bezár
 

gyerek

2016. 10. 15.
Nagyapával repül az idő
Catarina Sobral: Az én nagypapám. Vivandra. 2016
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyapával repül az idő Számos referenciális utalásból épül fel Catarina Sobral legújabb, Az én nagypapám című képeskönyve, amelyet nemrégiben jelentetett meg a Vivandra. Az egyszerű nyelven, ám annál több életörömmel, nosztalgiával és humorral elmesélt történetben az idő a hívószó. 

A portugál szerző-illusztrátor, Catarina Sobral neve a magyar olvasók számára sem ismeretlen, Asimpa c. színes, különleges látványvilágú könyve – szintén Urfi Péter fordításában – egy évvel ezelőtt jelent meg. Jelen művének narrátora egy kisgyerek, aki a nagyapjával töltött egy napját meséli el ébredéstől sötétedésig: Sobral ebbe az egyetlen napba sűríti bele azokat az irodalmi (Rainer Maria Rilkétől Pessoáig terjedő) képzőművészeti és filmes (Manet, Chaplin, Jacques Tati stb.) utalásokat, amelyek újabb és újabb jelentéstartalmakkal gazdagítják a történetben szereplő nagyapa, valamint a vele egy házban lakó szomszéd, Dr. Sebestyén karakterét. A két figura életformája és napirendje látszólag tökéletesen ellentmond egymásnak: a mindig rohanó Dr. Sebestyén az újságokból tájékozódik, mikróban melegíti az ebédjét, otthonra pizzát rendel, esténként pedig rendszeresen elszundít a munkája fölött, vagyis „nincs sok közös vonásuk“ a kissé feledékeny, de mégis fiatalos nagyapával, aki hétköznap német- és pilátes órára jár, a parkban piknikezik a barátaival, gyakran sétáltat mopszot és robogón megy az iskolába az unokájáért.

Az én nagypapám

Sobral a könyv alapötletét, ahogyan arról egy interjúban is beszámolt, Rainer Maria Rilke Malte Laurids Brigge című regényéből merítette, amelyben feltűnik egy bizonyos szomszéd, aki elhatározza, hogy az előtte álló éveket napokra, órákra, percekre, valamint másodpercekre váltja, ám később rá kell jönnie, hogy bármennyire is próbált spórolni az időn, végül semmi nem maradt belőle. Ahogyan ő, úgy Az én nagypapám középkorú szomszédja is az idővel küzd, a nagypapa pedig, akinek régen óraboltja volt, rengeteg szabadidővel rendelkezik, hisz megtanulta, hogy a “teljesség” birtoklása helyett csupán néhány, önmagában megélhető kellemes pillanatra, az élet apró részleteire koncentráljon (ez a teljességet nélkülözni kívánó szemlélet köszön vissza a könyv látványvilágában is: a tárgyakat olykor csak részleteiben, a szereplőket pedig, szintén ennek megfelelően csupán deréktól lefelé, az asztalnál ülve, vagy épp a konyhapult mellett álldogálva látjuk). E két figura ellentételezése is ebben, azaz az időhöz való viszonyukban érhető tetten: Dr. Sebestyén folyton annak (el)múlását figyeli, a nagyapa – a jelenben megélt tevékenységek mellett – ezzel szemben a múltba, esetenként önnön képzeletébe tekint. Papírrepülőt hajtogat az újságlapokból, figuráját pedig általánosságban véve is statikusabb képek jellemzik.

Az én nagypapám

A könyv – amely 2014-ben elnyerte a Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál Illusztrációs Nagydíját – különleges monokróm, piros-zöld képi világa nem kevés humorral, ugyanakkor gyermeki nézőpontból mutatja be a különböző életformák között feszülő, sokszor aprónak tűnő differenciákat, melyben az idős nagyapa világa időről időre ironikusan rácáfol Dr. Sebestyén dinamikus rajzokban megjelenő, folyton változó, mégis egyhangú hétköznapjaira. Mindeközben szöveg és illusztráció úgy “játszik”/felel egymásra az egyes oldalpárokon, hogy a  nagyapára vonatkozó állítások az azt követő képek egy részével - a már említett differenciák okán - természetszerűleg szembeállítódnak. “Repül az idő, amikor az én nagypapámmal vagyok”, hangzik a könyv utolsó mondata, amely a nagyapa és az unoka közösen megélt pillanatait összegezve immáron az állandóság felé mutat.

 

Catarina Sobral: Az én nagypapám

Fordította: Urfi Péter

Vivandra, 2016

40 oldal, 2500 HUF

 

képek forrása: www.facebook.com

 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Gáspár-Singer Anna --


További írások a rovatból

gyerek

Műtárgyak a megállókban
Egy műtárgy – egy kérdés az őskortól a népvándorlás koráig
gyerek

Ugrás a jövőbe! Ugrás a jövőbe!
Kreatív pályázatot hirdet fiataloknak a MOME

Más művészeti ágakról

art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
irodalom

Tóbiás Krisztián regényrészlete: Kisrózsifalva Tóbiás Krisztián regényrészlete: Kisrózsifalva
A Prae folyóirat Ragály-számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés