bezár
 

építészet

2007. 04. 04.
Gyengéd Simon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyengéd Simon Itt nem a poharak tisztaságára, itt apádra fókuszálsz. Látod, ahogy belép lódenben vagy halszálkás öltönyben, s letépi a '68-as naptár utolsó lapját. Teliszürke a kabát és a borosta. Akár az új mechanizmus kulcsembere is lehetne, de csak egy végzős ő, a műegyetemről.
Pályaudvari presszó. A neve: Simon. A villamospályáktól nem messze, egy gyenge kis pohárszék, egy lehelet a mélyből. A kiírás a külső táblán: sör, bor, üdítő, kávé. Trafiksárga betűk a zöld fémlemezen. Felette kis fekete erkélyek, kilépők. Kis emberek, nagy titkok. A lakók rátelepedtek Simonra, de nem nyomták össze.

30-40 négyzetméternyi betöltendő űr. Szól a Paprika Tv, jelezve, hogy 1.) nem szórakozni járunk ide, 2.) mindent el lehet rontani. Fekete, támla nélküli, bőrfejű székek. Barna aprókockás terítő a falatnyi asztalokon. A kávé nyolcvan, a rövid kettőötven. Itt nem okoskodsz, itt a pultnál kérsz. A súlyos, barna lambéria meghatározó. A fekete-fehér kockákból kirakott padló pedig megható. Két játékgép két foltozott bárszékkel. Egy aranyszínű ventilátor keveri a füstöt, meg a gőzt, vagy épp a legyeket kergeti. Elképzelem, tizennyolc karátos, s éjfélkor lecsöpög róla az arany, a sörökbe bele. S megrészegülnek, megmérgeződnek a népek: észre sem veszik, és függők lesznek.

Karácsonyi faág is van, meg Unicum-reklám. Klasszikus, jobb napokat látott hely, egykor csendes, gyengéd kis presszó, ma alkoholistagyűjtő. Megkapaszkodók és lecsúszottak együtt kapaszkodnak a pultba. De van még esély a túlélésre, hiszen a csapos egy asszony, s ez így a jó.

Itt nem a poharak tisztaságára, itt apádra fókuszálsz. Látod, ahogy belép lódenben vagy halszálkás öltönyben, s letépi a '68-as naptár utolsó lapját. Teliszürke a kabát és a borosta. Akár az új mechanizmus kulcsembere is lehetne, de csak egy végzős ő, a műegyetemről. Van egy zsebrádiója meg egy komoly állásajánlata. Valahogy ide vetődött vagy lekóborolt ide. Egy kis medika után járt talán. Itt kapott randevút, itt talált oltalmat. Lábuk összeért a kis asztal alatt, koccantak a poharak, kicsordult a bambi, a kevert vagy a Hubertus. A forralt bor még nem dívott, de sütemény volt. Minyon. Fehér kockák a kockacukor mellett. Kint meg a kockaházak. Minden kocka, de ki bánja. Matrjoska kockákból. Apró kis kockák a tányéron a nagy dobozházak, dobozgarázsok mellé, melyben dobozautók csicsikálnak: Wartburgok, Skodák és Volgák. Kockázunk és dobozolunk, ez adatott.

Kádárista kopottas: barna és teliszürke, de az üvegtáblákon átreped a fény, ragyog a sárga-fekete bumfordi tábla: Kutyával a helységben (sic!) tartózkodni tilos! Kutyaszemeim is el kellett takarnom egy napszemüveggel, annyira sárga volt a tábla meg a karácsonyi fény, ami betűzött, a délutánba bele. Az arany, a ventilátor aranya. Dohányszemcsékkel zakóm zsebében magamban mosolygok. Ez nem a Gerbeaud, itt a szemkontaktus kizárt. Az ötből az egyik villanykapcsoló fekete-fehér, mint a padló, a kockakő. Végre valami stílus! Hiszen döbbenetesen kevés az ízléses hely. Pedig a Kádár-időkben volt ízlés. Igenis volt. Nem volt pc, se sajtószabadság, de tárgyak voltak. Valódiak. Meg tárgykultúra is. Méghozzá élvonalbeli, mondjon bárki bármit. (Hová tűntek a régi dizájnerek?) S ennek semmi köze semmilyen butuska retró-lázhoz. Érthetetlen, hogy például miért nincsenek egyedi hamutartók és csészék minden helyen. Díjat fogok osztani, ha ilyet látok. Nem kéne sokat tenni, hogy presszóinkban örömünk legyen. Ilyen örömkútra, mint a Simon, csak véletlenül lelhetünk. De érdemes vadászni az esetlegességben. Vadászol és találsz. Minden találattal öregebb, és könnyebb leszel.

(Simon presszó, XI., Kelenföldi utca 5.)
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

Így telt a MÉD gálaestje 
építészet

Kujlin, Kína, LLLAb építésziroda

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták Iglódi Csaba regényét
Tanulmány Víkingur Ólafsson videóklipjéről
Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés