bezár
 

irodalom

2017. 04. 20.
A Kódex Kiadó a Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kódex Kiadó a Könyvfesztiválon A Kódex Kiadó könyvei a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Fenyvesi Csaba: A világ különleges országai, szigetei

 

A száztíz országban és húsz szigeten járt pécsi egyetemi docens-ügyvéd-tudományos kutató kiválogatta az utóbbi öt év célpontjait. Azokat igyekezett – a szokásos turista-bédekker szemüvegen túlmenően – jogászi-közgazdászi-kriminalista látószögből is bemutatni.

A kiválasztott helyszínek: Azerbajdzsán, Azori-szigetek, Bahrein, Belarusz, Brunei, Burma (Mianmar), Feröer-szigetek, Fülöp-szigetek, Észak-Ciprus, Grönland, Grúzia, Hongkong és Makaó, Irán, Kambodzsa, Katar, Kazahsztán, Kirgizisztán, Korea, Korzika, Kuvait, Laosz, Libanon, Maldív-szigetek, Mauritius, Mongólia, Nepál, Omán, Örményország, Seychelles-szigetek, Sri Lanka, Szardínia, Szaud-Arábia, Szíria, Tadzsikisztán, Tajvan, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Vietnam, Zöld-foki szigetek.

Az egyébként sokkötetes szerző évek óta népes olvasótáborral bír. Tagjai szerint egyéni hangvétel, finom humor, gördülékeny olvasmányosság jellemzi útleírásait, amelyeket alkalmanként rejtélyek, egzotikumok öveznek. Az élénk, személyes jellegű emlékezéseket a kötethez csatolt DVD-n található négyezer helyszíni fotó is színesebbé teszi a már ott járt, esetleg oda készülő vagy egyszerűen csak érdeklődő olvasó számára.

Fenyvesi Csaba: A világ különleges országai, szigetei

 

Horváth Gábor-Kalmár Lajos-Sz. Koncz István: Athén második felvonás

 

Sz. Koncz István író valamint Horváth György és Kalmár Lajos fotómûvészek több száz fotóval illusztrált könyvet készítettek az athéni paralimpia eseményeirõl. A könyv a paralimpiák eddigi történetét meséli el, ill. az athéni 9 nap történéseit kronológiai sorrendben dolgozza fel. A könyv érdekessége, hogy minden nap megszólaló Pásztory Dóra paraúszó, -magyar paralimpiai csapat egyetlen aranyérmese aki elmondja, hogy azon a napon miként látta az eseményeket.

Horváth Gábor-Kalmár Lajos-Sz. Koncz István: Athén második felvonás

 

Fekete Kálmán: Blues expedíció Chicagóban

 

Az Első Magyar Blueskönyv és a Blues 2 után most a szerző személyes utazást tett a blues fővárosának számító Chicagóban. Fotózott, filmezett és interjúkat készített. Ennek eredménye a Blues expedíció Chicagóban című könyv (Blues 3 könyv), mely exkluzív keménytáblás kivitelben mutatja be a blues „őshazáját”. A könyv tartalmazza 57 chicagói blues klub címét is.

Fekete Kálmán: Blues expedíció Chicagóban

 

Békés Sándor: Elröppent évek

 

A zóki Várhegytől a mongol Altájig című vadásznaplója, mely hazai, erdélyi, szlovákiai, horvátországi, törökországi és mongóliai vadászatok érdekes és tanulságos élményei mellett az ezredforduló utáni évek vadászati közéletéről, erkölcséről és kultúrájáról is sokszínű körképet ad.

A keménytáblás, cérnafűzött, 304 oldalas, 105 színes fotóval és Mráz János festőművész szép grafikáival díszített 

Békés Sándor: Elröppent évek

 

Békés Sándor: Gyolcsfehér nyírfák között

 

A naplóíró ember tulajdonképpen szembe pisil a széllel. Merthogy a napló lehetetlenre vállalkozik, hisz végső lényege szerint tiltakozás az elmúlás ellen – írja Békés Sándor legújabb könyve előszavában. Műfaját tekintve vadásznapló ez a könyv. Puskás és puska nélküli  kalandok, élmények, portrék,  gondolatok és vívódások  gyűjteménye. A naplóíró ember megélt és leírt történetei kordokumentumok, vallja a szerző, de bármiről is szólnak a naplóbejegyzések, a szövegek mélyén az útkereső lélek rejtezik. Aki ír, álmai megvalósítására, fogyatékosságai leküzdésére tesz kísérletet, mint ahogy az is, aki olvas. A 308 oldalas kötetet, közel 130 színes fotó illusztrálja.

Békés Sándor: Gyolcsfehér nyírfák között

 

Békés Sándor: Isten előszobájában

 

Ez a könyv műfajilag napló (tehát igaz, megesett történetek hiteles krónikája), mely tematikailag a vadászatról, hazai, mongóliai és erdélyi kalandokról, valamint a vadászati közéletről szól, szándéka szerint azonban vallomás is a szerző „előszobai” élményeiről, vívódásairól.

Valamennyien ültünk, várakoztunk már fontos intézmények fontos emberei előszobájában. Az előszoba, még akkor is, ha barátságos, szorongást kelt az emberben.

Az előszobában óhatatlanul összegez, értékel, érveket, illetve mentségeket keres a tetteire, az életútjára vonatkozóan a várakozó személy. Isten előszobájában pedig – melyet az idős kor elérése mellett a természet, az erdő, a magashegyek világa is megtestesíthet –, különösen erőteljes a valós értékek felkutatására és vállalására vonatkozó ösztönzés a közel 300 oldalas, sok színes fotóval és négy művészi rajzzal illusztrált könyvben.

Békés Sándor: Isten előszobájában

 

Fenyvesi Csaba: Jogi humor - újratöltve

 

Az első két kötet sikerén felbuzdulva új rajzokkal, fejtörőkkel, friss történetekkel, poénokkal kibővített humor kötettel jelentkezik az egyetemi oktató, ügyvéd, kriminalista gyűjtögető, huszonöt könyves szerző. Az újratöltésben megjelenik az egyetemi tanár-diák, a nyomozási rendőr-csibész, a tárgyalótermi bíró-terhelt, illetve vádló-védő, a börtönbeli őr-rab humor ezernyi apró mozzanata, szinte átfogva, „végigfutva” a jogon, s azon belül főleg a büntetőeljárás egyes szakaszain.

Könyvét ajánljuk mindazoknak, akiket egy picit is érdekel a jog, a jogalkalmazás alkalmanként misztikus, izgalmas világa. Ajánljuk azoknak is, akik a joghoz valamilyen formában kötődnek a mindennapokban; jogról írók, jogalkotók, jogalkalmazók, (rendőr-nyomozó-vámos, ügyész, ügyvéd, bíró, jogtanácsos, jogász, államigazgatási tisztviselő, büntetés-végrehajtó, közjegyző, újságíró) joghallgatók, jogoktatók, jogkövetők vagy éppen jog nem követők. Vagyis mindenkinek, aki egy pillanatra „lazítani” kíván, aki az egyébként egyáltalán nem könnyű jogalkalmazás-oktatás-tanulás során, akármilyen státuszban szeretné magát néhány percre jól érezni, aki szeretne (akár kívül, akár belül) nevetni. Vagy legalább egy picit mosolyogni! Netán meghökkenni.

Fenyvesi Csaba: Jogi humor - újratöltve

 

Erdős Zoltán: Magyar mentalitás és életmód a 16. és 17. században

 

A könyv, mint a beköszöntőben áll, a magyar történelem egy kis szeletét próbálja bemutatni. A történelem több, mint a néhány jeles politikus, nagy hadvezér, gazdasági és katonai tényezők irányította folyamat: egyéniségek, hitek, népek élete. Egy korszakról a legpontosabb képet az adja, hogyan gondolkodtak az akkori emberek Istenről, hazáról, hősiességről, ellenségről, hogyan élték mindennapjaikat, milyen volt lakásuk, ruhájuk. Ezt az életet kell ismerni ahhoz, hogy a történelem élővé és működővé váljon gondolkodásunkban és képzeletünkben. „A munka nem történészeknek szól, hanem a történelmet szerető, a magyar kultúrát lelkesen befogadó olvasók számára.”

Erdős Zoltán: Magyar mentalitás és életmód a 16. és 17. században

 

Szakál László: Magyarország történelmi szakácskönyve

 

Az ételek elkészítése nagy és alapos tanulmányozást igényel és aki ínyestanilag remeket alkot, annak ez tudomány. A magyar konyha hamisítatlan és egyszerű. Dicsekedjünk vele, hogy a világon legjobban mi főzünk. 

Ezen szakácskönyvben válogatunk a legjobb magyar háziasszonyok receptjeiből (amelyek kizárólag Nagy Magyarország területéről származnak), híres emberek és dédanyáink kedvenceiből, sorra vesszük a királyi étkeket, és nem feledkezünk meg a magyar vendéglősökről, szakácsokról sem, akik nagyon sok kiváló ételkreációval jelentek meg és számos díjat és elismerést kaptak. A könyvben bemutatjuk Magyarország gasztronómiai térképét és ínyestani földrajzát, valamint híres írók, költők gasztronómiai műveit. Archív képekkel és írásokkal emlékezünk  meg Nagy Magyarországról és Trianonról 236 oldalon, A/4-es méretben, keménytáblás kivitelben

Szakál László: Magyarország történelmi szakácskönyve

 

Kiss László: Ügynökmese

 

Az Ungváry Krisztián történész által ügynökváddal illetett alkotmánybíró mintegy 420 oldalas, eredeti dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvben dolgozza fel csaknem tíz esztendeje tartó pereskedésének történetét. A valós alapot nélkülöző spekuláló történetírás veszélyei mellett részletesen elemzi a magyar igazságszolgáltatás személyiségi jogi perekben követett tétovázó, bizonytalankodó gyakorlatát, az ügyben előkelő idegenként viselkedő ügyészség(ek) passzivitását, nem különben kritikával illeti a hallgató történész társadalom ügynök-ügyekből való kimutatkozását. Sorra-rendre rápirít az ügyében javarészt inkább kárára elfogult médiumokra is. A nem kevés öniróniával megírt könyv – súlyos mondanivalója ellenére is – kifejezetten szórakoztató. A Szerző jó eséllyel bizonyítja: ennek az ügynek nemhogy Strasbourgig, de Vecsésig sem lett volna szabad eljutnia.

Kiss László: Ügynökmese

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés