bezár
 

zene

2011. 12. 10.
Kortárs mint öntörvényű társasjáték
Gamba moderno, Kallai Nóra estje. Fuga, 2011. december 4.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs mint öntörvényű társasjáték Jó érzés jelen lenni kortárs darabok ősbemutatóján, a hangszerek hangolásán át a fogadtatásig része lenni annak, amikor egy már publikált, de közönség előtt még nem játszott darab életre kel. Kallai Nóra gambakoncertjén hat új mű útrakelésének lehettünk tanúi, amelyhez a hangulatot az első műsorszám, Sáry László Triptichonja teremtette meg. A szólóművekből és kamaradarabokból álló koncert során a művészek nagyon is fogyasztható kortárs-zenével ajándékozták meg a közönséget. A siker titka a műsor változatos elrendezése és az előadók friss, élvezetes stílusa volt.
A gambát – már aki a hangszer nevének hallatán azonnal képben van – a reneszánsz vagy a barokk zenéből ismerhetjük, így aztán az ötlet, hogy kortárs darabokban szólaljon meg egy egész este főszereplőjeként, sokak érdeklődését felkeltette a Fuga különleges hangulatú galériájában megrendezett esemény iránt.

Bármilyen hangszerrel is társítják a gambát a kortárs zenén belül, az csakis sajátos lehet. Így az első műsorszám, Sáry László Triptichonja, amelyben a gamba cimbalommal együtt szólalt meg, különleges, régizenét idéző kezdést adott a koncertnek.

Az ezután következő ősbemutatók egyikében a hangszerelést módosítani kellett: a szaxofont Váczi Dániel betegsége miatt Tornyai Péter hegedűjátéka helyettesítette. Igazi meglepetés volt az is, hogy a zárószámban, amelyet néhány haiku ihletett, a szintén beteg szoprán szólista szólamát a zeneszerző, Sztojanov Georgi énekelte be.

Gamba koncert

Számomra a kortárs komolyzenei koncerteken az örömöt az előadók maguk teremtette közegének, a darab ismeretéből adódó “öntörvényű társasjátéknak” kívülállóként való élvezete jelenti. Az előre nem várható fordulatok, a dallam és a metrika kiismerhetetlensége folyamatos koncentrációra kényszeríti a befogadót.

A szerző olyan közegbe vonja a zenészeket, amelybe mi nem léphetünk be, csupán kívülről csodálhatjuk összehangolt, pontos belépéseiket, egymás felé leadott jelzéseiket.

Mindez a Kallai Nóra által előadott egyszemélyes gambaszonátára is jellemző volt, hiszen a szólódarabok belső törvényeit és mozgásait a szólistának nemcsak a hangszeren, de saját testén, lélegzetvételein keresztül is ki kell fejeznie, a hangok éles indításakor ugyanúgy, mint crescendo közben, vagy a darab végén, amikor a csendet erősen megragadni, majd ugyanolyan erősen elengednie kell.

A kortárs zenét igazi kihívás a nagyközönséghez eljuttatni, de ezen az estén bebizonyosodott, hogy a közvetlen és hiteles stílusú, a közönség soraira is kitekintő, az előadás után is elérhető zenészek sokat tehetnek az igényes zene népszerűsítése, és nem csak ínyencek számára fogyaszthatóvá tétele érdekében.

Gamba moderno – kortárs művek viola da gambára

Sáry László: Triptichon – In memoriam I. Vékony
Váczi Dániel: Op.72.
Kurtág György: ... gemiti, sospiri ...(à Joël Dehais)
... sospiri, gemiti ...
(Hommage au professeur Joël Dehais) Ombres (à Joël Dehais)
Tornyai Péter: Két gambaszonáta
Soós András: Ave maris stella (hangszeres változat)
Zombola Péter: Institutio No.11. (gitár-gamba változat)
Sztojanov Georgi: Gambakötet japán haikukra (részletek)

közreműködött:

Kallai Nóra – viola da gamba
Koltai Kata – gitár
Mali Emese – zongora
Rohmann Ditta – cselló
Szalai András – cimbalom
Sztojanov Georgi – ének
Tornyai Péter – hegedű

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Burns Katalin --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol
Interjú Optimist Prime-mel és Transibittel
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés