bezár
 

gyerek

2020. 11. 05.
Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria?
November 11-én nyílik meg REFLEX címmel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria új kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria REFLEX című csoportos kiállításának alkotói egy olyan „időzónává” alakítják a galéria terét, melyben a látogató a saját megfigyelési tempójában haladva, a kiállítás nyitvatartási ideje alatt akár többször is visszatérve figyelheti meg és követheti nyomon az idő és az adott fény-tér-viszonyok által (át)alakuló munkákat. A különböző technikákkal készülő, a múló pillanatok és a világot felépítő négy őselem által inspirált alkotások a látogatók figyelmét az érzéki tapasztalásra, a lassú megfigyelésre és a létezés időbeli dimenzióira irányítják.

Az arisztotelészi négy elemhez - a tűzhöz, a vízhez, a levegőhöz és a földhöz - kultúrákon átívelően számos mágikus hiedelem és tudományos elképzelés kapcsolódik.  A csoportos kiállítás installációi a szubjektív érzékelés éteri közegébe, örök változásban létező fény- és hangterekbe invitálnak, ahol univerzális jellegük révén az elemekkel való közvetlen találkozás poétikus élményét, csendes elmélyedést, az intenzív figyelem örömét kínálják.

Benczúr Emese villódzó időlenyomata teljességében csak néhány napig lesz látható. Glow up című fényfelirata az elhalványuló emlékeinket állítja középpontba. Vass Csenge, Barna Nóra és Mákó Rozi futurisztikus matériákból építkező URFORM performansz-installációja a tűz ősenergiáját vizualizálva invitál experimentális térfelefedezésre. Koronczi Endre Ploubuter Park / Adultusspiritus, 11111217 interaktív szélinstallációja testetlen lényként kel életre a kiállítótérben. Tóth Ákos Gutter I. mixed media munkájának jégtömbeleme a látogatók szeme előtt semmisül majd meg. Mátrai Erik és Gryllus Ábris neoncsövekre és hangokra komponált audiovizuális installációjában végtelen körforgásban, fodrozódó folyamként reagál egymásra a hang és a fény. Matók Zsuzsi eat-art objektjei és csendéletei pedig olyan organikus elemekből állnak, melyek bár ehetőek maradnak, az idő múlásával mégis minduntalan változtatják alakjukat és állagukat.

Urform

A tárlat témájához kapcsolódik a Deák17 Galéria fiatalokat célzó, Fakultatív fénytanórák című ismeretterjesztő videósorozata, amely a kortárs művészet és a természettudomány kapcsolatát mutatja be fizikai kísérleteken és képzőművészeti alkotásokon keresztül. Közérthetően és érdekesen, akár iskolai tanórákhoz is felhasználhatóan. A sorozat eddigi négy epizódja a Galéria honlapján és YouTube-csatornáján érhető el.

Kiállító művészek: BARNA Nóra, BENCZÚR Emese, GRYLLUS Ábris, KORONCZI Endre, MÁKÓ Rozi, MATÓK Zsuzsi, MÁTRAI Erik, TÓTH Ákos, VASS Csenge
Kurátorok: KAPOSI Dorka, KOVÁCS Andrea Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Együttműködő partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Let it Be! art agency, FabLab Budapest

Online kísérőprogramok: 11. 27. 17:00 Kutatók Éjszakája // 12. 09. 18: 00 URFORM táncperformansz // 12. 17. 18.00 Finisszázs

2020. november 12. – december 17.
Deák17 Galéria – 1052 Budapest Deák Ferenc u. 17.

Online megnyitó: 2020. november 11. 18.00 A kiállítást megnyitja: Sárai Vanda műkritikus

REFLEX – esemény https://www.facebook.com/events/782070712363129
REFLEX – kiállítás http://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/reflex
Fakultatív fénytanórák

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnBKvIRPZeEM9e0X4ESEbAqO56uRypxCh

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Minden idők macskáiról Minden idők macskáiról
Lovász Andrea (szerk.): Macskák mesés könyve, Cerkabella, 2021
gyerek

Várni kezdte a holnapot Várni kezdte a holnapot
Szegedi Katalin a Tücsök Műhelyben
gyerek

A törpeszarvas az új unikornis A törpeszarvas az új unikornis
Online könyvbemutató

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés