bezár
 

irodalom

2016. 04. 21.
Jostein Gaarder kapta a Budapest Nagydíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jostein Gaarder norvég író vette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

A környezetvédelem fontos része Jostein Gaarder munkásságának, tudatának. Ő a könyveivel tudja felhívni erre a problémára a figyelmet, egy város a saját eszközeivel, Budapest például tavaly csatlakozott a globális klímavédelem területén változást elérni kívánó világméretű kezdeményezéshez - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.
    

A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy amikor Jostein Gaarder néhány évvel ezelőtt Magyarországon járt, azt mondta, az emberiség legégetőbb feladatának azt tekinti, miként lehet hosszú távon fenntartani a földi élethez szükséges körülményeket.
    

Dragomán György laudációjában hangsúlyozta, hogy Gaarder könyvei emlékeztetik és figyelmeztetik a felnőtteket: szülőnek lenni annyit jelent, hogy minden eszközzel és mindennek ellenére, saját felelősségünkre is megpróbálhatunk szabad embereket nevelni. "Kamasznak és filozófusnak lenni Gaarder világában ugyanaz, mint lázadónak lenni".
    

A magyar író kitért arra, hogy Jostein Gaarder könyveiben a filozófia a világ és önmagunk megértésére irányuló, komoly téttel bíró gondolatkísérletek sora.
    

"Kamasz hősei, Sofie, Hilde, Anna és a többiek mind önmagukat keresik. A kezdeti bizonytalan gyerekekből a történetek végére valóságos szuperhősök válnak, akik az elme, a képzelet és a tudás erejétől hajtva bármire képesek. Szülőként, olvasóként és emberként is hálával tartozunk neki" - hangsúlyozta Dragomán György.
    

Jostein Gaarder a díj átvétele után azt mondta, örökre megőrzi ezt a pillanatot magában. "Az irodalom és a filozófia az emberi tudat ünnepe, az írók és a filozófusok a fő emberi kötelességekért harcolnak".
   

 Az idei, 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több mint négyszáz programmal, mintegy kétszáz új kötettel és hatszáz résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várják vasárnapig az érdeklődőket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés