bezár
 

irodalom

2016. 04. 21.
Jostein Gaarder kapta a Budapest Nagydíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jostein Gaarder norvég író vette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

A környezetvédelem fontos része Jostein Gaarder munkásságának, tudatának. Ő a könyveivel tudja felhívni erre a problémára a figyelmet, egy város a saját eszközeivel, Budapest például tavaly csatlakozott a globális klímavédelem területén változást elérni kívánó világméretű kezdeményezéshez - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.
    

A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy amikor Jostein Gaarder néhány évvel ezelőtt Magyarországon járt, azt mondta, az emberiség legégetőbb feladatának azt tekinti, miként lehet hosszú távon fenntartani a földi élethez szükséges körülményeket.
    

Dragomán György laudációjában hangsúlyozta, hogy Gaarder könyvei emlékeztetik és figyelmeztetik a felnőtteket: szülőnek lenni annyit jelent, hogy minden eszközzel és mindennek ellenére, saját felelősségünkre is megpróbálhatunk szabad embereket nevelni. "Kamasznak és filozófusnak lenni Gaarder világában ugyanaz, mint lázadónak lenni".
    

A magyar író kitért arra, hogy Jostein Gaarder könyveiben a filozófia a világ és önmagunk megértésére irányuló, komoly téttel bíró gondolatkísérletek sora.
    

"Kamasz hősei, Sofie, Hilde, Anna és a többiek mind önmagukat keresik. A kezdeti bizonytalan gyerekekből a történetek végére valóságos szuperhősök válnak, akik az elme, a képzelet és a tudás erejétől hajtva bármire képesek. Szülőként, olvasóként és emberként is hálával tartozunk neki" - hangsúlyozta Dragomán György.
    

Jostein Gaarder a díj átvétele után azt mondta, örökre megőrzi ezt a pillanatot magában. "Az irodalom és a filozófia az emberi tudat ünnepe, az írók és a filozófusok a fő emberi kötelességekért harcolnak".
   

 Az idei, 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több mint négyszáz programmal, mintegy kétszáz új kötettel és hatszáz résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várják vasárnapig az érdeklődőket.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Sokoldalúság az egysíkúság ellen Sokoldalúság az egysíkúság ellen
Átadták a Kemény Zsigmond-díjat Kolozsváron
irodalom

Punk zen Punk zen
Ferdinánd Zoltán - Nagy M. Hedvig: Feles
irodalom

A mindenség ura jó kiindulópont A mindenség ura jó kiindulópont
Interjú Varga László Edgárral
irodalom

Határok, teremtés, leomlás, szerencse Határok, teremtés, leomlás, szerencse
Kele Fodor Ákos: A szív vége című kötetének bemutatója az Írók Boltjában

Más művészeti ágakról

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés