bezár
 

irodalom

2017. 06. 01.
A Scolar Kiadó az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Scolar Kiadó az Ünnepi Könyvhéten A Scolar Kiadó a Budapesti Ünnepi Könyvhéten

Ungvári Tamás: Kaland és gondviselés

Felvilágosodás, művészet és tudomány           

 

Ungvári Tamás nagymonográfiájában a felvilágosodás korának szellemi, művészeti, tudományos történéseit  nyomozza, valamint a felvilágosodás időszakában tapasztalható megújulás külső és belső – társadalmi, filozófiai és irodalmi – feltételeit. 

Hosszú teológiatörténeti, természettudománytörténetiviselkedéselméleti passzusai átfogó korrajzot adnak, sőt azon túlnyúlva a 16. századtól a 19. század elejéig az emberiség főbb szellemi teljesítményeiről is tájékoztatnak. A hatalmas szakirodalomra épülő, eredetileg 1985-ben megjelent művet Ungvári professzor a legújabb kutatások tükrében átdolgozta és kiegészítette. 

Ungvári Tamás nagy tudású mester, Széchenyi-díjas tudós, József Attila-díjas író.

Ungvári Tamás: Kaland és gondviselés

Szerkesztette: Hedvig Olga Mária, Illés Andrea

Műfaj: kultúrtörténet, irodalomtörténet

 

Könyvbemutató:  2017. június 11. vasárnap 16.00 – Rózsavölgyi szalon (1052 Budapest, Szervita tér 5. )

Dedikálás:      2017. június 9. péntek 15.30 – Írók Boltja (Liszt Ferenc tér)

2017. június 10. szombat 15.00 – Scolar stand (Vörösmarty tér)

2017. június 11. vasárnap 17:30 – Scolar Stand (Vörösmarty tér)

Könyv ára: 4 990 Forint

 

Scolar L!ve sorozat

A fiatal magyar irodalom új fóruma. 

Láthatóvá – és olvashatóvá – tesszük a tehetséget.

 

A Scolar Live sorozat a fiatal magyar tehetségek új gyűjtőhelye. A két sorozatszerkesztő, Babiczky Tibor és Illés Andrea folyamatosan szemlézi a folyóiratokat, valamint az irodalom online „lelőhelyeit”, így válogatja össze a (leendő) szerzőket. Az egyik legfontosabb cél tehát a kötet nélküli pályakezdők elindítása (és felépítése) az irodalmi színtéren. 

A Scolar Live emellett fókuszba kívánja helyezni azokat a „már bizonyított” alkotókat is, akiknek munkássága eddig a megérdemeltnél valami miatt kevesebb figyelemben részesült. 

Regények, novellák, versek kapnak helyet (és teret) a Scolar Live sorozatában.

Az eddig megjelent három könyv után, a Könyvhét alkalmából további két kötettel bővül sorozatunk.

 

Eddig megjelent Scolar L!VE köteteink:

Ferencz Mónika: Hátam mögött dél

Herczeg Szonja: Kis üdítő, kis krumpli

Haklik Norbert: Tom Hanks a vizek felett

 

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró ( SCOLAR L!VE SOROZAT )

 

A pozsonyi metró két, egymás mellett haladó, de különböző idősíkban játszódó rejtélyes történeten keresztül mutatja be egy kelet-közép-európai panelkülváros múltját és jelenét. A tervgazdasági világ, az ipari környezet szigorú szögletességével kerül állandó kontrasztba a kutatás, a nyomozás, a múltidézés bizonytalansága és misztikussága. Egy ösztöndíj okán a városba érkező szerzőt váratlan feladat elé állítja a kíváncsisága, amikor is a 2010-es évek közepéről igyekszik visszafejteni egy 1970-es évekbeli ügy szálait, egy lehetséges gyilkosságét, amelynek a megtörténte is kérdéses. Az elbeszélő bizonytalan, az adatközlő bizonytalan, az ügy talán nem is létezik, ahogy a címben szereplő metró sem. A kutatás, a kérdések és a hiány viszont nagyon is valódi. 

Pozsonyban nincsen metró. Tervben volt, hogy legyen, el is kezdődtek a munkálatok, de végül a félkész járatokba beköltözött az Ördög. Czinki Ferenc kisregénye a balladák világát idézi. Két idősíkon – a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján, valamint 2014-ben – követhetjük nyomon a rejtélyes történetet, amelyben két fiatal eltervezi, hogy megöli a jóságot. Közben a célvonal előtt pár méterrel köddé válik egy teljes lóversenyfutam, kajakosok eveznek fejjel lefelé a Dunán és a görög mitológia testet ölt a XX. századi Kelet-Európában. A pozsonyi metró a várakozás regénye. A kérdés csak annyi, hogy ki érkezik meg előbb: aki megváltást, vagy aki kárhozatot ígér…

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró

Szerkesztette: Babiczky Tibor

Műfaj: magyar irodalom, kisregény

Zenés könyvbemutató: 2017. június 11. vasárnap 14.00 – Petz Söröző (8000 Székesfehérvár, Bőrgyár utca 23. )

Dedikálás:     2017. június 9. péntek 16.00 – Írók Boltja (Liszt Ferenc tér)

2017. június 10. szombat 17.00 – Scolar stand (Vörösmarty tér)

Könyv ára: 1 990 Forint

 

Patak Márta: Enyhítő körülmények között ( SCOLAR L!VE SOROZAT )

 

Patak Márta novelláinak főszereplői az esendő emberek. Azok, akik olykor még a legaljasabb tetteket is elkövetik – ám ennek láttán ahelyett, hogy felháborodnánk, inkább elfacsarodik a szívünk. Tetteiket megannyi enyhítő körülmény indokolja, már-már követeli. Enyhítő körülménynek elsőként tekintsük a tényt, hogy embernek születtünk… Utána jöhet a többi: azok a helyzetek, melyekbe szükségszerűen belesodródunk. Hogy mikor melyikbe, az a véletlen műve. Így élünk és halunk – enyhítő körülmények között… Ne ítéljünk el senkit meggondolatlanul. Hátha egyszer magunkra ismerünk a sorstengerben.

Ha ennyire bonyolult meghalni, inkább élek még egy kicsit.

Patak Márta: Enyhítő körülmények között

Szerkesztette: Illés Andrea

Műfaj: magyar szépirodalom

Dedikálás: 2017. június 10. szombat 14.00 – Scolar stand (Vörösmarty tér)

Könyv ára: 2 990 Forint

 

Sági György: Maschera ti saluto    

 

Sági György regényének hátterét a fénykorát élő reneszánsz Velence karneváli élete és az itáliai zsidóság mindennapjai adják. Akárcsak a Gilgulban vagy a Hajóval Hamburgba című regényében, itt is tovább szövődik a romantikus szerelem…

A velencei gettó főterén egy fiatalember lép be Salomone kicsi ajándékboltjába, s egy régi sakk-készletben elrejtve egy befejezetlen játszma héber nyelvű leírására lel. A partit a jelek szerint nem játszották végig. 

– Mit szólna hozzá, ha azt mondanám, hogy én ismerem ennek a játszmának a történetét? Hogy valamelyik üköm játszott vele?

– Fiatalember, magának élénk a fantáziája. A zsidók akkortájt még nem nagyon sakkoztak… Akkoriban az még nem számított zsidó sportnak, mint manapság.

– Nem is sporteseményként játszották. Életre-halálra szólt az a küzdelem. A tét Velence zsidósága volt.

Zsidók és keresztények egymásba fonódó élete, szerelmeik, tragédiáik elevenednek meg a lebilincselő mű lapjain. És persze fényt derül a sakkjátszma végére is… 

Sági György: Maschera ti saluto

Szerkesztette: Hedvig Olga Mária

Műfaj: magyar szépirodalom

Dedikálás: 2017. június 11. vasárnap 17.00 – Scolar stand (Vörösmarty tér)

Könyv ára: 2 990 Forint

 

Juhász Előd: Zeneközelben IV.            

Beszélgetések egy rádióműsor jeles vendégeivel              

 

Juhász Előd legendás rádióműsora, a Zeneközelben az egyik legsokszínűbb zenei beszélgetős műsor a magyar médiában. A jelenleg a Katolikus Rádióban adásba kerülő program számos zenei töredékből áll össze figyelemfelkeltő, izgalmas egésszé. Elhangzik benne opera, kamarazene, pop, jazz – minden, ami érdekes. Jelen gyűjteményben, a negyedik kötetben Juhász Előd a „leg”-ek közül válogatott. A névsor változatos: gazdag, operaénekestől színházi rendezőig, agysebésztől Európa-hírű művészettörténészig terjed: Alföldi Róbert, Balázs János, Eötvös Péter, Erdő Péter, Hacki Tamás, Hobo (Földes László), Kelemen László, Keller András, Komlósi Ildikó, Németh György, Pál Feri, Rost Andrea, Sass Sylvia, Sárosi Bálint, Tátrai Vilmos, Vajda János, Vásáry Tamás, Vizin Viktória.

Velük kalandozunk térben és időben, inspiráló ötletekkel, olykor váratlan felismerésekkel gazdagodva. 

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró

Szerkesztette: Hedvig Olga Mária, Illés Andrea

Műfaj: interjúkötet

Rendhagyó könyvbemutató: 2017. június 11. vasárnap 14.00 – Petz Söröző (8000 Székesfehérvár, Bőrgyár utca 23. )

Dedikálás: 2017. június 11. vasárnap 15.00 – Scolar stand (Vörösmarty tér)

Könyv ára: 2 990 Forint

 

A SCOLAR KIADÓ dedikálásai a Budapesti Ünnepi Könyvhéten 

Program

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Helyzetjel
Helyzetjel

Más művészeti ágakról

Képregényünnep a Három Hollóban
színház

Operabeavató: A Bánk bán-sorozat I.
The Son a velencei filmfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés