bezár
 

gyerek

2021. 11. 02.
25 éves a Káva Kulturális Műhely és Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Káva idén ünnepli fennállása 25.évfordulóját. Az elmúlt 25 évben a Káva fiataloknak szóló, ifjúsági darabjai közel 100.000 diák számára segítettek átélhetővé tenni különféle morális dilemmákat és társadalmi problémákat.

A Káva az elmúlt két és fél évtizedben segített meghonosítani itthon a részvételi színház műfaját, aminek célja előremutató társadalmi változások elindítása interaktív, közösségi részvételen alapuló előadások révén. A jubileumra időzítve a színház az őszi évadban elindítja fennállása első reklámkampányát, aminek célja, hogy még több emberhez eljuttassák a részvételiség üzenetét. A kampány teasereként az ARC plakátkiállításon saját óriásplakáttal jelentkeztek.

Az új kampányban a Káva szándékoltan provokatív rövidfilmekkel mutatkozik be, amelyekben a való életből vett szituációkat, konfliktusokat mutatnak be hol vicces, hol drámai, hol művészi formában. A filmek problematizálják többek között a korrupciót, az empátia hiányát, a verbális vagy épp fizikai erőszakot. Közös bennük a vitaindító szándék, hiszen a vita és a párbeszéd a részvétel előfeltétele. A filmekben a Káva színészei, rendezői, aktivistái és munkatársai szerepelnek:


Korrupció: itt  és itt

Érzéketlenség: itt és itt

Előítélet: itt és itt

További rövidfilmek ezen a weboldalon találhatók, ahol egy nyereményjáték is kiegészíti a kampányt.


A kulturális szervezet célja, hogy a nyitottság és az empátia fontosságát hangsúlyozva hozzájáruljon egy egészségesebb társadalom kialakulásához, amelyben az emberek meghallgatják egymást, több nézőpontból közelítik meg a problémát, képeseket konstruktívan vitatkozni, rendezni a konfliktusokat. A pozitív változást az értő figyelem alapozza meg, innen érdemes aztán a tágabb közösségi vagy akár a politikai térbe
kilépni, hogy alakítói legyünk a saját életünknek.

Mi az a részvételi színház?
Egy hely, ahol hétköznapi problémákkal és mindenki számára átélhető történetekkel lehet foglalkozni. Itt a kérdésé a főszerep, amire  a közönség a színészekkel együtt, közösen keresi az érvényes válaszokat, és a történetet együtt alakítják.

A Káva előadásai során a közönség = közösség, a nézők nem puszta szemlélők, hanem aktív résztvevők, bevonódnak a cselekmény alakításába. A színész pedig jóval több, mint előadóművész, hisz nem csak egy szerepet játszik: mellette pedagógus, moderátor, mediátor és élő kapocs a történet, illetve a közönség között.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Fejbecsap és fogvatart Fejbecsap és fogvatart
Beszélgetés Péczely Dórával, a Szevasz antológia szerkesztőjével
gyerek

Hogy érzi magát a Föld? - pályázat
Országos kreatív alkotói pályázat a Föld napja kapcsán
gyerek

A költemény titkának megőrzése A költemény titkának megőrzése
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet. Magvető Kiadó, 2021
gyerek

Ki az, aki odaadja az életét másokért... Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Lackfi János húsvéti gyerekkönyvéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Fehér Enikő volt a Kötetlenül sorozat 12. vendége májusban
színház

A japán színház bűvöletében A japán színház bűvöletében
Beszélgetés Cseh Dáviddal a japán színházról
Interjú Kenyeres Bálinttal a magyar film helyzetéről, a folyamatos alkotás lehetetlenségéről és a szerzői film perifériára szorulásáról
Az Átrium Színház A trianoni csata című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés