bezár
 

irodalom

2017. 12. 08.
Írónak előbb a regény, utána a zene
Károlyi Csaba disztópiáról, a borító felismerhetőségének fontosságáról és a műfordításról
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Írónak előbb a regény, utána a zene Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább. 

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Magyar: Tompa Andrea: Omerta. Világ: Roberto Bolaño: 2666. És nyitnék egy magyar/világot: Nádas Péter: Világló részletek.

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

A Margó-fesztiválok.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén? 

Most dicsekedjek vagy panaszkodjak? Elég sokat és sokfélét. Kedvencem a Jelenkor és a Kalligram folyóirat, a Korunk és a Látó is kell nekem, múltkor fölhívták a figyelmemet a Szkholionra, jobb, mint az Apokrif. A Műút legutóbbi kritika-számát nem lehet kihagyni. (Hagyományos napilapot is olvasok, felváltva a Népszavát és a Magyar Nemzetet, mert egyikkel sem vagyok elégedett.) Az online irodalmi portálok közül a Literát nézem naponta, a többit akkor, ha valami oka van. Leginkább talán a Revizor, a Szifonline, a Bárka és a Prae kerül elém. Néha elképesztő dolgokat találok a legvadabb helyeken. A Moly.hu inspirálni szokott, ha kritikát írok egy könyvről, újabban megnézem, ott mi van róla. Blogokat nem olvasok rendszeresen, csak a Könyvesblogot. Örülök, ha a Magyar Narancsban vagy a Heti Válaszban, sőt a HVG-ben is van elvétve irodalom. És a saját hetilapomat bizony hetente olvasom. Mióta az új hozzáférési rendszerben az ÉS honlapján szabadon olvashatók a cikkek, sok visszajelzést kapok, hogy egyre többen olvassák őket.

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Az Írók Boltja és a Nyitott Műhely. De a Tesla is jól működött az Esterházy-fesztiválon.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

A disztópiát. Mintha kezdene elszaporodni. És ez nem mond sok jót a jelenlegi és a várható közállapotokról.

PRAE.HU: Milyen még nem lefordított külföldi kötetet olvasnál szívesen magyarul?

Szeretnék egy olyan román regényt olvasni, de jót, amely az elmúlt százötven év Erdélyéről szól, román és magyar szereplőkkel vegyesen, van ilyen? Aki tud valamit, szóljon!

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Új szerzőt akkor érdemes idehozni, ha előtte már a magyar fordító remekül lefordította, ezért a kiváló magyar fordítókat vinném előbb oda, ahol a lehető legjobb körülmények közt, jól megfizetve, nyugodtan lefordíthatják azt, amit a legjobban érdemes.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél? 

Lengyel Péter fontos magyar író, mivel nem ad ki könyvet több mint két évtizede, kissé elfelejtettük. Újra fölfedezném a János vitézt, Arany év ide vagy oda, szerintem jobb, mint a Toldi. Mészöly Miklós újrafelfedezése hálistennek megindult, örülnék, ha Az atléta halála sikerkönyv lenne, akár úgy is, mint „sportregény”.

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

Mivel ezen gondolkodnom kell, nemigen lehetett. Inkább bosszankodtam, például a Magvető csúnya szürke borítói miatt. De akkor két jót mondok, szintén innen: Kántor Péter Valahol itt és Vida Gábor Egy dadogás története című könyveinek borítóit. Meglepő volt például Szerényi Szabolcs Éhség című kötetének borítója. A Kalligram borítóiról messziről felismerhető a kiadó, és ez nagyon jó dolog. Különleges volt Nádas Péter Világló részletekjének borítója, főleg, hogy a német kiadás is arra játszott rá.

PRAE.HU: Milyen magyar és külföldi szerzőt ültetnél egymás mellé? Miért épp őket?

Kazuo Ishigurót összeereszteném zenélni Grecsó Krisztiánnal, azért, hogy minden eddiginél nagyobb siker legyen, majd a nagysikerű est után mindkettőt megkérném, három évig csak az új regényét írja, ha az megvan, majd csak akkor foglalkozzon zenével.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét

Más művészeti ágakról

gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
gyerek

Együtt bejárni a szövegeket Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés