bezár
 

gyerek

2011. 09. 02.
A média hatása a gyermekekre és fiatalokra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011. szeptember 26-28. között közösen rendezi meg a háromnapos VI. Nemzetközi Médiakonferenciát, a balatonalmádi Ramada Hotel Lake Balatonban. A konferencia célja, hogy a szakemberek megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődését. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az ORTT, illetve most már az NMHH szervezésében 1998-ban elindult egy kezdeményezés: nemzetközi média-konferenciát szerveztünk „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel. Az első konferencia olyan sikeres volt, több is követte a sorban, ezzel hagyományt teremtve. (1998 Dobogókő; 2000 Dobogókő; 2005 Balatonalmádi; 2007 Balatonalmádi; 2009 Balatonalmádi; 2011 Balatonalmádi)

A konferenciák különlegessége, hogy nem kizárólag médiakutatók a résztvevői, hanem kiemelt hangsúlyt kapnak a média szabályozásában, a jogalkotási gyakorlatban résztvevő szereplők is. Ugyanígy hagyománnyá vált, hogy a gyakran kritikát kapó médiatartalmak előállítói is képviseltetik magukat. Ebből a specialitásból, valamint a szervezők eltökélt szándékából adódóan a konferenciák rendre olyan zárónyilatkozattal fejeződtek be, amelyek később konkrét jogszabályokká formálódtak.

A konferenciák minden esetben egy 2000 fős – 13, ill. 17 éves gyerekekre vonatkozó – alapkutatás ismertetésével indulnak, amelyet kvalitatív kutatások egészítenek ki.

Az eddigi konferenciák fókuszpontjai a következők voltak:
  • A médiahatás uralkodó értelmezése és annak változása
  • A kiskorúak védelmére vonatkozó egyes jogszabályok kutatások általi megalapozása, ill. újragondolása
  • A hatás negatív alapértelmezésének változása
  • Az oktatás növekvő jelentőségének megjelenése
  • Az új médiumok térnyerése
VI. Nemzetközi Médiakonferencia, 2011. szeptember 26-28.

A konferencián szakemberek – jogászok, szociológusok, újságírók, pszichológusok, médiakutatók, filmes szakemberek, reklámszakemberek stb. – tartanak 15 perces előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban:
  1. Tartalmak
  2. Felhasználók
  3. Intézmények
A konferencia alapjául szolgáló alapkutatást a kutatást végző szakemberek ismertetik az első nap plenáris ülésén.

A konferencián mintegy 70 előadó részvételére számítunk a plenáris üléseken és a 3 szekcióban.

A konferencia teljesen nyitott mindenki számára, regisztrációs díj nincs.

Az első napon és a második nap délelőttjén plenáris ülést tartunk, a második nap délutánján és a harmadik nap délelőttjén a szekciókban folyik a munka. A konferencia a harmadik nap délutánján plenáris előadásokkal és a közös nyilatkozat megszövegezésével zárul, mely pontokba szedve fogalmazza meg a résztvevő – hazai és külföldi – médiaszakembereknek (intézmények és különféle médiumok vezetői, képviselői, pszichológusok, újságírók, pedagógusok, filmrendezők stb.) a kormányhoz, a pártokhoz és a felelős testületekhez intézett felhívását.
2007 óta minden konferencia élőben követhető az interneten is.

Az előadások anyagából könyv formátumú kiadvány készül, mely a Gyermekmentő Szolgálat KOBAK sorozatának darabjaként jelenik meg. A kötet példányait a Gyermekmentő Szolgálat a résztvevőkön kívül oktatási intézményeknek, könyvtáraknak, a médiának küldött el. Sok médiaszakos egyetemi oktató és hallgató is igényt tart a könyvre, oktatási segédanyagként, szakdolgozathoz.

Regisztráció: conference@gyermekmento.hu
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

Révész Emese: Mentés másként - Könyvillusztráció tegnapról mára
gyerek

Kiállítás a gyermekmentő vonatról
Kiút a nélkülöző magyar gyermekeknek
Szabó Borbála A János vitéz-kód című könyvéről
gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés