bezár
 

film

2011. 05. 30.
Túl a mozitermek hűvösén - Ajánló a Mediawave 2011 kísérőrendezvényeiből
MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, 2011. június 2-11. Szombathely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Túl a mozitermek hűvösén - Ajánló a Mediawave 2011 kísérőrendezvényeiből A 2011-es Mediawave nívós nemzetközi filmes felhozatala mellett ismét komoly teret enged a társművészeteknek. A képzőművészeti, színházi, zenei és irodalmi programokon túl részt vehetünk tudományos konferencián és bor-, pálinka-, zsíros kenyér-fesztiválon is. Néhány igazán izgalmasnak ígérkező kísérőrendezvényről nyújtunk át a következőkben részletes ajánlót.
Mediawave és a fröccsöző descások

A Mediawave nyitónapján, 2-án veszi kezdetét a Desca Hungarica nevű hagyomány- és kuriózumteremtő fesztivál (ötletgazda: Buzás Mihály filmrendező), mely – a rendezvény nevéből sejthetően – a magyar gasztronómiának egy közkedvelt, mégis mostohagyermekként kezelt étkét, a zsíros kenyeret fogja jelképesen a hungarikumok oly népes táborába emelni, hogy elnyerje méltó rangját.

A hungarikumok és gasztronómia világához nélkülözhetetlen elemként tartozik persze a bor meg a pálinka is. A szombathelyi Fő téren a Mediawave idejére ezek az italok is fesztivált kaptak.

A rendezők bízhatnak abban, hogy a Mediawave törzsközönségén kívül is nagy érdeklődésre tarthat számot ez a gasztronómiai szédület, továbbcsábítva a látogatókat esetleg a fesztivál egyéb programjaira.
Descások - fotó Bertleff AndrásFotó: Bertleff András (forrás: http://mediawavefestival.hu)


… és az Ezeregyéjszaka magyar meséi


Szintén 2-án, az idei Mediawave két vezérfonalát (Teremtő nő és Belső világok) egyesítő képzőművészeti kiállítás megnyitójára és performance-ra kerül sor a szombathelyi Képtárban. Sinai Varga Gizella, Iránban élő magyar festőművész, alapító tagja a híres női iráni festőcsoportnak, a DENA-nak. Festményein egy mítoszszerű magántörténet bontakozik ki, az anyag fő motívuma az út, útleírás. Két egymástól távol álló világnak, az Ezeregyéjszaka meséinek és a magyar népdaloknak képeit, színeit, környezetét ötvözi. A performance-ot a festőművész lánya, Sinai Samira – 2003-ban és 2008-ban a Mediawave zsűritagja – rendezte és ő játssza az egyik szerepet is. A produkció címéül – a tematikához értően kapcsolódva – egy Kőrösi Csoma-idézetet választottak: Az utat én akartam, mert engem akart az út.

Sinai Varga Gizella a 2011-es Mediawave animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmes zsűrijének a tagja.
Sinai Varga GizellaSinai Varga Gizella


… és irodalom-túladagolás


A Mediawave-vel párhuzamosan zajlanak a 82. Ünnepi Könyvhét szombathelyi programjai. A nyitóestén mindjárt Ferenczi György & Rackajam lesz a két fesztivál közös gyermeke a Fő téren. A rock és a népzene gyeplőit egyszerre kézben tartó muzsikus napjaink egyik legjobb Petőfi-interpretátora.

Ízig-vérig irodalmi rendezvénynek ígérkezik június 8-án a Versek párbeszéde. Az egyetem könyvtárában végre országosan ismert és elismert költők, Jász Attila és Varga Mátyás olvasnak fel. Mindkettejüknek új kötete jelent meg az idei Könyvhétre: Jásznak Isten bőre címmel a Napkút, Varga Mátyásnak Parsifal, Parsifal címmel a Magvető kiadónál.

Június 8-án, amolyan könyvheti afterként, a néhány éve alapított szombathelyi Weöres Sándor Színház idén megnyitott új épületében, mely egyébként is fontos helyszíne, – Jordán Tamás igazgató kedves szavával – „agorája” lesz az idei Mediawave-nek, kerül megrendezésre az igazgató és Sebő Ferenc 15 éve formálódó, országjáró József Attila-duettje, a „…Szólt az ember…”.
Jordán Tamás és Sebő FerencJordán Tamás és Sebő Ferenc

Kémek a Mediawave-en


Június 3-án, a Vas Megyei Levéltár szervezésében kerül sor a Kémek, ügynökök, besúgók 1. – Az ókortól Mata Hariig című konferenciára. Az előadók az ország több egyeteméről, kutatóintézetéből érkeznek, Szombathely mellett Sopronból, Budapestről, Pécsről, Szegedről. Gyanítható (és remélhető), hogy a konferencia címében található „1.” garancia a folytatásra, amely majd az I. világháború utáni időszakot, így a – továbbra is kibeszéletlen traumaként jelenlévő – magyar pártállami idők ügynökkérdését is témájául jelöli ki.

Fentebb a kísérőprogramok némelyikéről igyekeztünk bővebb információval szolgálni, a fesztivál gerincét jelentő filmes felhozatalról viszont itt lehet bővebben tájékozódni a prae.hu-n.

Filmajánlókkal és a filmes fórum híreivel is többször fogunk még jelentkezni a fesztivál ideje alatt.

MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál
2011. június 2-11. 
Szombathely
 
nyomtat

Szerzők

-- Fehér Renátó --


További írások a rovatból

Interjú Kenyeres Bálinttal a magyar film helyzetéről, a folyamatos alkotás lehetetlenségéről és a szerzői film perifériára szorulásáról
Interjú Csuja Lászlóval, a Virágvölgy és a Kilenc hónap háború rendezőjével, valamint a Szelíd egyik rendezőjével az egyediségről mint a nemzetközi siker titkáról
Gömör Tamás: Erdőlakók
Ryûsuke Hamaguchi: Vezess helyettem

Más művészeti ágakról

irodalom

Sötétben tapogatózni őrült világokban Sötétben tapogatózni őrült világokban
M. Nagy Miklós és Totth Benedek beszélgetése az idei PesText egyik kiemelt vendégéről, Vlagyimir Georgijevics Szorokinról
irodalom

Szív-fitness Szív-fitness
Helyzetjel
Vaktérkép
színház

Erőszakra teremtett tér Erőszakra teremtett tér
Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés