bezár
 

irodalom

POT-VOT pályázat költőknek
POT-VOT pályázat költőknek
Mi történik, amikor belép egy költő egy középiskola tizenegyedik osztályába? Hogyan mutatja be költészetét és saját magát? Meg tudja-e hozni a hallgatóság kedvét a versolvasáshoz? Akár a közös alkotás is szóba jöhet?  
Csehy Zoltán kapta a Zelk Zoltán-díjat 2022-ben
Csehy Zoltán kapta a Zelk Zoltán-díjat 2022-ben
A mai napon, a névadó születésének száztizenhatodik évfordulóján, kétéves szünet után átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat, amelyet idén Csehy Zoltán költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus vehetett át a Zelk Zoltán Alapítvány kuratóriumi tagjaiból álló, megújult zsűri jelen lévő tagjaitól Budapesten, a krisztinavárosi Márai Sándor Művelődési Házban – tájékoztatta a kuratórium a prae.hu művészeti portált 2022. december 18-án, vasárnap.
Aragóniából jöttem 3.
Aragóniából jöttem 3.
És hogy a vacsora miért bonyolultabb? Mert nyolc óra előtt Spanyolországban nem lehet rendes étteremben vacsorázni. Itt nem úgy van, mint otthon, hogy ha öt órakor jut eszembe, hogy beüljek egy halászcsárdába harcsapaprikást enni, akkor kapok, ha van, a teljes nyitvatartási időben. Itt nyolctól lehet vacsorázni, de biztosabb, ha kilencre rendeled oda a barátaidat, mert nekik a nyolc meg korán van. - Vaktérkép rovatunkban Patak Márta tárcáját olvashatják.
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
Megkezdődtek a próbái a Karaffa című Petőfi-drámának a veszprémi Pannon Várszínházban pénteken. A drámatöredék befejezésére kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét jövő februárban mutatja be a társulat.
Több mint 180 ezer fontért keltek el Jane Austen könyvei egy brit aukción
Több mint 180 ezer fontért keltek el Jane Austen könyvei egy brit aukción
Nem kevesebb mint 181 000 fontért (73,6 millió forint) vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy gloucestershire-i aukción.
Utak a nonmodernhez
Utak a nonmodernhez
A nonmodern kutatócsoport harmadik tematikus kerekasztal-beszélgetésére december 8-án 18 órától a Kis Présházban került sor, a növényi gondolkodás, majd a technológiafilozófia kérdéseit boncolgató alkalmak után ezúttal az antropocén és a modernitás összetett viszonyrendszerének dilemmái kerültek fókuszba. Az est résztvevői a kutatócsoport két tagja, Lovász Ádám filozófus, az ELTE doktorandusza és Horváth Márk filozófus, az egri EKKE tanára, illetve Smid Róbert irodalomtudós, az ELTE tanára és Novák Zsófia, a DE doktorandusza voltak.
Žižkov
Žižkov
Csodálatos a nyelv, úgy lesz a közértből, a kommunista Magyarország köznevesült mozaikszavából a prágai vietnámi bevándorlók boltját jelölő főnév, mintha mi sem volna természetesebb. És végül is, mi sem természetesebb. Közben a kaszinó. De nem is a kaszinó, hanem a kaszinóval srégen szemben ülő három férfi. Ketten a padon, egy a kerekesszékben. Mindig ott ülnek. A Street View képén is. És valószínűleg most is. - Vaktérkép rovatunkban Vajna Ádám tárcáját olvashatják.
Az alantas kíváncsiság és Claire-Louise Bennett
Az alantas kíváncsiság és Claire-Louise Bennett
Bennett első magyarra fordított könyvében nem történik semmi. Csak kiderül, hogy a magányt elég nehéz elérni, ahogy a gyomláló jelenetben a tiszta földet is, idegesítő fölötte a sok növény. Nem történik semmi, de megjelenik a magány erotikája.  - Helyzetjel rovatunkban Borsik Miklós írását olvashatják.
Gasztronómia, pop és utazások
Gasztronómia, pop és utazások
Térey János 2019-es halálhíre megrázta az irodalmi közeget. A Jelenkor Kiadó szinte azonnal a hagyaték átvizsgálásába kezdett, két posztumusz kötetet jelentetett meg, a kevert műfajú Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba címűt 2019-ben, a szerző befejezetlen memoárját pedig 2020-ban Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai címmel.
Átadták az idei Artisjus-díjakat
Átadták az idei Artisjus-díjakat
Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2022. december 14-én kerül sor.
11   12   13   14   15   16   17   18   19 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés