egy Balaton-színpadot, ahol Balatonfüred és Hévíz városai mellett a Hévíz folyóirat is bemutatkozik majd.

A magyar irodalmat egy 19 fős íródelegáció képviseli majd - többek között Bodor Ádámmal, Jókai Annával, Krusovszky Dénessel, Kukorelly Endrével, Nádasdy Ádámmal és Varró Dániellel találkozhatnak a látogatók -, illetve 12 magyar kötet - például Szerb Antal: Utas és holdvilág, Kukorelly Endre: Ezer és 3, Háy János: Mélygarázs, Kertész Imre: Végső kocsma - jelenik meg svéd nyelven ebből az alkalomból.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés