bezár
 

irodalom

2008. 06. 13.
Bloom-napok - James Joyce-ra emlékeznek Szombathelyen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg szombattól Szombathelyen a James Joyce előtt tisztelgő Bloomsdayhez kapcsolódó Bloom-napokat. A június 16-i ünnep az idén háromnapos művészeti fesztivállá bővült a vasi megyeszékhelyen.
A szombathelyi rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát.

Helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. számú házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki James Joyce-szal Triesztben került kapcsolatba, abban a városban, ahol az Ulyssest írta az ír szerző.

A James Joyce életét és munkásságát ünneplő és az Ulysses-beli eseményeket megidéző Bloomsday több évtizedre visszanyúló dublini hagyományaiból kiindulva, 1994-ben egy baráti társaság Szombathelyen is megrendezte az első Bloomsdayt. Az azóta eltelt tizenhárom évben a rendezvény alternatív művészeti fesztivállá nőtte ki magát.

James Joyce Ulysses című regénye ürügyén az elmúlt években a művészeti ágak majd mindegyike megmutatta, hogy van mondanivalója az író által felvetett kérdésekről. Még 2005-ben Írország támogatásával elkészült James Joyce életnagyságú szobra: az író a Fő tér 40-41. alatti ház falából kilépve üdvözli az arra járókat. A Bloomsday Szombathelyen ma már szerves részét képezi a város nyári kulturális programkínálatának.

A hétfői Bloomsdayben kicsúcsosodó programsorozat megnyitóját szombaton délután 5 órakor tartják a Szombathelyi Képtárban, ahol az elmúlt 10 év Bloom-napjainak kapcsán készült alkotásokból rendeznek kiállítást. Ezután alternatív zenei koncertek követik egymást. 

Vasárnap este 7 órakor a szombathelyi Irokéz Galériában megnyílik St. Auby Tamás, Najmányi László, Major János és a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége kiállítása. 

Hétfőn délelőtt 11 órakor a Fő tér 40-41. szám alatti Bloom-ház előtt rendeznek ünnepséget, "a Bloom-ház a Virágörökség része" címmel. A rendezvényen részt vesz Martin Greene, az Ír Köztársaság nagykövete is. Délután 3-kor a Bloom-házban megnyílik Umberto Vittori "Joyce nyomában Triesztben" című kiállítása, 5 órakor pedig megkezdődik a Bloomsday elmaradhatatlan programja, az "útvonalpecsételés", amely idén az Irokéz Galéria és a Szombathelyi Képtár közötti útvonalon zajlik.

Este 6-kor Kappanyos András, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatja be - a "Stephen Hero"

Joyce korai, életében kiadatlan, töredékes regényének magyar fordítását, valamint a folyamatban lévő Ulysses-fordító projektet. Este 8 órakor Grencsó István neobeat zenekara játszik, majd Hálószoba Mozi kezdődik, "A joyce-i érzékiség forrása: Nora Barnacle - a test megtestesülése" címmel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

irodalom

Teadélután Lázár Ervinnel Teadélután Lázár Ervinnel
Kis Présház, 2020. október 28.
Márton László Nibelung-fordításának bemutatója a Kis Présházban
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról

Más művészeti ágakról

art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
gyerek

Göröngyös úton az önismeret felé Göröngyös úton az önismeret felé
Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola 4. – Gáz van!
Nathan Grossman I Am Greta című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés