bezár
 

irodalom

2017. 04. 22.
Könyvfesztivál - Man Booker-díjra jelölt regényét mutatta be David Szalay
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden, ami férfi című, 2016-ban Man Booker-díjra jelölt regényét mutatta be a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton David Szalay magyar származású kanadai-brit író.

A Kossuth Kiadó gondozásában magyarul megjelent könyv kilenc történetének főszereplői olyan férfiak, akik életük különböző stádiumaiban az otthonuktól távol próbálják megérteni, hogy mit jelent a 21. században férfiként élni.

David Szalay felidézte: a regény eredeti címe Európa lett volna, mert azt gondolta, hogy a történeteket az utazás fogja összekötni. Később azonban úgy érezte, hogy ez nem elég, ezért az idő, az öregedés, a halandóság kérdésköre lépett elő a kötet fő szervezőerejévé. A kötetben így a különböző szegmensekben egyre idősebb férfi szereplőket követhet az olvasó.

A Budapesten élő szerzőnek 2008-ban jelent meg első regénye, a külvárosi élet sivárságát maró humorral bemutató London and the South-East, amelyért megkapta a Betty Trask-díjat, valamint a Geoffrey Faber-emlékdíjat is. Ezt követte egy évvel később a magyar nyelven is olvasható Az ártatlanság, majd 2011-ben az emberi kapcsolatok és sorsok hálóját kaleidoszkópszerűen bemutató Spring című harmadik regénye.

2013-ban elnyerte a legjobb brit fiatal írókat támogató Granta irodalom magazin elismerését. A szerző felidézte: a Spring megjelenése után úgy érezte, nem tud és nem is akar többet fikciót írni. A Granta elismerése viszont segített mindezen túllendülni, mivel muszáj volt egy bizonyos hosszúságú szöveget írni a támogatásért cserébe, így született meg a Minden, ami férfi első története.

Bár több kritika érte a regényt, amiért túl sötét képet fest a világról, a modernitásról, én úgy érzem, ez egy nagyon életigenlő könyv, amiben helye van a humornak is - vélte David Szalay, aki elárulta azt is: korábbi három könyvének több szereplője is feltűnik a Minden, ami férfiban.

David Szalay hozzátette azt is: a lehető legőszintébb akart lennie az élettel, az öregedéssel kapcsolatban, miközben igyekezett elkerülni a szentimentalizmust. A Yates-versből származó cím helyett eredetileg egy Led Zeppelin-dalból szeretett volna választani, de az együttes ezt nem engedélyezte.

"A hagyományos regényszerkezet már nem hoz lázba" - mondta el a szerző, aki továbbra is inkább a strukturálisan kapcsolódó történetek összefűzését látja a hozzá leginkább közelálló regényformának.

David Szalay 1974-ben született Montrealban. Londonban nőtt fel, de élt Kanadában és Belgiumban is. Évekkel ezelőtt költözött édesapja szülővárosába, Pécsre, jelenleg pedig Budapesten él magyar feleségével és családjával.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés