bezár
 

irodalom

A Prae Kiadó Programjai a Margó Irodalmi Fesztiválon
A Prae Kiadó Programjai a Margó Irodalmi Fesztiválon
A Prae Kiadó László Noémi és Tóth Kinga verseskötetével, illetve Ughy Szabina prózakötetével jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztiválon 2023-ban.
Ötnapos közös gondolkodásra hív a Madách 200 Gondolat Fesztivál
Ötnapos közös gondolkodásra hív a Madách 200 Gondolat Fesztivál
Gazdasági és társadalmi kérdések, pszichológia, filozófia, ökológia, űrkutatás: csak néhány tématerület, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája klasszikus műve kapcsán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ötnapos fesztiválja, a Madách 200 Gondolat Fesztivál most az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekelnek a múlt tanulságai, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. Az ember tragédiája című mű ugyanis ezúttal nem irodalomtörténeti szempontból kerül górcső alá; a fesztivál programja a benne szereplő eszmék és problémafelvetések oldaláról tárja fel tartalmát.
Azért hangzik érzelgősen, mert érzelgős
Azért hangzik érzelgősen, mert érzelgős
A hét végéhez közeledve már mindannyian éreztük, hogy fáradunk, mégis izgalommal és kíváncsisággal néztünk a pénteki nap elébe. Bőven álltak még a táborozók előtt kihívást jelentő feladatok, informatív előadások és jó hangulatú beszélgetések. Ebédre megérkezett hozzánk Szirák Péter, a Debreceni Egyetem professzora és az Alföld folyóirat főszerkesztője, aki a kortárs magyar elbeszélő próza főbb tendenciáiba nyújtott nekünk betekintést a délutáni program keretében. A könyvtárszobában már csatlakozott hozzá a sokunk által várt Kukorelly Endre is, aki nemcsak köteteiről és inspirációiról mesélt, hanem azt is elárulta a fordítóknak, hogy mit jelent a hvcs, és hogy miért fontos a naplóírás.
A vers azon gondolkodik, hogyan válhatna kultikussá
A vers azon gondolkodik, hogyan válhatna kultikussá
A csütörtöki napon a költészeté volt a főszerep a táborban. Imreh András első szemináriumán Radnóti Miklós, illetve Pilinszky János művei kerültek terítékre, délután pedig Mohácsi Balázs, a Jelenkor folyóirat és a Versum szerkesztője érkezett hozzánk, és tartott nekünk előadást a kortárs magyar lírára jellemző főbb tendenciákról, valamint fontos alkotókról. Az esti program keretében ő beszélgetett Szeder Rékával és Vajna Ádámmal pályakezdésükről, köteteikről, inspirációkról. Természetesen a versfordítás kérdéséről is szó esett olyan nevek említésével, mint a norvég Tor Ulven vagy a francia Michel Houellebecq.
Jon Fosse norvég író kapja az irodalmi Nobel-díjat
Jon Fosse norvég író kapja az irodalmi Nobel-díjat
Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
Rebel butterfly
Rebel butterfly
Szerdán a szokásosnál is sűrűbb program várta a táborozókat. Rácz Péter utolsó szemináriuma befejeztével megérkezett hozzánk Imreh András, majd az ebédszünetet követően egy izgalmas, a kortárs külföldi költészetet népszerűsítő eseménysorozatról, illetve a balatonfüredi Fordítóházról tartott nekünk előadást. A hét második felében már vele fognak dolgozni a résztvevők, elsősorban a versfordítás kérdéseit körüljárva. A továbbiakban Balogh Endrét köszönthettük, aki a Prae Kiadó újdonságaiba nyújtott betekintést, este pedig Péczely Dóra szerkesztő várt minket a könyvtárszobában, és Ughy Szabinát kérdezte frissen megjelent novelláskötetéről, ami Az átlátszó nő címet viseli.
Száz százalékban fikció, és teljesen igaz
Száz százalékban fikció, és teljesen igaz
Kedden a szokásosnál is izgatottabban ébredtem, hiszen nekem ez volt a tábor legmozgalmasabb napja. Délelőtt 10-től belehallgattam Rácz Péter szemináriumába, amelyen elsőként a már részleteiben lefordított Békés Pál-szöveggel foglalkoztak a jelenlévők, majd Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regényével kezdtek el ismerkedni. Ami engem illet, nem tudtam ellenállni a csábító napsugaraknak: az ebéd előtti szabad órámat sportolással töltöttem. Lefutottam a kikötőbe, ahol néhány horgászon kívül senki nem volt, így zavartalanul élvezhettem a Balaton megunhatatlan látványát. Ezek után feltöltődve, tele energiával vetettem bele magam a munkába, és készültem az esti programra, melynek keretében Nagy Gerzsonnal beszélgethettem könyveiről, apa-fiú kapcsolatról, fiatalkori szerelmekről, élményekről és életre szóló döntésekről.
Megérkeztek a Multiverzum Kiadó őszi újdonságai
Megérkeztek a Multiverzum Kiadó őszi újdonságai
A Multiverzum Kiadó sokszínű őszi kínálatában a horror és a sci-fi  terén megtalálhatók Robert Repino: Mort(e), a François Baranger illusztrálta Lovecraft: Cthulhu hívása, a krimi műfajában John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete, valamint a klasszikusok között H.G. Wells, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, Kaffka Margit és Szathmári Sándor kötetei.
Vers, performativitás és a mindennapi világ képei
Vers, performativitás és a mindennapi világ képei
Szeptember 30-án, este 8 órakor kezdődött Jelena Glazova és Szemjon Hanyin lett költőknek a közös könyvbemutatója. A Prae Kiadónál Kis Orsolya magyar fordításában jelent meg Glazovától a Naivitás és Hanyintól a De nem úgy című kötete. A szerzőkkel a Kis Présházban Vass Annamária beszélgetett, Zoltán Dominika tolmácsolásával.
Burek és a svédországi zsiráfok
Burek és a svédországi zsiráfok
Szeptember 27-én a Kis Présházban bemutatták Szeles Judit Libegő című legújabb kötetét, amely a Vár Ucca Műhely és Prae Kiadó gondozásában jelent meg. A beszélgetést Fenyvesi Ottó vezette. A tárcakötet szövegei Balázs Attila felkérésére születtek, és az Újvidéki Rádió Libegő című adásában hangzottak el felolvasás formájában. Ezen írások válogatását tartalmazza a könyv.
11   12   13   14   15   16   17   18   19 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés