bezár
 

irodalom

2014. 06. 13.
Szép versek 2014: csaknem 90 költő a kötetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar költészet egyéves termésének legjavát mutatja be a Szép versek 2014 antológia, amely csaknem 90 költő műveit tartalmazza.
"Kevés téma sok hangon" - jellemezte a hagyományosan az Ünnepi Könyvhétre megjelenő költészeti antológia idei kiadását Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője, hozzátéve, hogy 35, 2013. január 1-je és december 31. között megjelent periodikából kerültek versek a kötetbe.
    
Szegő János megjegyezte, hogy a versválogatás - jellegénél fogva - nem lehet teljesen objektív, de törekedett egyfajta "objektív ízlés" meghatározására. Hozzátette: mivel lapokban megjelent versekről van szó, egyfajta szűrőn már átestek, és ez segítette munkájában.
    
A szerkesztő felhívta a figyelmet arra, hogy sok generáció szerepel együtt a kötetben, a huszonéves fiatal költők mellett jó pár év kihagyás után újra bekerült az antológiába Vasadi Péter, de olvashatók Juhász Ferenc és Ágh István versei is.
    
"Nagyon jó látni mozgásban egy-egy életművet. Igyekeztem úgy válogatni, hogy az olvasó bepillanthasson az adott költő alkotói műhelyébe, megmutatni, hogy milyen verstípusokkal dolgozik" - fogalmazott Szegő János, aki focis metaforával élve olyan gólösszefoglalónak nevezte a kötet, amelyben a helyzeteket is bemutatják. "Természetesen itt nincsenek kihagyott helyzetek" - tette hozzá.
    
Az antológiát jellemezve megjegyezte, hogy fájó aktualitást ad a kötetnek a gyászversek nagy mennyisége. A könyvet az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd emlékének ajánlották, ám a kötetbe az író-költő még szerzőként szerepel - mutatott rá Szegő János.
    
Jelentős számban szerepelnek születésnapos versek is, hiszen tavaly számos évfordulót ünnepelt a magyar irodalom, többek között Weöres Sándorét, Jékely Zoltánét, Petri Györgyét, Tandori Dezsőét.
    
"A tavaly felerősödött közéleti tematika az idén is jelen van, de ebben az évben egy kicsit a magánélet viharaira helyeztem a hangsúlyt" - fogalmazott a szerkesztő, kiemelve, hogy az olvasó így azt is láthatja, hogy a legklasszikusabb költői témákat hányféleképpen tudja a kortárs magyar költészet megjeleníteni.


A Szép versek 2014 itt megrendelhető: http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/egyeb-felnottirodalom/szep-versek-2014
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Fehér Enikő volt a Kötetlenül sorozat 12. vendége májusban
irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell

Más művészeti ágakról

Az Átrium Színház A trianoni csata című előadásáról
art&design

Szoborbontás félhomályban Szoborbontás félhomályban
Retrospektív írás az „Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990–1993 között” című kiállításról
színház

A tehetetlenség érzése nehezen enged tapsolni A tehetetlenség érzése nehezen enged tapsolni
Rekviem egy álomért a Budaörsi Latinovits Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés