bezár
 

irodalom

2017. 06. 12.
Utazás a mesék világába
Felolvasószínház a Katona József Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó főszerkesztője egy izgalmas könyvújdonsággal várta a legkisebbeket a Katona József Színház előterében. Mabel Jones kalandjait három másik mese kíséretében Kis Eszter, Mészáros Blanka és Tasnádi Bence keltette életre egy felolvasószínházi előadás keretében.

Mabel Jones mindig csodás kalandokba keveredik. Annyi minden történik körülötte, hogy nem győzni illusztrációval. De szerencsére mindig megmenekül, hála annak, hogy tud olvasni. Miközben egy tejivóban egy medvét is könnyedén az asztal alá iszik, magára haragít egy gonosz boszorkányt, aki elrabolja a húgát. Itt kezdődik a Katona József Színház előadása.

Mabel abban a jövőben találja magát, ahol már járt. A hőség tikkasztó, nincsenek emberek, és az állatok beszélnek. A gyanakvó állatok, a hód, a vidra és a borz egyszerű tolvajnak nevezik és Zemberszabású Majomnak tartják.

A történet fordulatokban gazdag, a szereplők pedig főként beszédstílusuk alapján különülnek el. Hol arisztokrata módjára raccsolnak, hol vagány módjára flegmán beszélnek, míg megint egy másik figura választékosan beszél. A könyv azon túl, hogy szórakoztató, a gyerekek szókincsét is fejleszti.

Ugyanez elmondható M. Kácsor Zoltán – akinek a nevében az M. Mesét rejt – kötetéről, az Utazás Dínómdánomba meséjéről. A kötet különlegessége, hogy szinte az összes szereplő beszédhibás. Leiszút Feliszút „szejpítő szárkány”-ként vált ismertté, míg Barmol, a raptor erősen raccsol. Kalandjaik során rengeteg helyre eljutnak, többek között a Csendetlen óceánhoz is, ami az előadást néző gyerekek szerint azért csendetlen, mert nagyon zajos. Ennél a rövid mesénél a játszók kiléptek a felolvasószínház szabta keretek közül és bábokkal illusztrálták a felolvasott történetet.

A harmadik történetben a saját világunk elevenedik meg. Bosnyák Viktória saját kutyájáról mintázta Mantyust. Mantyus a manó és a kutyus szó kereszteződéséből alkotott név, ugyanis a történet szerint a manók egy varázsige segítségével kutyává tudnak válni. Hogy kiderüljön mennyire egyszerű is ez, a gyerekek egy emberként skandálták, hogy „Négy láb, egy farok, most ugatni akarok”. A kötet nagyszerűsége a kedves történeten túl abban áll, hogy kifejezetten kezdő olvasók számára íródott.

És ha már amúgy is kutyává változott minden gyerek a Katona József Színházban, megismerhették Borsit, a tacskót, aki már harmadik alkalommal keveredik újabb kalandokba. A Ringató mesék sorozat Gál Viktória munkája, aki minden kötetébe belecsempész egy kis zenét, így ez a kötet is ajándék CD-melléklettel jelent meg, amibe a közönség a felolvasás végén belehallgathatott.

A matiné egy ünnepélyes oklevélátadással ért véget. Bosnyák Viktória immár ötödik alkalommal adja át Tündérboszorkány című könyvéhez kapcsolódva a tündérkönyvtárosoknak járó elismerést. A gyerekek ajánlásai alapján legjobbnak ítélt könyvtárosok tábora immár csaknem 50 fős, idén közülük 11 vehette át az elismerést. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy a határon túlról is érkezett díjazott.

Fotó: Vass Antónia

nyomtat

Szerzők

-- Vass Antónia --

1990-ben született Székesfehérváron, az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakán végzett. Rendszeresen ír színházról és irodalomról különböző portáloknak, emellett fotózással is foglalkozik, leginkább színházi előadásokat fotóz. 2015-ben színikritikusi ösztöndíjat nyert, a Prae.hu-n 2016 óta jelennek meg cikkei.


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés